Povežimo se

background

Oglas

Interijeri

Skandinavski stil u interijeru- jednostavan, funkcionalan i održiv

“Ljepše stvari za svakodnevni život”, tako glasi švedski slogan koji sažima cjelokupnu filozofiju poznatog skandinavskog stila u dizajnu interijera. 

Skandinavski stil, također poznat kao nordijski stil, predstavlja estetski minimalistički i funkcionalni pristup dizajnu interijera, koji potječe iz skandinavskih zemalja – Danske, Norveške, Švedske, Finske i Islanda. Ovaj stil postao je izuzetno popularan diljem svijeta zbog svoje jednostavnosti, čistoće i udobnosti.

Skandinavski stil može varirati u nijansama i detaljima, ali općenito se temelji na jednostavnosti, funkcionalnosti i ljubavi prema prirodi. Ovaj stil je omiljen zbog svoje sposobnosti stvaranja mirnog, ugodnog i svijetlog okoliša u domu.

dnevni boravak u skandinavskom stilu

Počeci skandinavskog stila

Skandinavski dizajnerski pokret u svom sadašnjem obliku pojavio se početkom 20. stoljeća i cvjetao je u pet nordijskih zemalja od 1930-ih nadalje. Podrijetlom iz danskog Selskabeta za Dekorativ Kunst, koji je 1914. godine pokrenuo svoj časopis Skønvirke (doslovno “Graciozan rad”), naslov je kasnije postao naziv novog danskog stila umjetnosti i obrta koji je konkurirao suvremenim trendovima poput secesije – često rezervirano za društvenu elitu – dok je Skønvirke promovirao lokalne zanate i pristupačan, demokratski dizajn.

Stela haus – montažne kuće iz susjedne Slovenije

Međunarodno priznanje i svoju zvjezdanu razinu popularnosti nije dosegao sve do 1950-ih, kada je nagrada Lunning dodijeljena izvrsnim skandinavskim dizajnerima između 1951. i 1970. godine. Povijest skandinavskog dizajna i njegov koncept od tog su vremena predmet znanstvenih rasprava, izložbi i marketinških agendi. Mnogi ističu ideale demokratskog dizajna koji su bili središnja tema pokreta i odražavaju se u retorici oko suvremenog skandinavskog i međunarodnog dizajna.

blagovaonica u skandinavskom stilu

Obilježja skandinavskog stila

  • Svijetla i prostrana atmosfera: Skandinavski interijeri obično koriste svijetle boje za zidove, poput bijele, svijetlosive ili svijetloplave, kako bi stvorili osjećaj prostranosti i svjetline. To je posebno važno s obzirom na duge i tamne zimske dane u skandinavskim zemljama.
  • Prirodna svjetlost: Velika pažnja se posvećuje prirodnoj svjetlosti. Prozori su često veliki i bez teških zavjesa kako bi omogućili da što više svjetla prodre u prostoriju.
  • Minimalizam: Skandinavski stil poznat je po svojoj minimalističkoj estetici. Namještaj je često jednostavan, bez suvišnih ukrasa ili kompliciranih detalja. Čiste linije i jednostavni oblici su ključni.
  • Upotreba prirodnih materijala: Drvo je čest materijal u skandinavskom dizajnu, posebno svijetle vrste drveta poput breze i javora. Osim toga, koriste se i drugi prirodni materijali kao što su lan, vuna i koža za tekstil i dekoraciju.
  • Toplina i udobnost: Unatoč minimalističkom izgledu, skandinavski interijeri su poznati po svojoj toplini i udobnosti. Dodaci kao što su mekani jastuci, udobni tepisi i topli pokrivači često se koriste za stvaranje ugodnog ambijenta.
  • Funkcionalnost: Skandinavci cijene funkcionalnost i praktičnost u dizajnu. Namještaj i prostori su često oblikovani tako da su jednostavni za upotrebu i da maksimiziraju korisni prostor.
  • Kontrasti: Skandinavski stil često koristi kontraste kako bi dodao karakter prostoru. To može uključivati ​​kontrast između svijetlih i tamnih elemenata, kao i upotrebu kontrastnih boja i tekstura.
  • Minimalistička umjetnost: Skandinavski dizajn često uključuje umjetnost koja odražava minimalističku estetiku, kao što su apstraktni slikarski radovi ili jednostavne grafičke kompozicije.
  • Zelenilo: Biljke se često koriste za dodavanje svježine i živosti prostoru. Lončanice i zelene biljke često su prisutne u skandinavskim interijerima.
  • Održivost: Skandinavci su često osviješteni o pitanjima održivosti pa se u skandinavskim interijerima često koriste ekološki prihvatljivi materijali i proizvodi.

Boje skandinavskog stila

Dok interijeri u skandinavskom stilu variraju i mogu uključivati ​​različite utjecaje poput industrijskog ili boho stila, obično imaju sličnu nordijsku paletu boja. Skandinavski interijeri i dizajn namještaja imaju bijele, prljavo bijele i sive nijanse uz prigušene plave i zelene boje. Tamniji akcenti također mogu stvoriti hrabre kontraste boja. Budući da ti interijeri općenito imaju obilje drvenih podova i drvenog namještaja, nijanse uključuju bež i krem ​​nijanse, kao i prigušene smeđe boje.

uređenje u skandinavskom stilu

Namještaj u skandinavskom stilu

Namještaj u skandinavskom stilu odlikuju minimalizam i praktičnost. Dizajneri često koriste puno drvo za izradu stolica, stolova i drugih predmeta namještaja u nordijskom stilu. Prirodni materijali poput kože, lana i Kvadrat tekstila nadopunjuju drvene površine. Funkcionalnost igra ključnu ulogu u cijelom skandinavskom dizajnu namještaja. Razmislite o pametno skrivenom skladištu, modularnim policama ili fleksibilnom dizajnu.

Kako urediti dom u boho stilu? Kombinacija boja, tekstura i materijala je dobrodošla

dnavni boravak i spavaća soba u skandinavskom stilu

Prostorije doma u skandinavskom stilu

Dnevni boravak

  • Dnevni boravak u skandinavskom stilu obično je svijetao, prostran i minimalistički uređen, s naglaskom na udobnosti i funkcionalnosti.
  • Najčešće ima drvene podove blijede prirodne boje i bijele zidove. Veliki prozori koji preplavljuju unutrašnjost prirodnim svjetlom i minimalna upotreba jednostavnih dizajna pomažu stvoriti svijetli i prozračni prostor. Tamniji akcenti, upečatljiva rasvjeta i dizajnerski namještaj također su prisutni u dnevnim sobama inspiriranim nordijskim stilom.
dnevni boravak u skandinavskom stilu

Kuhinja

  • Skandinavska kuhinja je oličenje jednostavnosti i funkcionalnosti. Kao i svaki nordijski dizajn, kuhinje izrađene u ovom stilu mogu se pohvaliti svijetlim nijansama, drvenim površinama, čistim linijama i praktičnim značajkama. Elegantni metalni stolci, tamni ormarići i uzorci pločica također mogu stvoriti žarišnu točku, zajedno s nekim dobro odabranim kuhinjskim posuđem i dodacima.
  • Kuhinja u skandinavskom stilu treba biti funkcionalna, ali istovremeno stvoriti ugodno okruženje za pripremu hrane i druženje. Ovaj stil naglašava čistoću i jednostavnost, ali se može prilagoditi osobnom ukusu i potrebama svakog domaćinstva.
kuhinja i blagovaonica u skandinavskom stilu

Spavaća soba

  • Spavaću soba u skandinavskom stilu karakterizira jednostavan, udoban i minimalistički dizajn koji promovira opuštanje i miran san. Ovaj stil se oslanja na svijetle boje, prirodne materijale i funkcionalnost kako bi stvorio ugodno okruženje.
  • Čini se da je koncept hygge posebno skrojen za spavaće sobe. Naravno, skandinavski dizajn spavaće sobe ima niz elemenata koji pružaju vrhunsku udobnost. Prirodni tekstil, topli presvlaci, drveni podovi i plišani tepih mogu lako pretvoriti spavaću sobu u hygge raj. Dekorativni detalji, zidne slike, biljke i prirodno svjetlo upotpunjuju spavaću sobu u nordijskom stilu.
spavaća soba u skandinavskom stilu

Kupaonica

  • Kupaonica u skandinavskom stilu obično kombinira jednostavan dizajn, funkcionalnost i prirodne elemente kako bi stvorila svijetlu, prozračnu i ugodnu atmosferu.
  • Poput spavaćih soba i kuhinja u nordijskom stilu, dizajn skandinavske kupaonice fokusiran je na jednostavnost i funkciju. Bijeli zidovi i/ili bijele pločice pojavljuju se uz drvene ormare ili svijetli namještaj s drvenim detaljima. Posude za biljke, otvoreni sustavi polica i minimalistički zidni svijećnjaci također se obično nalaze u skandinavskim kupaonicama.
kupaonica u skandinavskom stilu

Popularnost skandinavskog stila

Skandinavski dizajn utjecao je na arhitekte i dizajnere interijera gotovo cijelo stoljeće, znatno prije zlatnog doba nordijskog dizajna 1950-ih. Spajajući minimalističku estetiku s funkcionalnošću i udobnošću, ovaj je stil i danas jedan od najpopularnijih. Svestran i bezvremenski, skandinavski namještaj i rasvjeta nude jednostavan način za stvaranje elegantnog i ugodnog životnog prostora.

Upravo zbog svoje jednostavnosti i minimalizma, skandinavski stil odlično se slaže s drugim stilovima, a takve kombinacije donose nove zanimljive pravce u svijet dizajna interijera. Jedan od njih je tzv. japandi -još pročišćeniji pravac inspiriran tradicionalnim japanskim dizajnom. Volite li jednostavnost i funkcionalnost, japandi je upravo ono što ste čekali. S druge strane tkanine, materijali, boje – sve su to nadogradnje koje krase neo nordijskih stil uređenja.

Dio privlačnosti nordijskog dizajna leži u tome koliko aspirativno djeluje na ljude. Čista priroda i svjetlina izazivaju osjećaj mira koji mnogima nedostaje u svakodnevnom životu. Nakon stresnog dana na poslu, ideja o povratku u dom lišen glomaznog namještaja i nereda čini se posebno privlačnom.

Nastavite čitati

Gradnja

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

Nekad se vjerovalo da su kuće od opeke i betona stabilnije i sigurnije, a nedavni potresi dokazali su da još jednom vrhunsku kvalitetu montažnih kuća.

U principu gradnja drvenom konstrukcijom ima izuzetnu prednost nad ostalim tradicionalnim sustavima. U smislu što je to lagana konstrukcija, što će puno manju silu na sebe navući i što će takva gradnja proći bez nekih šteta tijekom takvih djelovanja, rekao je Elis Hajdarovac, mag. ing. aedif. iz Domprojekta.

Nedostatak radne snage

Na intenzivniji razvoj tržišta montažne gradnje u Hrvatskoj, nekoliko je čimbenika uvelike utjecalo. Prvi od njih bio je nedostatak radne snage.

Kako odgovoriti na nedostatak radne snage odnosno kako zadržati neku kvalitetu proizvoda jer ipak u današnje vrijeme se traži određena kvaliteta i standard. Majstora je sve manje, negdje su se rasplinuli i tako dalje, jedini i najbolji odgovor je industrijalizacija, znači držati, odnosno što više predgotoviti gradnju u proizvodnim pogonima gdje imate stalno kontrolu kvalitete. Mi na primjer za naše sustave gradnje imamo i CE certifikat, dakle, institut iz Slovenije, konkretno dolazi pregledava našu proizvodnju, postupke, materijale i tako dalje, plus interna kontrola i to jednostavno receptura za ujednačenu kvalitetu i visoku kvalitetu proizvoda i u konačnici objekata koje gradimo, dodao je Hajdarovac.

Novi zakonski propisi

A drugo su bili novi zakonski propisi prema kojima objekti moraju biti energetski učinkoviti.

Energetski učinkovit dvorac iz 19. stoljeća

Mi otkada radimo, dakle još od 1993. godine promičemo tu energetsku učinkovitost objekata kao jednu od prednosti montažnog načina gradnje zato što je jednostavna razlika. Kod tradicionalnog načina imate nosivi sustav koji je s jedne strane obložen izolacijskim materijalom, kod nas je cijeli sendvič panel odnosno cijeli sustav zidni, stropni, krovnih elemenata ispunjen izolacijom i superioran u odnosu na to i puno je lakše postići, odnosno zadovoljiti uvjete koji se nameću pred ljude, je li to nisko energetske gradnja, gradnja objekti nulte energije, pasivna i tako dalje, ti se nekakvi nazivi pojavljuju tijekom vremena, mijenjaju se, ali i mi bez ikakvih problema zadovoljavamo sve trendove koji se nameću, rekao je Hajdarovac.  

Trendovi koje nameće tržište

A trendovi koje nameće tržište je izrada montažnih obiteljskih kuća, stambenih zgrada te javnih objekata.

Mi radimo zdravstvene ustanove, škole, vrtiće, višestambene objekte, obiteljske kuće, krenuli smo sa obiteljskim kućama, međutim na tržištu se pojavilo da se radi objekti svih ljudskih potreba. Radili smo nekoliko vrtića u Hrvatskoj, radili smo stambene zgrade u Švicarskoj, tako da je to široka lepeza proizvoda koji se rade u ovom sistemu građenja, rekao je Esad Hajdarovac, dipl. ing. građ. iz Dom projekta.

Domprojekt nudi nekoliko različitih sistema gradnje, a svi su bazirani na istoj konstrukciji dokazane kvalitete. 

Kod nas se osnovna drvena konstrukcija, recimo tradicionalno se zove KVH drvo, ali se koristi kamena vuna, gips vlaknaste ploče se koriste koje daju protupožarnu sigurnost objektima kako gips vlaknaste ploče tako i kamena vuna. To su osnovni standardni materijali koji se koriste, nadodao je Hajdarovac.

Domprojekt – niskoenergetske montažne kuće

Domprojekt nudi dvije razine dovršenosti objekta – visoki stupanj izgrađenosti ili ključ u ruke. Visoka razina izgrađenosti znači da je kuća izvana kompletno završena,  a interijer je u fazi završnih obrtničkih radova. Ključ u ruke znači gradnju kuće i izvođenje svih radova do useljenja, a svojim se investitorima maksimalno prilagođavaju.

Uz nekakvo inženjersko promišljanje i način rješavanja, jer u principu inženjer je taj koji treba rješavati situaciju, a ne deklarativno nešto odbijati i reći to se ne može, ma može se sve napraviti samo je pitanje je li to investitoru isplativo i želi li to prihvatiti, pojasnio je Hajdarovac.

Zbog korištenja kvalitetnih i prirodnih materijala, montažni objekti energetski su učinkoviti, što osigurava ugodnije interijere za svakodnevnicu te niže račune za energente. Brzina izvođenja te bolja kontrola troškova za investitora samo su neke od prednosti zbog kojih se montažna gradnja sve više koristi.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice