Povežimo se

home

Oglas

Gradnja

Luksuzne montažne kuće DOMUSplusa

Montažne kuće više nisu jednostavna i privremena opcija za rješavanje stambenog pitanja. Montažna gradnja dokazala se kao pouzdan izbor za kompleksne objekte s velikim, otvorenim prostorima, na što je uvelike utjecao tehnološki pomak u proizvodnji, znanju i materijalima.

DOMUSplus – energetski učinkovite montažne kuće

Evolucija samih materija, od nosivih konstrukcija, od drugačije obrade, od gips vlaknastih ploča, od cementnih ploča… Od toga da sada kroz vrijeme i kroz softvere i kroz testiranja se mogu dokazati kvalitetnija svojstva materijala koja se prije možda nisu znala, dokazujemo i omogućuju da se takvi objekti mogu raditi. Tu vrlo važno napomenuti inženjering. Znači inženjersko rješavanje određenih situacija u građevini donosi do tih benefita i prednosti koje onda montažna gradnja može donijeti i u tako kompleksnim objektima. Visoko vrijedni softveri, znanja koja imaju naši dečki i cure imaju u samim projektnim zadacima, rekao je Grga Mrkonjić direktor Domus plusa.

Domus plus montažne kuće energetski su učinkovite i troše čak do 5 puta manje energije od klasične gradnje. Uz to, brzina izvedbe jedna je od velikih prednosti.

Brza gradnja

Ono što je jako bitno, što uvijek ponavljam je da se ovakvi objekti samo dvadesetak posto rade na terenu. 70, 80 posto vremena se provodi upravo na tom inženjeringu, na projektiranju, na rješavanju detalja i svega ostalog što onda kasnije daje ovaj rezultat o kojem danas razgovaramo.

Za jednu prosječnu luksuznu vilu, 300, 400 kvadrata sam proizvodni proces na našim proizvodnim strojevima automatiziranim i polu automatiziranim u našim proizvodnim pogonima ne traje duže od 10 do 15 dana. Sama montaža takvog objekta i izvršenje visokog roh bau koji mi nudimo, a to je završen objekt u potpunosti izvana, osiguran izvana sa svim elementima koji su potrebni, još narednih 15tak dana do 20tak dana. Otprilike 20 do 30 radnih dana je potrebno da se ta kuća zaista složi i pripremi za investitora. On onda može završavati radove iznutra po sistemu ključ u ruke ili kroz nas ili u svojem nekakvom aranžmanu i staviti vilu u samu samo korištenje, dodao je Mrkonjić.

Ograničenja u montažnoj gradnji sve su manja, što se gotovo svakodnevno dokazuje, kako u svijetu tako i Hrvatskoj.

Moderne montažne kuće su hit

Montažne luksuzne vile

Luksuzne vile sada više nemaju nikakvih ograničenja niti što se tiče konzolnih prepreka. CLT kao, nosivi materijal može nositi takva rješenja, niti s obzirom na otvorene prostore koji su prije možda bili kompleksnije rješavani, zbog toga što onda imamo razna druga rješenja koja to premošćuju. Tako da zaista mi nismo dobili niti jedan projekt na stol kojeg nismo mogli zbog arhitekturnog rješenja riješiti i napraviti.

Jako smo ponosi na to da preko Europske unije, preko Fondova i preko općina i gradova rješavamo vrtiće. Tako da imamo već sada, ovih dana se puštaju u rad dva vrtića, jedan u Molvicama, drugi u Dugom Selu, već sada pripremamo nekoliko novih vrtića, jako puno općina i gradova nas zove za to i zbog toga nam je jako drago da u tom dijelu radimo. Puno se dešavaju situacije izgradnje manjih polu zatvorenih obiteljskih naselja. Imamo primjer u Hrašću, gdje zajedno sa partnerom radimo objekt 16 objekata obiteljske gradnje 150, 160 kvadrata, kao jedan sukus kvalitete života na otvorenom, a s druge strane kako bi se kolokvijalno reklo američkom životnom stilu nekakvog predgrađa sa svim prednostima i manama, u predgrađu Zagreba koje je 10, 15 minuta do Zagreba. U Istri se gradi još uvijek jako puno baš luksuznih vila za najam, 300, 400, 500 kvadrata, sve sa 5 zvjezdica naravno.

Individualni pristup

Niz naših projekata koje smo radili i tržište koje nas je prepoznalo, zaista možemo reći da smo tu od početka do kraja za svog investitora. Od trenutka kada dođe sa svojom skicom ili idejom kod nas, sa našim ljudima u prodaji, sa našim prodajnim savjetnicima, sa našim inženjerima koje sam spomenuo koji jednako tako utječu i razgovaraju sa investitorima i projektnim timom u projektiranju i projektnoj dokumentaciji. Vjerujem da već sad se kroz tržište čulo i zna da su naši dečki što se tiče samih montaža daleko najbolji i što se toga tiče najškolovaniji.

Zaista sve napravimo što obećamo na prvom sastanku, tako se na kraju i desi, izjavio je Mrkonjić. Velik broj Domus plus luksuznih montažnih vila kao i konstanto povećanje potražnje za istima, pokazuje da ovaj način gradnje može udovoljiti kompleksnim arhitektonskim zahtjevima

Nastavite čitati

Bilje

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Begonije ne zahtijevaju puno brige, ali neka pravila se moraju slijediti

Ove ljetnice će dugo krasiti vaš vrt, a čak ih možete posaditi i u kući jer jako vole toplinu. Raste kao povijeni grm pa se stoga često sadi u viseće košare ili visoke tegle niz koje se onda spuštaju vitke grane s uskim listovima i mnoštvom cvjetova, odlično će izgledati i u povišenim gredicama. Vole kiselije tlo i sjenu, a zanimljivo je da korijen ove biljke može biti otrovan za neke životinje.

Pravilna njega begonija

Postoje određena pravila koja biste trebali slijediti ako želite da begonija svojim cvatom cijelo ljeto krasi vaš vrt.

1. Begonija ne voli direktno sunce pa ju je najbolje zasaditi u sjeni.

2. Potrebno je redovno zalijevanje zemlje.

3. Dobro uspijeva na organskom tlu koje je propusno.

Svjetlost

Ako ih sadite vani, onda im omogućite rast u sjeni, ali malo sunčevih zraka im neće škoditi. AKo ih sadite u kući, najbolje će napredovati na indirektnom suncu. Previše svjetlosti može oštetiti osjetljive peteljke biljke, a i boje cvijeta neće biti tako jarke.

Zemlja

Begonije vole porozno i bogato tlo koje je kiselo. Zemlja na bazi treseta, puna organskih tvari je najbolji odabir za begoniju. Dobra drenaža tla je neophodna.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

Zalijevanje

Begonije je potrebno zalijevati jednom tjedno, a to učinite kada je površina zemlje (oko 1 cm) suha. Važno ih je umjereno zalijevati jer u suprotnom možete oštetiti korijen.

Temperatura i vlaga

Begonije će u unutarnjim prostorima rasti najbolje ako je temperatura uvijek oko 15 stupnjeva. Trajnocvjetna begonija u vrtu bi trebala dobro podnositi hladnije temperature tijekom noći, ali će mirovati kada dani i noći postanu hladniji.

Kako je u pitanju tropska biljka, ona voli vlagu, ali pazite da bude ispod 50 posto. Ako raste u kući u kojoj je zrak suh, do nje stavite posudu s vodom ili koristite ovlaživač zraka.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Gnojivo

Potrebe za gnojivom se mogu razlikovati, pa će tako begonije rizomatoznih korijena koje se sade u zatvorenim prostorima biti zadovoljne s otopinom od vode i gnojiva koja se dodaje vlažnom tlu u proljeće. Tako će se i potaknuti cvat biljke.

Gomoljaste begonije vole malo više dodataka pa dodajte organsko gnojivo otprilike dva puta mjesečno tijekom ljeta.

Sadnja u tegle i presađivanje begonija

Begonije jako dobro rastu u teglama i u vrtu, a posuda od terakote s dobrom drenažom je odličan odabir. Kako ova biljka raste i širi se, pametno je presaditi ju u veće posude kako bi imala prostora.

Mirisi cvjetajućih grmova

Postupak je jednostavan: nježno izvadite korijenje i stavite u novu posudu te dodajte malo vode.

Česte bolesti begonije

Općenito govoreći, begonija nema puno neprijatelja u vidu nametnika, može doći do truljenja korijena ako se pretjerano zalijeva. Nametnici koji mogu prijetiti begoniji su često kukci, puževi i paukove grinje.

Kako brinuti i pelargonijama saznajte ovdje

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice