Povežimo se

Uradi sam

Uradi sam – reciklirana kopča za kosu

Naši vjerni pratitelji znaju da smo veliki pobornici recikliranja. Međutim, ponekad vam se čini kao da se od različitih ostataka u domu ne može napraviti ništa. Zato mi imamo kreativku Teu Jurković koja naoko beskorisnim stvarima daje potpuno novu namjenu.

Vrijeme je čišćenja ladica po stanu. Ako ste u njima naletjeli na komadiće laganih materijala koji nisu dovoljni za nešto konkretno, nemojte odmah pomišljati na kantu za smeće. Jer kreativna Tea Jurković za njih ima bolju ideju.

uradi-sam-materijal-za-reciklazu-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Od njih možete napraviti ukrase koje ćete staviti na kopče za kosu, remen, pa čak i na balerinke. Za to vam trebaju svijeća, upaljač, tkanina i škare i ljepilo.

Od tkanine izrežite krugove. Najbrže ćete to napraviti tako da preklopite materijal. Raspolažete li s više vrsta tkanine, kombinirajte ih.

uradi-sam-oblikovanje-organze-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Nakon toga zapalite svijeću i iznad nje oblikujte tkaninu organzu. Plamen ne treba doticati materijal, on će se od topline sam uvijati.

uradi-sam-lijepljenje-tkanine-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Kad uvijete latice, spremni ste za lijepljenje. Za to je najbolje izabrati vrući silikon.

uradi-sam-lijepljenje-bisera-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Nakon što ste oblikovali cvijet, u sredinu zalijepite ukrasni biser i tada sve zajedno zalijepite na kopču, remen ili na balerinke.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Što je potrebno za izradu terarija i koje biljke u njega staviti?  

Terarij je trenutno je veliki hit u uređenju interijera, doznajemo kako ga napraviti

 Biljke će uvijek poslužiti kao ukras domu, a kao i svaki element u uređenju interijera, svake godine se javljaju novi trendovi – ove je godine to terarij.

Što je terarij za biljke?

Iako su nam već dugo poznati kao ukras doma, oni su se ove godine vratili su se na velika vrata, smatraju stručnjaci za hortikulturu Sveučilišta u Pennsylvaniji. Ovi minijaturni ekosistemi mogu sadržavati razne grupe biljaka, što znači da se možete igrati dok slažete svoj terarij.

Jednostavno i zabavno – napravite sami hranilicu za ptice

Kako napraviti terarij?

Kada odaberete u što ćete saditi svoje biljke, potrebno je dodavati sastojke uvijek istim redoslijedom:

Sloj pijeska
Sloj sitnog kamenja
Sloj hortikulturnog ugljena
Sloj zemlje
Biljke

Važno je odabrati biljke koje neće brzo prerasti posudu, a evo koje je najbolje odabrati:

Zračne biljke

Tilandsije, poznatije pod nazivom zračne biljke, apsolutna su senzacija koja je svojim atraktivnim izgledom i jednostavnim održavanjem brzo osvojila svijet. Radi se o biljkama koje apsorbiraju vlagu iz zraka i ne zahtijevaju stalnu brigu. Tilandsije su apsolutno dobar ukras i pogotovo u kombinaciji s nekim zanimljivim stalkom i zanimljivo izloženi na neki način mogu stvarno izgledati kao male skulpturice.

Ukrasna šparoga

Ukrasna šparoga karakteristična je po sitnim igličastim listovima zelene boje, danas je jako popularna biljka, a do nas je stigla iz Afrike. Odlična je podloga za druge biljke koje možete saditi oko nje.

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

Paprat (Nephrolepis cordifolia)

Svi se stručnjaci za bilje slažu kako je ovo odličan izbor jer se radi o kompaktnoj biljci koja ima ugodan miris citrusa. Važno je da je tlo vlažno i da nije direktno izložena suncu.

Drvo žada – biljka srećonoša

Malo je sobnih biljaka tako popularno kao biljka žad i to s dobrim razlogom. Ovaj brzorastući sukulenti nevjerojatno je jednostavan za njegu, a njegovi sjajni zeleni listovi dodaju dašak elegancije svakom prostoru. Osim toga, vjeruje se da biljka žad donosi sreću i blagostanje onima koji se o njoj brinu

Jastučasta mahovina (Lycopodiopsida)

Poznata je po svojoj ljepoti i nalazi se često u terariju, krase ju puni listovi u obliku jastuka i predivna zelena boja. Stručnjaci je smatraju kraljicom minijaturnog travnjaka. Ona će zaokružiti dojam ako je kombinirate s drugim biljkama.

Redovno  špricati vodom jer voli vlagu, a odlično će se snaći u zatvorenom terariju.

Fitonija

Na prirodnim staništima ona je pokrivačica tla, a jako će joj odgovarati uvjeti u terariju. Ne voli direktno sunce i odlično uspijeva kada je okružena drugim biljkama.

Nastavite čitati

Uradi sam

Ne bacajte stari tepih, keramiku, namještaj… Puno je predmeta koji se jako lako popravljaju

Neke stvari je bolje sačuvati i obnoviti

Možda o kućanstvu vodite brigu, ali na neke predmete će vrijeme ipak utjecati ali i činjenica da ih se stalno koristi. Prije nego ih bacite, razmislite možete li ih kako popraviti? Iznenadit ćete se koliko je lako nekim predmetima, koji su vam vjerojatno dragi, vratiti pravi sjaj.

Od omiljene vaze do tepiha, donosimo popis staviti koje je bolje popraviti nego baciti.

Keramika

Ako je napukla vama najdraža šalica ili vaza, lako ih možete popraviti. Ako se radi o poroznoj keramici, ona bi se trebala prvo navlažiti a onda lijepiti jer će tako ljepilo jače držati. Pažljivo spojite komade keramike i ostavite da se suši. Kako imate malo vremena da sve napraviti savršeno, pripremite sve potrebno i obavezno uklonite svu prljavštinu koja se na predmetu nalazi.

Igračke

Plišani medo vašeg djeteta ne mora misteriozno nestati jednom kada popuste šavovi ili ispadne malo punjenja. Napuniti ga možete gazom ili vatom, a zaštiti rubove iglom i koncem, a bilo bi ga dobro i ponekad oprati.

Tegle za cvijeće

Ako su od gline, naravno da će se kroz neko vrijeme na njima pojaviti pukotine. Možete uzeti komad bakrene žice i provući je kroz pukotine te sa nutarnje strane privezati.

Koju boju kuhinjske radne površine odabrati i kako kombinirati s ostalim namještajem?

Ako je potrebno posudu lijepiti potrebno je koristiti epoksi ljepilo tako što ćete ga staviti u pukotine i ostaviti da se suši. Naknadno je potrebno nježnim papirom za brušenje odstraniti višak ljepila.

Oštećen namještaj

Nekoliko ogrebotina na vašoj predivnoj komodi ne znači da je vrijeme da se ona bavi. Mrlje od vode i male ogrebotine se mogu riješiti uz malo strpljenja i alata. Kojom ćete se tehnikom koristiti, ovisi o tipu oštećenja.

Zelena obnova doma: Ako vam je prioritet održiva gradnja, slijedite ove savjete

Ako su se pojavile mrlje od vode, na njih stavite soli i potreban je izvor topline kako bi ona izvukla vlagu. Oblaganjem ladica možete prekriti ogrebotine, ali ako se radi o šteti nastaloj od termita, možda ćete ipak morati razmisliti o kupovini novog namještaja.

Namještaj za balkone i vrt

Pojava hrđe na vanjskom namještaju je sasvim normalna i česta pojava radi izloženosti vjetru, suncu i kiši. Za početak se riješite hrđe te nanesite sredstvo koje od nje štiti, a ako je potrebno, bojom dodatno osvježite izgled namještaja.

Tepisi

Ako pazite na kvalitetu tepiha i tapisona, onda vjerojatno računate de će vas dugo služiti prije nego kupite novi. Ako je šteta mala i na samo jednom dijelu, možete ga popraviti tako da zašijete ili nalijepite neki sličan materijal koji će odgovarati originalnom dezenu.

Tepih se može i restaurirati, ali o tome razgovarajte sa stručnjakom. Ako se radi o velikoj šteti, onda je pametnije kupiti novi tepih.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice