Povežimo se

Garažna vrata – sve što trebate znati o njima

Alutech – kvaliteta koju morate primijetiti

Foto: DOMnaKVADRAT

 

Garažna vrata, kao i ona ulazna, čine dio fasade Vašeg doma. Zato trebaju biti estetski uklopljena u cjelinu. Međutim, uz to trebaju biti i kvalitetna i sigurna.

 

garazna vrata alutech dom2

 

Što ih čini takvima saznali smo u Alutechu. Pogledajte video!

 

alutech 300x100

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Događanja

U Beču uskoro arhitektonski simpozij uz nagradu Brick Award

Unapređenje arhitekture kroz skalabilne inovacije

Klimatske promjene, ograničeni prirodni resursi i regulatorni okviri za ekološku kulturu gradnje koja uključuje energetsku učinkovitost, održivost i očuvanje, samo su neki od uvjeta koji zahtijevaju različite arhitektonske pristupe. Građevinski sektor trenutno je odgovoran za više od trećine globalnih emisija stakleničkih plinova stoga je svijetu, gdje se svaki tjedan razvijaju nove površine veličine Pariza, radikalna promjena neophodna.

U sklopu ovogodišnje dodjele Brick Award 24, dan nakon dodjele nagrada, 7. lipnja 2024. godine održat će se i Međunarodni simpozij koji će okupiti više od 200 profesionalaca u predavaonici Muzeja primijenjene umjetnosti (MAK) u Beču.

Na simpoziju će biti održan panel pod moderiranjem Veronice Hejdelind iz Švedske na temu „Unapređenje arhitekture kroz skalabilne inovacije“, a panelisti su Jennifer Beningfield iz Ujedinjenog Kraljevstva, Boonserm Premthada s Tajlanda, Gabriela Carrillo iz Meksika i Jens Linnet iz Danske. Novi održivi materijali, ponovna uporaba, valorizacija graditeljske baštine i lokalnog znanja, očuvanje prirodnih i kulturnih ekosustava, ljudskih ili neljudskih, još je jedna vizija svijeta koja se istražuje o gradnji.

Na predstojećem simpoziju Wienerberger Brick Award, naglasak će biti stavljen na upotrebu postojećih materijala kroz rekonstrukciju, obnovu i prenamjenu. U okviru simpozija raspravljat će se o nužnosti prelaska na regenerativnu upotrebu materijala, uključujući etički proizvedene materijale s niskim udjelom ugljika. Ova promjena paradigme zahtijeva inovativna skalabilna rješenja u cijelom području arhitekture.

Kako bi nadahnuli i motivirali arhitekte da istraže nove mogućnosti u pristupu gradnji glinenim materijalima, austrijska tvrtka Wienerberger AG od 2004. godine organizira dodjelu međunarodne nagrade kojom se daje priznanje vrhunskom arhitektonskom projektu od opeke. Wienerberger Brick Award dodjeljuje se projektima koji ostavljaju snažan i trajan dojam u arhitekturi te je ujedno priznanje posebno uspješnim primjerima moderne arhitekture od opeke. Krajnji cilj nagrade Brick Award je potaknuti izgradnju sve održivijih i energetski učinkovitijih objekata koji će zadovoljiti potrebe suvremenog stanovanja i stvoriti temelje za budućnost gradnje.

Više o međunarodnoj nagradi kojom se daje priznanje vrhunskom arhitektonskom projektu od opeke možete pročitati na Internet stranici wienerberger.hr

Nastavite čitati

Gradnja

Renovacija stare kleti ili kuće – donosimo tri savršena primjera takve obnove

Renovacijom doprinosite kulturi mjesta ali i okolišu

Stare kuće i kleti idealno su mjesto za odmor u prirodi i tišini, a podsjetnik su na neka stara vremena i tradiciju. Ipak, godine i vremenske prilike utječu na izgled svake građevine, pa će i vaša stara kuća zahtijevati obnovu.

U vremenu velike urbanizacije i modernizacije, privlačna je pomisao o bijegu u prirodu i renovaciji starih objekata. Renovacija neće samo vama osigurati mjesto gdje ćete uživati u miru, već svoj doprinos tako dajete i kulturi mjesta ali i okolišu. Ako vam je potrebno malo inspiracije, donosimo nekoliko savršenih primjera obnove starih kuća.

Obnova stare kuće u Moslavini

Na području Moslavine i danas se mogu pronaći primjeri tradicionalnih moslavačkih kuća. Sagrađene su od hrasta lužnjaka, a izgledom neodoljivo podsjećaju na nekadašnja vremena.
Te stare kuće su rađene od hrastovih planki te armaturne mreže zbog čega su bile dosta stabilne.

Moslavačka kuća

Ova je kuća preseljenja za obnove ali je sačuvana autentičnost stare gradnje, a uređenjem se postigao savršen spoj tradicionalnog i suvremenog.

Stari namještaj je prepušten u ruke vrhunskim restauratorima, što je bila odlična odluka jer su neki komadi stari i preko 100 godina.

Nekada kupaonice nisu bile važan dio kuće, ali su se vlasnici pobrinuli da ona bude opremljena modernom i vrhunskom opremom. Spoj starog i modernog ovu je kući učinio idealnim mjestom za bijeg u prirodu i pravi odmor. U njoj se danas nalazi perilica za suđe, bojler, grijanje na plin. Peć za grijanje je autentična, ali se ipak radije koriste radijatori na plin.

Obnovljena stara zagorska klet

Stara drvena kuća iz 1950. godine, danas je potpuno renovirana. Nekad je u ovoj drvenoj kleti pod bio od zemlje, a vlasnici su iskoristiti sve što se moglo od stare drvene građe za proces renovacije.

Stara zagorska klet u novom ruhu

Temelji su ipak novi, kao i vanjski zidovi koje su činile hrastove stijene, vraćene na svoje mjesto. Grede su se spajale drvenim klinovima, a vlasnici su ipak za obnovu koristili nešto moderniju metodu te ih spajali dugim vijcima.

Vlasnici su se odlučili na odličan potez pa su ugradili podno grijanje na struju s obnovljivim izvorima energije koji vlasnici koriste. Za opuštanje u prirodnom okruženju će se pobrinuti vanjska hidromasažna kada.

Spoj tradicije i modernog proteže se kroz cijelu klet. Svi korišteni materijali su prirodni i autohtoni, a nije se propustilo niti korištenje starih materijala poput već postojećeg drveta, kamena i stare cigle.

Kuhinja je ukrašena detaljima i važnim sitnicama, a stara vrata kućice su pretvorena u panoramski prozor i sjenilo za njega.

Stara šivaća mašina iskoristila se kao postolje za umivaonik, što je kupaonici dalo poseban šarm.

Podno grijanje je stavljeno kao najbolja opcija za jedan ovako mali prostor.

Obnova stare kuće u zagorju

Kućica je sagrađena 1913. godine, a vlasnici su odlučili zadržati neke stare predmete koji će dočarati starinski štih.

Vitalna stogodišnjakinja – stara zagorska kuća dobila je novo ruho

U renovaciju kupaonice se najviše uložilo, retro stil je tako bio savršen spoj starih i novih vremena. Detalji u ovoj prostoriji, kao što su šarene pločice, čine je iznimno ugodnim mjestom.

Detalji daju poseban ugođaj: Seljački pod i lamperija na zidovima daju poseban štih interijeru u kojem su izložene starine emotivne vrijednosti.

Zavjese pridodaju toplini prostora, a stari tanjuri koji su kroz godine ostali bez svog para stoje na ručno izrađenim policama. Od pokućstva zatečenog u kući, obitelj je zadržala vitrinu u dnevnoj sobi i blagovaonski stol sa stolcima koji se morao restaurirati.

Autohtoni kreveti u spavaćoj sobi nisu zadržani zbog komfora, ali novi su rađeni upravo s tim starinskim karakterom, dok atmosferi pridonose obiteljske fotografije.

Za potpuno opuštanje i bijeg od vreve grada, obitelj je napravila malu spa zonu okruženu duhom prošlosti.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice