Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Najljepši namještaj za balkone i trerase

Kontakt s vanjskim prostorom nužan je dio stanovanja, ali i potreba usađena duboko u sve nas.

Foto: DOMnaKVADRAT

I najmanju terasu možete pretvoriti u udobnu oazu i maštovito dizajniran prostor i to pomoću zanimljivog namještaja koji bi trebao ispuniti i funkcionalne i estetske zahtjeve kako biste u vašem vanjskom prostoru mogli opušteno uživati. A u izboru kvalitetnog i vizualno atraktivnog namještaja za balkone i terase može vam pomoći i Lesnina.

Dobro i estetski lijepo uređen balkon ili, terasa odraz su osobnog ukusa i stila u uređivanju vlastitog životnog prostora. Stoga biste u tako uređeno životno okruženje trebali uklopiti i prikladan vrtni namještaj, kako biste nakon mukotrpnog posla mogli opušteno uživati u ugodnoj atmosferi i ljepoti vaše okućnice ili cvjetnog balkona. Moderne i luksuzne garniture vaš će balkon ili terasu učiniti mjestom za uživanje, a kako su otvoreni prostori izloženi utjecaju atmosferilija vrlo je važna i dobra zaštita namještaja.

Opremanje i uređenje vanjskog prostora ovisi o njegovoj veličini, položaju, kutu krovnog nagiba, te aktivnostima za koje su namijenjeni. Za pothvat pretvaranja vanjskog sadržaja u oazu za uživanje nije bitna veličina prostora već dobra volja i maštovitost. Uređenje vanjskih prostora poput vrtova od izuzetnog je značaja, jer upravo je ovaj prostor najiskorišteniji tijekom proljetnih, ljetnih i jesenskih mjeseci.

 

 

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Vrt / Eksterijer

Sedam najčešćih nametnika u vrtu – riješite ih se prirodnim putem

Životinje i insekte ne želite u svom vrtu, ali postoje načini kako ih spriječiti

Omiljen stručnjak za urbane vrtove u Los Angelesu, Ron Finely već par desetljeća potiče stanovnike u gradovima da sade svoje voće i povrće, ali ih i educira o tome kako se o vrtu brinuti. Zna koliko nametnici mogu biti dosadni i uporni, a Finley upravo taj dio održavanja vrta smatra jako važnim i zato nudi savjete kako se riješiti čestih nametnika.

1. Lisne uši

Ovi mali kruškoliki insekti napadaju gotovo sve vrste biljaka, a ako ih se na vrijeme ne riješite, mogu napraviti veliku štetu u vašem vrtu jer ostavljaju oštećene listove i šire bolesti, a to čine tako što ostavljaju ljepljivu tekućinu na mjestu na kojem se hrane.

Iako neće uništiti cijelu biljku moraju se kontrolirati. Ulje nima ili voda sa sapunom mogu pomoći, a možete i uši isprati s biljke pa će mlaz vode ponekad biti dovoljan.

2. Mravi

Ako su lisne uši vojnici, onda bi mravi bili generali koji im govore što da rade. Oni su jedini insekti koji imaju “sluge” pa tako navodno dovode lisne uši do biljke da obave “prljavi” posao. Mravi će biljku uništiti jer se hrane šećerom iz nje.

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

I mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Finley navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom.

3. Kupusni moljac

Poznat je kao uništavač zelenog bilja, a često se primijete tek kad je kasno. Kao zaštitu možete koristiti platno kojim ćete prekriti povrće, a neki kažu kako je dobro saditi češnjak ili mentu blizu biljke koju napada kupusni moljac.

4. Japanski pivac

Svojim lijepim izgledom i predivnom zelenom bojom vas lako može zavarati. Ovo je opasna štetočina koja napada smokve,nektarine, šljive i breskve, ali i lubenicu. Najpametnija je zaštita prekrivanje mrežama, a možete bube svako jutro pokupiti rukama jer čete ih lako uočiti. AKo slučajno imate kokoši, one su odlična hrana za njih.

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

5. Miševi

Ako vam nije opcija postavljanje guste ograde kako životinje ne bi mogle prići vrstu, možete ih loviti u zamke, nakon čega ćete ih pustiti u prirodu. Miševi i ostale životinje koje vole ulaziti u vrtove mogu napraviti veliku štetu zato ih je potrebno držati što dalje od njih.

6. Komarci

Osim svijeća i preparata koji ih tjeraju, Finley ima zanimljivi prijedlog koji u njegovom slučaju uvijek pali. U vrtu je napravio mali prostor za jezerce u kojem drži ribu gambuzija koja se hrani ličinkama kukaca čim se izlegnu. Savjetuje da se riješite vode koje imate u posudama jer ona privlači komarce.

7. Puževi

Ako se želite riješiti puževa koji ostavlja trag gdje god se kreću, dovoljno je staviti nekoliko niskih posuda na tlo u koje ćete staviti pivo.

Nastavite čitati

Bilje

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Begonije ne zahtijevaju puno brige, ali neka pravila se moraju slijediti

Ove ljetnice će dugo krasiti vaš vrt, a čak ih možete posaditi i u kući jer jako vole toplinu. Raste kao povijeni grm pa se stoga često sadi u viseće košare ili visoke tegle niz koje se onda spuštaju vitke grane s uskim listovima i mnoštvom cvjetova, odlično će izgledati i u povišenim gredicama. Vole kiselije tlo i sjenu, a zanimljivo je da korijen ove biljke može biti otrovan za neke životinje.

Pravilna njega begonija

Postoje određena pravila koja biste trebali slijediti ako želite da begonija svojim cvatom cijelo ljeto krasi vaš vrt.

1. Begonija ne voli direktno sunce pa ju je najbolje zasaditi u sjeni.

2. Potrebno je redovno zalijevanje zemlje.

3. Dobro uspijeva na organskom tlu koje je propusno.

Svjetlost

Ako ih sadite vani, onda im omogućite rast u sjeni, ali malo sunčevih zraka im neće škoditi. AKo ih sadite u kući, najbolje će napredovati na indirektnom suncu. Previše svjetlosti može oštetiti osjetljive peteljke biljke, a i boje cvijeta neće biti tako jarke.

Zemlja

Begonije vole porozno i bogato tlo koje je kiselo. Zemlja na bazi treseta, puna organskih tvari je najbolji odabir za begoniju. Dobra drenaža tla je neophodna.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

Zalijevanje

Begonije je potrebno zalijevati jednom tjedno, a to učinite kada je površina zemlje (oko 1 cm) suha. Važno ih je umjereno zalijevati jer u suprotnom možete oštetiti korijen.

Temperatura i vlaga

Begonije će u unutarnjim prostorima rasti najbolje ako je temperatura uvijek oko 15 stupnjeva. Trajnocvjetna begonija u vrtu bi trebala dobro podnositi hladnije temperature tijekom noći, ali će mirovati kada dani i noći postanu hladniji.

Kako je u pitanju tropska biljka, ona voli vlagu, ali pazite da bude ispod 50 posto. Ako raste u kući u kojoj je zrak suh, do nje stavite posudu s vodom ili koristite ovlaživač zraka.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Gnojivo

Potrebe za gnojivom se mogu razlikovati, pa će tako begonije rizomatoznih korijena koje se sade u zatvorenim prostorima biti zadovoljne s otopinom od vode i gnojiva koja se dodaje vlažnom tlu u proljeće. Tako će se i potaknuti cvat biljke.

Gomoljaste begonije vole malo više dodataka pa dodajte organsko gnojivo otprilike dva puta mjesečno tijekom ljeta.

Sadnja u tegle i presađivanje begonija

Begonije jako dobro rastu u teglama i u vrtu, a posuda od terakote s dobrom drenažom je odličan odabir. Kako ova biljka raste i širi se, pametno je presaditi ju u veće posude kako bi imala prostora.

Mirisi cvjetajućih grmova

Postupak je jednostavan: nježno izvadite korijenje i stavite u novu posudu te dodajte malo vode.

Česte bolesti begonije

Općenito govoreći, begonija nema puno neprijatelja u vidu nametnika, može doći do truljenja korijena ako se pretjerano zalijeva. Nametnici koji mogu prijetiti begoniji su često kukci, puževi i paukove grinje.

Kako brinuti i pelargonijama saznajte ovdje

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice