Povežimo se

Interijeri

Romantika dekorativnih kamina

Hladni zimski mjeseci pozivaju na druženje u toplim interijerima, uz radijator ili uz pucketanje vatre u peći. No, ako vam klasični kamini djeluju kao previše posla, isti dojam stvorit će dekorativni kamini, no bez dima i mirisa.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kako urediti dom u boho stilu? Kombinacija boja, tekstura i materijala je dobrodošla

Boho dizajn odražava definiciju s eklektičnom estetikom

Boemski stil izveden je iz riječi “boem”, definiran kao osoba koja živi nekonvencionalnim stilom života. Ključ prostora dizajniranog u boho stilu je miješanje i usklađivanje različitih dekorativnih materijala u zasićenim bojama u cijelom prostoru, bilo da se radi o dnevnoj sobi, spavaćoj sobi, kupaonici ili kuhinji.

Boemski stil ili boho dekor je za one koji žele da im domovi budu puni života, kulture i zanimljivih stvari koje će vidjeti cijeli svijet. Ova estetika se suprotstavlja modernim senzibilitetima i prihvaća kreativan, bezbrižan i nekonvencionalan dekor. Sobe u boemskom stilu obično imaju određene sličnosti jer su uvijek eklektične i dijele slične značajke, iako ne postoje dvije potpuno iste sobe.

Minimalistički stil uređenje interijera

Ovaj stil inspiriran je ljudima koji su odlučili voditi nekonvencionalan život kao što su stalni putnici, glumci i pisci. Izgled odražava tu vrstu života kombinirajući predmete, boje i uzorke iz mnogih dijelova svijeta. Ako ste u potrazi za stilom koji doista možete napraviti vlastiti, boho dekor bi mogao biti za vas.

Povijest boho stila

Dizajn interijera u boemskom stilu započeo je u 19. stoljeću u Parizu, Francuska. Inspirirali su ga umjetnici, pisci, izvođači i nomadi koji su vjerovali da je kreativnost vrjednija od novca – izvorni boemi. Konvergencijom svojih kultura, ideala i odbijanjem da se prilagode onome što je prihvaćeno, nenamjerno su započeli trend dizajna interijera. Boemski stil, nazvan po tim nomadskim umjetnicima, namjeravao je preokrenuti standarde ljepote odbacivanjem pravila i prihvaćanjem nekonvencionalnog.

Boemski način razmišljanja pojavio se u vrijeme građanskih nemira i društvenih promjena. Potpomognut “autsajderskim” konceptom života koji spaja kulture, ideale i nepokolebljivo odbijanje prilagodbe prihvaćenim konvencijama i standardima ljepote, boho mentalitet učinkovito je odbacio sva pravila i prigrlio nekonvencionalno.

Rustiklana kupaonica u fracuskom stilu – unesite eleganciju i luksuz u prostor

Kao popularan i dugotrajan stil interijera, boho dekor je evoluirao u nekonformistički, vrlo individualan, slobodoumni pristup dizajnu koji sve dopušta i koji je jednako razmatran i labavo definiran.

Obilježja boho stila

  • Slojevitost: Boho stil često uključuje slojevite odjevne komade poput haljina, suknji, košulja i jakni. Slojevi su često od laganih i prozračnih materijala.
  • Eklektičnost: Boho stil kombinira različite uzorke, teksture i boje. To može uključivati cvjetne uzorke, etničke detalje, čipku, resice i mnoge druge dekorativne elemente.
  • Prirodni materijali: Boho odjeća i dodaci često su izrađeni od prirodnih materijala poput pamuka, lanenog platna, kože, drva i perja.
  • Vintage komadi: Boho stil često uključuje vintage ili rabljene komade odjeće i dodataka. Ovi komadi često dodaju dozu autentičnosti i osobnosti.
  • Nakit i dodaci: Boho stil je poznat po obilju nakita i dodataka, uključujući narukvice, ogrlice, prstenje, šešire, šalove i torbe s etničkim ili ručno izrađenim detaljima.
  • Opustjena silueta: Odjeća u boho stilu često ima opuštenu, lepršavu siluetu koja omogućuje slobodu kretanja.
  • Etnički utjecaji: Boho stil često uključuje elemente inspirirane različitim kulturama i etničkim grupama, poput indijskih, afričkih, ili marokanskih utjecaja.
  • Bohemski duh: Osim odjeće, boho stil često odražava i opušten način života, s naglaskom na slobodi, kreativnosti i izražavanju osobnosti.
  • Prirodni make-up i kosa: Make-up i frizura u boho stilu obično su prirodni i opušteni. Kosa se može nositi valovita ili raspuštena, a šminka je često minimalna.
  • Ljubav prema putovanjima: Boho stil često odražava ljubav prema putovanjima i eksploraciji, pa se u njemu često mogu vidjeti suveniri s različitih destinacija.

Boje boho stila

Iako nema pravila kada je riječ o uređenju u boho stilu, uobičajene su tople zemljane boje, kao i metalik i tonovi dragulja. Razmislite o tamno smeđim, zelenim i sivim kao osnovnim bojama, a zatim dodajte zasićenu ljubičastu, vatreno narančastu i električno plavu. Kombiniranje i slojevitost boja je ono što ovaj stil čini jedinstvenim.

Slobodno miješajte uzorke i teksture i nemojte se bojati koristiti tipove koji ne bi nužno išli zajedno na uobičajen način. Upotrijebite obojeni tekstil i uzorke iz cijelog svijeta – poput ikata iz Kambodže ili suzanija iz središnje Azije – kako biste prostoru dali osjećaj zabave i egzotike. Nanesite slojeve na namještaj i objesite tapiserije i tepihe na zidove uz svoje fotografije i umjetnine. Ako vam se sve ovo čini previše, imajte na umu da iako je zasićena boja ključna za stil, bijela može imati mjesto kao pozadina za bogatije tonove. Koristite bijelu kako biste strateški unijeli malo vizualnog prostora u jednadžbu.

Dekorativni materijali

Prirodni, osnovni materijali poput juhe i sisala mogu se kombinirati sa svilom i šenilom u sobi u boho stilu. Materijali bi trebali izgledati pomalo istrošeno – ne oštećeni, ali ne i sjajni i novi. Rese, heklanje i makrame obiluju – jastuci, zavjese i prostirke kombiniraju se kako bi stvorili ugodno mjesto za druženje nadahnuto svjetskim razmjerima. Baldahini iznad kreveta i dnevnih prostora prepoznatljivi su ukrasi boho dizajna.

Namještaj u boho stilu

Sobe u boho stilu obično su pune namještaja skupljanog tijekom vremena, tako da su rabljeni i vintage predmeti ovdje kao kod kuće. Svaki komad namještaja trebao bi biti poseban i pričati priču. Zabavite se istražujući svoje lokalne vintage trgovine i odaberite svaki komad pojedinačno. Ako ga volite, dobro će se uklopiti.

Art Deco – kompleksan stil kao vječna inspiracija

I vi i vaši gosti uživat ćete u osjećaju boho dekora s plišanim stolicama i kaučima u zasićenim bojama. Prostirke ili prepuni podni jastuci stvorit će ugodnu atmosferu na podu. A budući da soba treba imati osjećaj “sjedi i ostani neko vrijeme”, aerodinamični namještaj ili namještaj s ravnim naslonom neće stati ovdje. Odaberite udobne, opuštene komade poput ležaljki, dnevnih kreveta ili leptir stolaca.

Karakteristike namještaja u boho stilu su sljedeće:

  • Raznolikost i mješavina stilova: Namještaj u boho stilu često uključuje komade različitih stilova, vremenskih razdoblja i kultura. To može uključivati vintage, etničke, antikne i modernističke komade.
  • Svijetle i žive boje: Boho namještaj često dolazi u živim bojama poput crvene, narančaste, ljubičaste, ružičaste i zelene. Namještaj također može imati različite boje i uzorke.
  • Umjetnički elementi: Namještaj u boho stilu često je ukrašen umjetničkim detaljima. To može uključivati ručno oslikane komade, teksture, boje i skulpture.
  • Vintage i antikni komadi: Antikni i vintage komadi namještaja često se koriste kako bi dodali karakter i povijest prostoru u boho stilu.
  • Drveni namještaj: Drvo je često prisutno u boho stilu, s grubo obrađenim drvenim komadima koji dodaju toplinu i autentičnost prostoru.
  • Namještaj s pletenicama i resama: Stolice, fotelje i kreveti često dolaze s pletenicama, resama ili drugim dekorativnim elementima koji dodaju teksturu i boho šarm.
  • Viseći komadi: Viseći stolice, police, zavjese i drugi komadi često se pojavljuju u boho dekoru kako bi stvorili opuštenu i udobnu atmosferu.

Prostorije doma u boho stilu

Dnevni boravak

Boho dnevni boravak je zatvoreni prostor za okupljanje koji kombinira ukrase iz cijelog svijeta s prirodnim elementima i eklektičnim naglascima. Uz mješavinu tekstura, printova, materijala i boja, bezbrižna, udobna estetika pomalo je nekonvencionalna, ali gostoljubiva i puna karaktera.

Dnevne sobe u boho stilu često imaju bijele zidove, završnu obradu od svijetlog drva, namještaj i dekor od ratana, tekstil s uzorkom, globalne akcente i obilje biljaka. Moderni interijeri u boho stilu često se miješaju s popularnim stilovima poput skandinavskog i tumače se neutralnom paletom i minimalističkim dodirom.

Kuhinja

Boho kuhinjski dekor stvara izgled koji obiluje bojama i teksturama i zasigurno će unijeti dašak osobnosti u vaš dom. Folija za elegantni minimalistički izgled koji se može vidjeti u mnogim modernim domovima, Boho kuhinjski dekor unosi karakter i osobnost u vaš prostor.

Ljepota boho kuhinje (ili boemske kuhinje) je u tome što dopušta slobodu kombiniranja ideja i stvaranja prostora koji nije previše vezan uz neki određeni koncept dizajna interijera. Ovaj hibridni pristup može potaknuti preobrazbu kuhinjskog prostora u kojoj se kombiniraju elegantno i moderno s opuštenim i rustikalnim kako bi se stvorio dojam koji otvara oči.

Spavaća soba

U boho spavaćoj sobi sukobi su dobrodošli. Boemske spavaće sobe često karakteriziraju eklektične kombinacije uzoraka s različitih mjesta diljem svijeta. S pravim neutralnim osnovnim bojama, uzorci će izgledati kao kod kuće na vašim tepisima, dekama, jastucima, posteljini, zidnim slikama i još mnogo toga.

Iznad svega, razmislite o ugrađivanju hrabrog, šarenog uzorka na svoj tepih. Razmislite o istraživanju podrijetla uzoraka i upoznavanju s tehnikama tkanja tekstila različitih kultura prije kupnje, tako da se sa svakom kupnjom možete osjećati malo globalnije povezanima.

Kupaonica

Kupaonica u boemskom stilu je ona koja krši sva pravila. To je pomalo eklektična mješavina koja spaja različite boje, teksture i uzorke. Boemske kupaonice često su pune biljaka i živih umjetnina.

Kako urediti sobu za tinejdžere? Ovi savjeti mogu pomoći pri stvaranju savršenog prostora

Boja vaše kupaonice može dati ton vašem cijelom boho dekoru. Dok pojedinačne boje mogu mnogo govoriti, palete djeluju u harmoniji kako bi rezonirale s boho duhom.

Moderni boho stil

Moderni boho stil ili tzv. “boho chic” proizašao je iz nekada tako popularnog, duboko ukorijenjenog boemskog stila, a danas preuzima svijet dizajna interijera. Moderni boho, poznat i kao urbani boho, varijacija je boemskog stila. Urbani boho usvaja najistaknutije elemente boemskog stila, poput ratana, makramea i etničkih uzoraka na jastucima i sagovima. Osim toga, za razliku od klasičnog boemskim interijerima, urbani boho dodaje i moderne i neočekivane elemente.

Boho chic uređenje doma preuzima neobične i odvažne predmete od svog prethodnika i kombinira ih s aerodinamičnim, opuštenim značajkama modernog. Moderni boho kućni stil ističe prirodne elemente, etničke uzorke, boje i teksture.

Zaključno, postizanje modernog boho izgleda u vašem domu znači stvoriti prostor koji je opušten, udoban i odražava vaš osobni stil.

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Minimalistički stil uređenje interijera

Minimalistički stil uređenja interijera inspiraciju pronalazi u estetici dalekog Istoka, osobito Japana. On njeguje jednostavnost i ima nekoliko osnovnih principa. 

Jedna od važnih karakteristika minimalističkog stila uređenja je nedostatak dekoracija. Točnije rečeno, ako i ima detalja onda su oni u vrlo kontroliranoj količini, to se radi o jednom do dva predmeta. Nemojte se plašiti takvih prostora, mislim da baš nedostatak dekoracija je nešto što vas navodi na razmišljanje. Ta praznina, ta pauza koju minimalizam ima je nešto što daje napetost prostoru. U ostalom, kao i u najpoznatijem dijelu japanske književnosti i poezije, Haiku pjesme govore koje su sklop vrlo kratkih rečenica kojima definirate esenciju života. Japanska poezija, taj Haiku, uvijek ima u svojoj konstrukciji određenu pauzu. Vi sa pauzom u recitiranju takve poezije definirate vrhunac i definirate rješenje, na istom principu funkcionira i estetika minimalističkog stila uređenja, ispričala je Sunčica Mastelić Ivić dipl. ing. arh.

Multi funkcionalnost – važan element minimalizma

Minimalizam potiče pohranjivanje uspomena u srce i time omogućuje oslobađanje prostora od nepotrebnih stvari. 

Ne smijemo zaboraviti važan element minimalističkog stila uređenja interijera funkcionalnost i da podcrtam, multi funkcionalnost. To znači da minimalistički stil voli prostore, oblike, predmete koji imaju višeznačno korištenje. Evo, jedan jednostavni primjer. U minimalističkom stilu interijera ormar postaje zid, zid postaje ormar. To znači da ćete predmete koje koristite, staviti, sakriti, odložiti u ormar. Taj ormar ujedno može biti dobra pregrada između dva prostora, dodala je Mastelić Ivić. 

Nedostatak dekoracija u prostoru omogućuje uživanje u ljepoti površina, materijala i tekstura. 

Ujednačena skala boja bez jakih dekoracija na tkaninama

Minimalizam ne mora određivati jesu li materijali prirodni ili su imitacija, što više, vrlo vjerna i fina imitacija. Dakle, vi možete koristiti prave drvene furnire, isto tako možete koristiti i imitacije furnira drvenih, možete imati pravu kožu, kao tapecirung materijal za sofe i fotelje, a isto tako da koža može biti eko koža, umjetna koža koja će biti fino obrađena i sa svojom teksturom, bojom, dizajnom će davati onaj pravi moment koji trebamo, rekla je Mastelić Ivić. 

Minimalistički stil uređenja interijera ne trpi jake dekoracije na tkaninama, a skala boja mora biti ujednačena, bez obzira radi li se o svijetlim ili tamnim tonovima. 

Kako je minimalistički stil zavodljiv na jedan vrlo spor način očekuje se da su svi elementi međusobno jako usklađeni i da prostor teče. Da nemate velikih skokova, jakih akcenata, čak i kad imate pauzu, ona nije šokantna i to znači da ćete morati uskladiti elemente sa njihovom teksturom, bojom, tonalitetom, volumenom i načinom kako su organizirani u prostoru, dodala je. 

Filozofija dalekog istoka

Mogli bismo reći da je namještaj dalekog istoka nizak, što proističe iz kulture hrane, funkcioniranja unutrašnjeg prostora i vanjskog prostora, kretanja kroz prostor i naravno da minimalistički namještaj u dobrom dijelu zna biti nizak. Minimalizam nije princip života dalekog istoka prihvatio u svoje oblikovanje, međutim, mogli bismo reći da kod jako velikih, voluminoznih komada namještaja poput sofa, se primjećuje ta usmjerenost prema tlu i primjećujem da namještaj koji je jako voluminozan da je obično i nizak, objasnila je Mastelić Ivić. 

Posebna pažnja rasvjeti

Minimalistički stil uređenja voli puno prirodnog svjetla i specifično postavljenu rasvjetu. 

Naravno da sa rasvjetom ćete obratiti pažnju na površine za koje želite da se posebno osvijetle. Sa rasvjetom morate kreirati atmosferu. Ipak minimalistički stil nije hladan, to mora biti zadatak rasvjete koja mora utopliti prostor. Znači da ga nećete osvijetliti na način da on bljesne nego da fokusirano se označe predmeti koji su bitni, rekla je Mastelić Ivić. 

Haiku poezija prožeta je zenom, baš kao i ovaj stil uređenja interijera koji potiče na uživanje u jednostavnosti. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice