Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Krizanteme – kraljice jeseni

Uskoro će blagdan Svih Svetih. Krizanteme su jedne od prvih asocijacija na taj dan, no one se sve više koriste i kao ukras u domu.

Krizantema je najzastupljenija biljka u ovo doba godine. Dolazi iz istočne Kine, a osobito je popularna i u Japanu, gdje su joj posvetili Festival sreće na kojem slave ovo prekrasno cvijeće. U našim krajevima i susjednim zemljama krizantema je najčešće cvijet kojim kitimo grobna mjesta na blagdan Svih Svetih.

Krizantema je najzastupljenija u rujnu, listopadu i studenom. Dolazi u različitim varijetetima vrlo zanimljivih cvjetova, različitih boja i oblika. Osim u cvjetnim gredicama, jako je lijepa i u ukrasnim posudama, a i kao ukrasno cvijeće u vazi.

Ako ste ovaj lijepi cvijet odlučili zasaditi u svoj vrt, krizanteme vole propusna tla i sunčana mjesta. Kako bi njezin cvat bio bogat tijekom cijelog jesenskog perioda, biljku je poželjno prihranjivati.

krizanteme 2

 

U teglama se lijepo kombinira s drugim jesenskim biljkama poput erika i kaluna, ciklama, maćuhica, ukrasnih trava… Krizanteme će gostima poželjeti dobrodošlicu na ulaznim vratima kuće, smještene u dekorativnu ukrasnu teglu.

Kako napraviti mali jesenski aranžman od krizantema, provjerite u našem video prilogu koji donosimu u suradnji s Vrtnim centrom Šestine.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Vrt / Eksterijer

Pevexov Smartool za predivno uređen vrt

Pevexov tim zadnjih je godina strateški razvio liniju vrtne mehanizacije koja pokriva sve potrebe vrtlara hobista.

Imamo kosilice, pile, trimere, kopačice i traktorske kosilice. Odnosno, sve što vam je potrebno da si uredite vrt, rekao je Hrvoje Miklošević, prodajni savjetnik iz Pevexa.

Pevex savjetuje – idealno je vrijeme za sadnju ruža

Smartool linija

Linije vrtne mehanizacije podijeljene su prema zahtjevnosti vrta, odnosno njegovoj veličini i karakteristikama površina na kojima će se koristiti. Tako je Smartool linija idealna za manje vrtove ravnijih površina. U tom se asortimanu nalaze kosilice raznih kubikaža motora s visokim funkcionalnostima te brojnim opcijama koje će osigurati lijep travnjak.

Osim što ima Hondin motor, ima 7 stupnjeva samog podešavanja visine košnje od 250 do 750 milimetara, uz to imate i malčiranje. Korištenjem opcije malčiranja, usitnjava se trava na fine komadiće i vraća se  nazad na travnjak, čime se dobije prirodna gnojidba vrta. Ako nećete malčirati, pokošena trava sprema se u košaru ili bočno izbacuje, dodao je Miklošević. 

A za košnju livada, preporuča se koristiti strižne kosilice.

Pri razvijanju svakog proizvoda posebna se pažnja posvetila specifikacijama kako bi se osigurala visoka kvaliteta uređaja, a istovremeno zadovoljile sve potrebe vrtlara.

U ponudi imamo motorne i električne pile te jednoručne pile koje su jednostavne za korištenje.

Ako orezujete drveće, voće oko kuće, odličan izbor je mala, ručna pila s kojom možete lako pristupiti svim granama. Ako ste negdje blizu kuće, blizu izvora struje, izaberite električnu pilu, a ako ste negdje u šumi ili negdje gdje nemate izvor električne energije, onda je motorna pila pravi izbor za vas.

U ponudi imamo i motorne kopačice. One su odlične za okopavanje vrta do 30 centimetara dubine, sa šest noževa koji se mogu skratiti na četiri, pojasnio je Miklošević. 

Smartool linija vrtne mehanizacije uključuje čak dvije vrste trimera dizajniranih za šišanje i oblikovanje rubova travnjaka. Trimeri nude visoke performanse zadržavajući jednostavnost korištenja. Ovaj pouzdan alat vrtlarski će posao učiniti lakšim i ugodnijim.

Veći i zahtjevniji tereni

Smartool Pro linija namijenjena je za veće i zahtjevnije terene te dugotrajniji rad u vrtu, a obje linije uključuju i traktorske kosilice idealne za velike travnjake.

Benzinske traktorske kosilice namijenjene su za velike površine. One također imaju opciju malčiranja, spremanja u koš ili bočnog izbacivanja, rekao je Miklošević za Dom na kvadrat.

Traktorske kosilice Smartool predstavljaju vrhunsku kombinaciju efikasne kosilice i praktičnog traktora, a namijenjene su za travnjake veličine do 6000 četvornih metara. Opremljene su snažnim motorima, velikim košarama za prikupljanje pokošene trave, a mogu kositi na sedam razina što ih čini prilagodljivima za različite uvjete. One imaju mogućnost podešavanja sjedala po visini, dolaze s ugrađenim LED svjetlima te kukom za prikolicu, što je često dodatna oprema.

Pevex je za kupce Smartool vrtne mehanizacije osigurao i servisni centar nudeći tako kompletnu uslugu.

pevex.hr

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Sedam najčešćih nametnika u vrtu – riješite ih se prirodnim putem

Životinje i insekte ne želite u svom vrtu, ali postoje načini kako ih spriječiti

Omiljen stručnjak za urbane vrtove u Los Angelesu, Ron Finely već par desetljeća potiče stanovnike u gradovima da sade svoje voće i povrće, ali ih i educira o tome kako se o vrtu brinuti. Zna koliko nametnici mogu biti dosadni i uporni, a Finley upravo taj dio održavanja vrta smatra jako važnim i zato nudi savjete kako se riješiti čestih nametnika.

1. Lisne uši

Ovi mali kruškoliki insekti napadaju gotovo sve vrste biljaka, a ako ih se na vrijeme ne riješite, mogu napraviti veliku štetu u vašem vrtu jer ostavljaju oštećene listove i šire bolesti, a to čine tako što ostavljaju ljepljivu tekućinu na mjestu na kojem se hrane.

Iako neće uništiti cijelu biljku moraju se kontrolirati. Ulje nima ili voda sa sapunom mogu pomoći, a možete i uši isprati s biljke pa će mlaz vode ponekad biti dovoljan.

2. Mravi

Ako su lisne uši vojnici, onda bi mravi bili generali koji im govore što da rade. Oni su jedini insekti koji imaju “sluge” pa tako navodno dovode lisne uši do biljke da obave “prljavi” posao. Mravi će biljku uništiti jer se hrane šećerom iz nje.

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

I mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Finley navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom.

3. Kupusni moljac

Poznat je kao uništavač zelenog bilja, a često se primijete tek kad je kasno. Kao zaštitu možete koristiti platno kojim ćete prekriti povrće, a neki kažu kako je dobro saditi češnjak ili mentu blizu biljke koju napada kupusni moljac.

4. Japanski pivac

Svojim lijepim izgledom i predivnom zelenom bojom vas lako može zavarati. Ovo je opasna štetočina koja napada smokve,nektarine, šljive i breskve, ali i lubenicu. Najpametnija je zaštita prekrivanje mrežama, a možete bube svako jutro pokupiti rukama jer čete ih lako uočiti. AKo slučajno imate kokoši, one su odlična hrana za njih.

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

5. Miševi

Ako vam nije opcija postavljanje guste ograde kako životinje ne bi mogle prići vrstu, možete ih loviti u zamke, nakon čega ćete ih pustiti u prirodu. Miševi i ostale životinje koje vole ulaziti u vrtove mogu napraviti veliku štetu zato ih je potrebno držati što dalje od njih.

6. Komarci

Osim svijeća i preparata koji ih tjeraju, Finley ima zanimljivi prijedlog koji u njegovom slučaju uvijek pali. U vrtu je napravio mali prostor za jezerce u kojem drži ribu gambuzija koja se hrani ličinkama kukaca čim se izlegnu. Savjetuje da se riješite vode koje imate u posudama jer ona privlači komarce.

7. Puževi

Ako se želite riješiti puževa koji ostavlja trag gdje god se kreću, dovoljno je staviti nekoliko niskih posuda na tlo u koje ćete staviti pivo.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice