Bez kategorije
Pametna ambalaža zlata vrijedi!
Unatoč recesiji koja nas je udarila po džepu, u dućanu ćemo ponekad posegnuti za proizvodom koji nije niti najjeftiniji ni najkvalitetniji, već je atraktivno zapakiran. Koliko je ambalaža bitna znaju i dizajneri koji su svakodnevne proizvode obukli u neke zaista posebne kreacije.

Olovke od parmezana
Koliko god neobično zvučalo, dobro ste pročitali. Reklamna agencija Kolle Rebbe siroljupce je odlučila privući na stvarno originalan način – komadi sira poprimili su oblik olovke koje dolaze zajedno sa šiljilom. Pakiranje ima važnu ulogu i zbog oznaka na olovci koje će vam dati do znanja koliko sira našiljiti za pojedino jelo. Pripremanje tjestenine teško da može biti zabavnije.


Vodootporni satovi koji se prodaju u vrećicama vode
Kako bi dokazali kako su njihovi satovi vodootporni, švicarski proizvođač satova Festina odlučio se na radikalan korak – satove iz serije Profundo odlučili su prodavati u prozirnim vrećicama punim vode. Dizajn pakovanja potpisuje marketinška agencija Scholz & Friends.
Fit-peciva
Jedan fitness klub došao je na interesantnu ideju kako privući nove klijente. Udružili su snage s lokalnom pekarnom i zajedno stvorili takozvana Fit-peciva (eng. Fit buns). Položaj visokoproteinskih peciva u pakiranju asocira na nabildane muške trbušne mišiće (popularno znane kao six-pack). Fitness centar je u svako pakiranje uključio i kupon za besplatni posjet klubu. Rezultat? Prvog mjeseca prodano je 2996 pakiranja Fit-peciva, 658 ljudi iskoristilo je svoj besplatni posjet fitness centru, dok se njih 217 učlanilo u klub. Time je broj klijenata skočio za 25%, a prodaja peciva ostvarila je 115% od uložene investicije. Dizajn pakiranja potpisuje ukrajinska agencija MEX.


Origami etiketa
Ukoliko u ruci imate bocu piva i nađete se u nekoj stresnoj situaciji, od nervoze ćete vrlo vjerojatno početi trgati etiketu. Imajući to na umu dizajnerica Clara Lindsten osmislila je kreativnu etiketu s uputstvima – jednostavnim preklapanjem etikete moguće je izraditi različite origami oblike, poput cvijeta.
Ambalaža putra
Mala pakiranja putra idealna su za uživanje u pikniku, no sa sobom morate ponijeti i nožić. Dizajner Yeongkeun Jeong zato je kreirao maleno pakiranje putra pod nazivom “Butter! Better!” koji taj problem rješava na vrlo elegantan način. Drveni poklopac ambalaže ujedno je i nožić, a putar dolazi u četiri različita okusa.



Pakiranje CD albuma
Litvanski glazbenik Shidlas odlučio se poigrati s nazivom svog albuma “Saliami Postmodern” te ga upakirati u nesvakidašnje izdanje. CD je vakumiran i označen naljepnicom kao da je riječ o nekom od suhomesnatih proizvoda, u ovom slučaju salame. Za dizajn albuma pobrinula se skupina Mother Eleganza.
Naš izbor 25 najoriginalnijih ambalaža pogledajte u fotogaleriji.














































Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login