Utorak, 20 Rujan 2011 11:07

Maštoviti ukras u vrtu - topiarij

Topiarij je način oblikovanja zimzelenih grmova i drveća u jasno modelirani geometrijski ili maštoviti, apstraktni lik. Kako, kad i na koji način nastaju topiariji, saznajte u nastavku.

 

Oblikovano zimzeleno bilje, takozvani topiariji, ubrajaju se u granu hortikulture. Riječ je o orezivanju lišća i grana drveća i grmova kojim se stvaraju privlačne geometrijske forme a bilje je moguće oblikovati u najrazličitijim životinjskim i drugim oblicima.

Topiariji datiraju još iz vremena starih Rimljana, kada su se dotadašnji prazni atriji kuća i vila počeli ukrašavati posebno oblikovanim zelenilom. U 16. stoljeću oblikovani grmovi sve su više viđeni u dvorištima europske elite, dok svoj pravi procvat doživljavaju sredinom 19. stoljeća u Engleskoj, gdje su njihova popularnost zadržala do danas.

 

Topiarij Dom2

 

Maštovite živopisne skulpture odražavaju osobni stil i unose dašak duhovitosti i neobičnosti. Topiariji su rado viđeni u formalnim vrtovima u svrhu uokviravanja pogleda ili za oblikovanje drvoreda, ali i u neformalnom tipu vrta u svrhu postizanja kontrasta. Biljke pogodne za oblikovanje moraju biti guste i kompaktne, malih listova ili iglica te sposobnosti brzog obnavljanja nakon šišanja.

 

Topiarij Dom2

 

Za umjerena podneblja poželjan je šimšir, ligustrum, thuja i neke vrste čempresa. Iako je neke jednostavnije forme moguće oblikovati pomoću žičanog okvira za što će se zasigurno odlučiti početnici, oni vještiji moći će se uvjeriti u vlastite umjetničke sposobnosti oblikujući topiarije bez kalupa. Razmaci šišanja ovise o brzini rasta pa tako šimšir trebati oblikovati svakih 4 do 6 tjedana, no ukoliko tijekom godine nije potreban savršen izgled, obično su potrebna 2 orezivanja u sezoni rasta.

 

Topiarij Dom2

 

Biljke treba šišati u odgovarajuće doba godine; grmovi se ne prikraćuju ujesen jer mladice ne podnose dobro niske, zimske temperature. Kao i kod uzgoja ostalih grmova, važno je zalijevanje, uklanjanje korova i malčiranje, a u vrijeme rasta i prihranjivanje.

Ukoliko i svoj vrt želite ukrasiti grmom u obliku žirafe, slona ili jednostavne kugle ili trokuta, bit će vam potrebna mirna ruka, dobar vid i malo strpljenja, no konačan rezultat uljepšat će prostor vaše vrta i podariti mu dozu osobnosti.

 

NAJČITANIJE