Povežimo se
Miele - granice ne postoje

Vrt / Eksterijer

Lukovice koje se sade u jesen

Lukovice koje cvatu u proljeće, a sade se u jesen su: tulipani, narcise, šafrani, zumbuli, ljiljani, irisi, i perunike. Jesenske lukovice nude široki spektar boja, visina i perioda cvjetanja. Pustite mašti na volju! Sadnja i uzgoj lukovica je tako lagana da se možete nesmetano koncentrirati na planiranje i uređenje lijepog vrta!

Objavljeno

u

KADA SADITI?

Sade se u jesen jer zahtijevaju neprekidni “uspavani” period niskih temperatura, koje stimuliraju razvoj korijena. Što je hladnija klima, ranija bi trebala biti sadnja. U kontinentalnim područjima, jesenske lukovice sade se tijekom rujna i listopada, a u toplijim krajevima, tijekom prosinca. U svakom slučaju, važno je posaditi ih prije prvih teških mrazeva.

 

GDJE POSADITI LUKOVICE?

Većina jesenskih lukovica će uspijevati na potpuno ili djelomično osunčanim mjestima iako ustvari, uspijevaju na gotovo svakoj lokaciji s dobrom drenažom. Lukovice trunu u stajaćoj vodi, tako da treba izbjegavati područja sklona poplavi, kao što su udoline ili područja ispod i oko odvodnih cijevi.

Što se tiče pozicije u vrtu, možete biti kreativni, ali držite se nekih osnovnih pravila:

  • lukovice niskog rasta, sadite ispred onih višeg rasta

  • lukovice uvijek sadite u grupama, jer to izgleda atraktivnije nego usamljeni cvijet nikada ne izgleda

  • ranocvatuće lukovice, napr šafrane posadite raštrkane preko cijelog travnjaka kako bi postigli “prirodan” izgled

  • Hrpe narcisa predivno izgledaju na travnjaku kojeg ne kosite često, a na ovaj ćete način obojiti svoj okoliš u proljeće.

  • Eksperimentirajte. Vi najbolje znate koje vam se cvijeće sviđa. Odaberite cvjetnu vrstu i sortu prema trenutnom raspoloženju i zasadite je na manjoj površini. Ako vam se svidi, dogodine je dodajte više.

 

 

KAKO SE SADE JESENSKE LUKOVICE?

Lukovice je najbolje saditi odmah nakon kupnje. Ako ih morate uskladištiti, držite ih na suhom i hladnom mjestu, na temperaturi između 10 i 15°C.

Nakon što ste odabrali mjesto:

  1. Iskopajte brazdu za sadnju na gredicu, ili pojedinačne rupe za po jednu lukovicu ili male hrpe lukovica. Da bi odredili koliko duboko saditi, uzmite u obzir kalibražu, odnosno veličinu lukovice. Velike lukovice (5 cm ili više) se obično sade dvadesetak centimetara duboko; manje lukovice (2,5 cm) sade se dvanaestak centimetara duboko.

  2. Rastresite zemlju grabljama kako bi prozračili tlo i uklonili korove i kamenčiće. Promiješajte malo treseta da poboljšate drenažu. Sadite velike lukovice na razmak od 7 do 25 cm, a male na raznak od 2,5 do 5 cm. (Ako niste sigurni koja je prava strana tj. ona koja ide prema gore, ne brinite. Naopako okrenute lukovice obično se ionako okrenu same!)

  3. Pokrijte lukovice zemljom i obilato zalijte. Dodajte 5 do 7 cm slame, piljevine ili borove kore preko mjesta gdje su posađene lukovice kako bi ih dodatno zaštitili od hladnoće, a tlo od isušivanja.

Dočekajte proljeće u stilu!

 

Tulipani (Tulipa sp.)

Tulipane podijelimo u skupine, uglavnom po obliku cvjetova i visini biljke. Redosljed cvatnje visokih tulipana: jednostruki rani, punjeni rani, punjeni kasni, Triumph, Darwinovi, Papagajevi, Ljiljan tulipani, Viridiflora, jednostruki kasni. Tulipane sadimo u skupinama od 5-11 lukovica. Zasadimo više skupina komplementarnih ili kontrastnih boja. Niske tulipane sadimo na rubove, u alpinetume i dekorativne posude. Tulipani ne podnose svježi stajski gnoj. Ne sadimo ih u nabijena, kisela i močvarna tla.

 

DARWINOVI TULIPANI

Imaju vrlo velike cvjetove živih boja i vrlo su bujnoga rasta. Imaju sjajnu svilenkastu površinu latica. Primjereni su za uzgoj prvoga rezanog cvijeća u proljeće.

 

PAPAGAJEVI TULIPANI

Posebni tulipani za koje je karakterističan svojevrstan valoviti oblik cvijeta. Sade se u vrtu i vrlo su lijepi i za rezanje!

 

RESASTI TULIPANI

Rubovi listića perigona (cvjetova) resasto su nazubljeni i naborani pa se čini kao da su vrhovi cvjetova posuti obojanim, nejednako velikim kristalićima. Sadimo ih za ukras u vrtu!

 

JEDNOSTRUKI KASNI TULIPANI

Lagano okrugli cvjetovi, gotovo četverokutnoga presjeka, ovalno zaobljeni ili izrazito okomito izduženi.

 

CARSKI TULIPAN (FRITILLARIA IMPERIALIS)

Carski tulipan uvijek uzgajajte na suncu. U zemlji ima kao šaka velike lukovice koje su sastavljene samo od malo ljuskavih listova i nemaju zaštitnu plutenu ovojnicu. Oštećene lukovice imaju jak i neugodan miris koji tjera miševe i voluharice. Vijenac cvjetova (narančaste, crvene, žute boje) visi pod pršljenom zelenih listova na vrhu metar visoke stabljike.

 

NARCISE (Narcissus sp.)

U domaćem vrtu, najzahvalnije za uzgoj su lukovice koje dobro prezime. Najljepše su u skupinama na travnjaku! Kod narcisa morate paziti na otrovne lukovice (sadrže alkaloide), zbog kojih ih ni razni glodavci (ni voluharice) ne podnose i zaobilaze. Narcise se dijele u više skupina.

Poznajemo: narcise u obliku trubice, zdjelaste, plosnate, pune, odnosno punocvjetne te sitnocvjetne i višecvjetne.

 

ZDJELASTE NARCISE

Imaju velik, zdjelasto raširen sulatični vjenčić, koji je često vrlo velik i može biti iste boje kao listići perigona (latice) ili u drugoj boji.

 

PUNOCVJETE NARCISE

Imaju pune cvjetove s povećanim brojem latica.

 

ŠAFRAN ILI KROKUS (Crocus sp.)

Proljetni šafran spada među prvo proljetno cvijeće. Za njega moramo birati sunčano mjesto ili barem ono koje je izloženo proljetnom suncu prije nego što grmlje i drveće prolista. Pogoduju mu propusna tla, u proljeće puno vlage, a ljeto sušnije. Kod šafrana na travnjaku s košnjom se čeka sve dok lišće ne požuti.

 

ZUMBUL ili Hijacinte (Hyacinthus orientalis)

Punocvjetne hijacinte jako mirišu. Možemo ih uzgajati na otvorenom i u kući u posudi (u tu svrhu moramo kupiti za forsiranje pripremljene lukovice). U vrtu ih sadimo u rahla i propusna tla. Ako ih ostavljamo u zemlji, prigodom cvjetanja ih pognojimo i pobrinemo se da imaju dovoljno vlage dok lišće ne počne žutjeti.

 

PERUNIKE (IRIS SP.)

Poznate su različite perunike odnosno irisi. Pod robnom markom Valentin nudimo vam lukovičaste perunike.

 

Mrežasta perunika (Iris reticulata)

Mrežasta perunika ima cvijeće plave, ljubičaste, grimiznoljubičaste, bijele boje s dodatkom žutih, bijelih ili narančastih žilica i pjega. Vrlo su niske perunike i vrlo rano procvjetaju (dok je još snijeg). Prvi su vjesnici proljeća!

 

Holandske perunike

Holandske perunike sade se u pjeskovita, propusna tla i na sunčanome mjestu. Zahtijevaju ljetno sušenje. tako mogu rasti kao trajnica! Također se režu!

 

UKRASNI LUK (Allium sp.)

Ukrasni luk je čudesna trajnica sa značajnim dekorativnim cvjetovima. raste i na »nepokošenim« travnjacima. Cvjetovi privlače pčele. Odlični za rez.

 

Ljiljan (Lilium candidum)

Ljiljan sadimo kasno u jesen. Najljepši su posijani u skupinama (ne u redove). Tlo oko cvjetnih stabljika neka bude u sjeni, nešto vlažnije i rahlije.

 

Presličica (Muscari sp.)

Zahvalno nisko, snažno cvijeće koje prezimi i odlično buja pod grmljem. Cvjetovi su živo plavi, plavo-ljubičasti i bijeli. Na istome mjestu raste više godina!

 

Procijepak (Scilla sp.)

Visok je 15 cm i u niskoj travi – dobro se osjeća. Boje cvjetova: plava, roza, bijela.

 

Anemona (Anemone sp.)

Niske biljčice koje preko zime valja zaštititi. Cvjetovi su u različitim nijansama boja. Najljepši su posijani u travu, pod drvećem i na gredice. Sadimo ih u poroznu zemlju bogatu humusom. Preko zime ih zaštitimo pokrivačem od lišća ili napola raspadnutim kompostom. U proljeće, nakon cvjetanja, kada listovi počnu žutjeti, iskopamo gomoljiće. tako ljeto prežive u najdubljemu mirovanju.

 

Izvor: Kalia.com.hr

Bilje

Kako održavati orhideje da ponovno cvatu

Imali ste prekrasne orhideje, ali cvjetovi su im otpali i ne znate hoće li ikada više cvasti… Da bi opet cvale treba malo truda – evo što trebate napraviti.

Objavljeno

u

Autor

ruzicaste-orhideje-phalenospsis-domnakvadrat

Mnogi će upravo orhideju nazvati kraljicom cvijeća. A sukladno tituli, ta prekrasna biljka ponekad traži kraljevski tretman. Dok traje njezina cvatnja, uživamo u prekrasnim cvjetovima i ne brinemo previše, no što učiniti kad cvjetova više nema…

orhideja-bez-lista-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT
orhideje-koje-se-mogu-spasiti-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Ako su na vašoj orhideji otpali listovi, ona više neće cvasti jer listovi su joj potrebni za fotosintezu. Skroz osušenim granama isto nema spasa, a neke se orhideje mogu spasiti tako da odrežete suhi dio“, objašnjava nam mag.ing. agronomije Sandra Bedran.

kako-da-orhideje-ponovno-cvatu-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Osim čišćenja od suhih grana, o orhideji treba redovno brinuti. Najvažnija stvar za nju je pozicija na kojoj se nalazi. Treba dosta svjetlosti, ali ne direktno. Preporučuje se zalijevanje jednom tjedno, ovisno o prostoriji u kojoj se nalazi i suhoći zraka.

odrezana-grana-orhideja-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Orhideju je najbolje zalijevati tako da je potopite u vodi. Nakon sat vremena, potpuno je osušite i vratite na njeno mjesto.

„Prihrana je uvijek dobrodošla, ako je već supstrat isušen, nema više hranjiva, uvijek možete prihraniti biljku“, savjetuje agronomkinja.

orhideje-phalenospsis-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Listovi su ti na kojima ćete vidjeti smeta li nešto orhideji. Ako je bolesna, oni će otpasti. Zalijevate li previše svoju cvjetnu mezimicu, listovi će požutjeti, istruliti i otpasti. Od premalo zalijevanja se osušiti i otpasti. Nakon cvatnje, mnogima se dogodi da orhideji rastu novi listovi.

Sandra Bedran kaže da je za svaku biljku dobro da ima više listova, automatski može više provoditi fotosintezu i više hranjiva sakupljati u sebi: „Moguće je, osim ovih postojećih grana, da iz listova izbiju još neke grane. Fascinantno je kod orhideja da vam na njima izraste još jedna orhideja“, kaže Bedran.

Ako vam se to dogodi, pustite ih da rastu. Orhideje su epifiti, one u prirodi rastu na drveću, bez ikakvog supstrata, i zato im je prirodnije da rastu na nečemu, nego da rastu u teglici.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Savjeti za njegu sobnog bilja

Sobne biljke povezuju nas s prirodom, a šareni cvjetovi i zeleno lišće i najsumorniji prostor čine ljepšim. Za uspješan rast i razvoj bilja najbitnija je voda, svjetlost i temperatura. Iako svaki cvijet ima neke svoje posebnosti, pogledajte općenita pravila kako njegovati kućno bilje.

Objavljeno

u

Autor

Zalijevanje

Čim se supstrat počne sušiti tijekom aktivnog rasta biljke, većinu vrsta potrebno je dobro zaliti. Ipak, supstrat biljke poput ciklame nikad se ne smije potpouno posušiti, već uvijek mora biti blago vlažan.

Količina vode i učestalost zalijevanja ovisit će o temperaturi i vlazi u prostoriji, kao i o tipu tla. Sa zalijevanjem valja paziti, pošto je prevelika količina vode jedan od glavnih razloga truljenja biljke. Nemojte držati biljku u tanjuriću napunjenom vodom duže od dva sata.

Zbog naše sigurnosti voda iz slavine tretirana je kemikalijama, što nije pogodno za neke vrste sobnog cvijeća. Preporučuje se stoga da voda odstoji barem 24 sati u otvorenoj posudi prije no što njome zalijete biljku. Osim što će u tom periodu kemikalije ishlapiti, temperatura vode izjednačit će se s temperaturom u prostoriji, što također odgovara brojnim vrstama.

Svjetlost

Količina svjetla utjecat će na životni ciklus biljke. I dok neke egzotične vrste koje u prirodi rastu u sjenovitim područjima prašume traže manje svjetla, većinu biljaka potrebno je smjestiti na dobro osvjetljeno mjesto. Sunčevo svjetlo neophodno je u procesu fotosinteze, a lončanice koje nemaju dovoljno svjetla imaju blijede listove i slabo rastu.

Biljke u tegli stoga postavite na mjesto gdje ima dovoljno prirodnog svjetla, poput prozorske daske. Ako biljku premještate iz mračnije prostorije u svjetliju, činite to postupno kako bi se cvijet prilagodio novim uvjetima. Ukoliko se odjednom drastično poveća količina svjetla listovi će se osušiti.

Ako su noći hladne, lončanicu nipošto ne stavljajte između teške zavjese i prozora. Biljku je bolje držati na sobnoj temperaturi, s unutrašnje strane zavjese.

Temperatura i vlaga zraka

Količina vode i svjetlosti su najvažniji faktori u životu cvijeta, no ne treba zanemariti niti temperaturu i vlagu zraka. Grijane prostorije, posebice tijekom hladnih zimskih mjeseci, najčešće imaju izrazito suhi zrak.

Za većinu biljaka temperatura u prostoriji ne bi se trebala spuštati ispod 10 stupnjeva. Tropske biljke u pravilu vole više temperature i vlagu zraka od 50-70%. Nažalost, veća temperatura znači i manju vlagu zraka za egzotične vrste pa vlagu treba nadoknaditi, primjerice prskanjem.

Svaka biljka dakako ima svoje specifičnosti pa će tako pojedine vrste negativno reagirati ukoliko se temperatura u prostoriji spusti ispod 15 stupnjeva. Božićna zvijezda u tom će slučaju početi odbacivati svoje listove, listovi gardenije mogli bi požutjeti dok će afrička ljubičica prestati cvjetati.

Nastavite čitati

Bilje

Knjiga Urban Jungle predstavljena hrvatskoj publici

Predstavljanje svjetskog bestsellera Urban Jungle: Living and Styling with Plants, kojeg su organizirali dečki iz Dnevne doze biljaka, ostvarilo je odličan odaziv u zagrebačkom Figa Gardenu.

Objavljeno

u

Autor

U zagrebačkom Figa Garden by Henrik, 12. studenog u 18 sati, održano je predstavljanje svjetskog bestsellera Urban Jungle Book za hrvatsku publiku. Knjiga, koja je u tri godine od izdavanja postigla planetaran uspjeh, dostupna je u prodajnom prostoru Knjižare Dominović.

Foto: Marina Cumbo

Uz piće dobrodošlice i raznoliku ponudu zakuske, uzvanici događaja željno su iščekivali predstavljanje autora knjige Judith de Graaff i Igora Josifovića. Nakon zanimljivog predavanja o štivu, slijedio je kratak panel s autorima koji su moderirali organizatori događanja – Dnevna doza biljaka. Prilikom postavljanja pitanja autorima, organizatori su odlučili nagraditi ona najzanimljivija prigodnim poklonima. Kao svojevrstan zaključak večeri, Nika Turković održala je live koncert specijalno za sve uzvanike koji su, uz druženje i ugodan razgovor, upijali dojmove o Urban Jungle knjizi.

Foto: Marina Cumbo

Dnevna doza biljaka kolektiv je kojeg čine Leon Božić i Tomislav Štrkalj, entuzijasti globalnog trenda urbane džungle, odnosno uređenja i njege biljaka u urbanim sredinama. Cilj projekta je približiti trend hrvatskoj i regionalnoj javnosti kroz edukativne radionice, pomoći oko biljaka te ozelenjavanjem poslovnih prostora.

Foto: Marina Cumbo

Upravo zbog navedenih interesa, organizatori su odlučili predstaviti knjigu Urban Jungle hrvatskoj publici. Knjiga, autora Judith de Graaff i Igora Josifovića, bavi se suživotom s biljkama u urbanim sredinama. Judith i Igor poznate su ličnosti u svijetu ljubitelja biljaka i uređenja interijera, a najveću popularnost stekli su putem svoje zajednice Urban Jungle Bloggers.

Foto: Marina Cumbo

Knjiga je izdana 2016. godine te je danas dostupna na deset jezika. Za hrvatsko tržište u prodaji je od listopada 2019. godine na engleskom jeziku, a možete ju pronaći u Knjižari Dominović. Drugo predstavljanje knjige bit će održano na 42. Međunarodnom sajmu knjiga Interliber, u srijedu 13. studenog od 16:00-16:30 sati.

Foto: Marina Cumbo

Uzvanici događaja, koji je bio pokriven kroz Instagram i Facebook kanale i putem web stranice Dnevne doze biljaka, bili su ljubitelji biljaka i knjiga, stručnjaci te osobe iz javnog života kao i poslovni partneri i mediji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

Dizajn i trendoviprije 2 mjeseca

Otvorio se divan showroom u centru Zagreba koji odlično spaja prirodu u dizajn

Centar Zagreba postao je bogatiji za još jedan predivan showroom. Na adresi Boškovićeva 18 smjestio se prvi showroom domaćeg brenda...

Gradnjaprije 2 mjeseca

Veliki povratak vune

S modnih pista na ulice grada i u domove, vuneni predmeti vraćaju se u velikom stilu!

Gradnjaprije 3 mjeseca

Hygge: naizgled obično, a tako ugodno

Priroda je stroga i neumoljiva, ali u ljudskoj je prirodi da je pokuša ukrotiti. Danci su za svoje bolje raspoloženje...

Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Integrirana kupaonska rješenja

Geberit, vodeći proizvođač sanitarnih proizvoda, predstavio proširenje svog asortimana s integriranim kupaonskim rješenjima

Izbor uredniceprije 9 mjeseci

ACI Marina Rovinj – otvorena!

Rovinj, 26.04.2019. Svečano je otvorena ACI Marina Rovinj.

Izbor uredniceprije 10 mjeseci

70 joj je godina tek

Lesnina XXXL, vodeći lanac trgovina za opremanje doma u Hrvatskoj i regiji slavi svoj veliki, jubilarni 70. rođendan i donosi...

Interijeriprije 10 mjeseci

Neočekivan potez hrvatskog proizvođača namještaja

SALONE DEL MOBILE MOLANO 09.- 14.04.2019. Prostoria u suradnji s našim priznatim dizajn kolektivom Numen/For Use hrabrim pristupom želi privući...

blagovaonski-stol-slavlje-lesnina-domnakvadrat blagovaonski-stol-slavlje-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Lesnina XXXL ima puno razloga za slavlje

Lesnina slavi 70. rođendan, prvu godišnjicu Lesnine XXXL Pula te sedmu Lesnine XXXL Zagreb West

ljudi-obitelj-domnakvadrat ljudi-obitelj-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 1 godina

5300 mladih riješilo stambeno pitanje zahvaljujući subvencioniranju kredita

Štromar: Mladima osigurati dom je prioritet

muo-izlozba-cestitka-bozic-domnakvadrat muo-izlozba-cestitka-bozic-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 1 godina

Izložba blagdanskih čestitki

Izložba je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt i traje do veljače 2019.

POPULARNO