Petak, 07 Ožujak 2014 08:57

Grafiterstvo od vandalizma do umjetnosti

Foto: Dom² Foto: Dom²

Grafiterstvo u kontroliranim uvjetima i na za to određenim plohama ima umjetničku vrijednost. Scena koja obuhvaća grafitere i writere puna je pravila, terminologije i elemenata koji oduševljavaju kompleksnošću onoga što je na prvi pogled prilično banalno.

 

Grafiti na zidovima tuđih kuća i bez dopuštenja vlasnika vandalski je čin koji zaslužuje osudu kulturne javnosti. Kazna za crtanje grafita je od novčane, do godinu dana zatvora. Grad Zagreb se u borbu protiv grafita upustio povećanjem kazni. Pravilnikom o komunalnom redu za grafitere uhvaćene u tom kažnjivom djelu predvidio je i komunalnu kaznu od dvije tisuće kuna.

Iako u novije vrijeme grafiteri za podlogu koriste objekte trafostanica i zidove na javnim površinama uz odobrenje Grada, vandalsko pisanje po zidovima posebno je rasprostranjeno u njegovim u povijesnim dijelovima.

Uklanjanje grafita sa zidova privatnih objekata, a kako bi im vratili željeni izgled, moguće je na više različitih načina, odnosno različitim tehnikama, najčešće o trošku vlasnika objekta. Uklanjanje grafita je relativno nova djelatnost koju obavljaju tvrtke koje se bave profesionalnim uslugama čišćenja.

Moguće ih je ukloniti gotovo sa svih površina, bilo da je riječ o klasičnim fasadama, kamenim ili staklenim površinama. Za uklanjanje se koriste alati za pjeskarenje, rotirajuće četke koje šamponiraju površinu te visokotlačni strojevi za ispiranje.

Osušenu boje u spreju s fasada i temelja skida se kemijskim djelovanjem sredstva za čišćenje uz oprezno ispiranje vrućom vodom pod visokim tlakom. S glatkih podloga boja se može skinuti i ručno. Sredstvo za čišćenje u obliku paste ili gela nanese se na devastiranu plohu i ostavi da djeluje određeno vrijeme. Sloj boje pritom bubri i oslobađa se, a sredstvo za čišćenje i boju koje je otpustilo na kraju treba ukloniti vodom. Ostaci boje u porama uklanjaju se ponavljanjem postupka.

Osušena boje grafita sa zidova i fasada skida se i mehanički, niskotlačnim vlažnim postupkom, dok se s podloga zaštićenih antigrafitnim sistemima može i suho sastrugati visoko tlačnom tehnikom. S objekata nulte kategorije kulturne baštine i spomenika kulture grafiti se najčešće uklanjaju postupkom čišćenja sodom uz pomoć komprimiranog zraka.

Ponovno devastiranje neželjenim grafitima teško je spriječiti, ali moguće je uvelike olakšati njihovo ponovno uklanjanje. Za to se koriste sprecijalni premazi i emulzije, a ovako tretirane površine time dobivaju primjerenu zaštitu i ljepotu. Efekt je posebno uočljiv na kamenim površinama kojima se tretmanom vraća izvorni izgled.

Krajnji cilj bi trebao biti sačuvati površine i vrijednost objekata te istodobno osigurati mjesta gdje umjetnost grafita dolazi do izražaja.

 

 

 

NAJČITANIJE