Utorak, 28 Siječanj 2014 16:31

Racionalno korištenje perilice rublja = manji troškovi

Foto: Miele Foto: Miele

Suvremeni način života nezamisliv je bez perilice za rublje koja spada u najčešće korištene kućanske uređaje. Perilice rublja troše čak jednu desetinu električne energije u kućanstvu. Saznajte kako ih racionalnije koristiti.

 

• U posljednjih desetak godina kućanski aparati su uznapredovali i postali energetski učinkovitiji no ikad. Tako je prosječna potrošnja vode smanjena sa 110 litara na 50-60 litara, a potrošnja energije po pranju pala je sa 2 kWh na 0.94kWh. Stoga, ukoliko imate stari model perilice, razmislite o njegovoj zamjeni.

• Veličinu perilice prilagodite svojim potrebama. Zapremnina perilica na tržištu se kreće od 3 do 7 kilograma. Energetski je isplativije pranje jednog punog nego dva do pola napunjena bubnja. Ipak, bubanj se ne smije ni preopteretiti, jer se rublje neće kvalitetno oprati.

• Uvijek odaberite program pranja rublja s najnižom temperaturom vode potrebnom da se rublje kvalitetno opere.

• Ukoliko je moguće, rublje sušite na zraku a ne u sušilicama. Ukoliko sušite u sušilici, redovito čistite filter kako bi uređaj što učinkovitije radio.

• Najveće uštede energije prilikom sušenja rublja postižu se s dobro centrifugirnim rubljem. Centrifuga perilice stoga bi trebala imati minimalno 1000 okretaja u minuti. Oko 30% električne energije uštedjet će se pri centrifugi od 1600 okretaja u minuti.

 

NAJČITANIJE