Četvrtak, 19 Rujan 2013 12:30

Riješite se neugodnih mirisa iz hladnjaka

Ako se vašom kuhinjom širi čudan miris, postoji mogućnost kako vam se neka od namirnica u hladnjaku pokvarila. Ako i nije, pojedine namirnice poput ribe i nekih vrsta povrća imaju snažan miris kad su i svježe. Donosimo vam savjete za neutraliziranje mirisa u hladnjaku na nekoliko praktičnih načina.

 

Za čišćenje hladnjaka trebat će vam sljedeće: plastična posuda, limun, voda i sapun, soda bikarbona, ocat, zobene pahuljice ili talog od kave i krpa za čišćenje.

 

Hladnjak Dom2

 

Prvo isključite hladnjak iz struje te izvadite sve namirnice. Usput provjerite rok namirnicama i uklonite one koje više nisu za uporabu. Maknite sve pokretne police i pretince te započnite čišćenje hladnjaka. Nakon što se hladnjak otopio te ste maknuli suvišnu vodu, napravite svoje vlastito sredstvo za čišćenje.
U plastičnu posudu stavite dvije litre vode i dodajte jednu i pol jušnu žlicu sode bikarbone. Kako biste dezifincirali hladnjak ovom pripravku dodajte nekoliko kapi bijelog octa, dok će se nekoliko kapljica limunovog soka pobrinuti za osvježavajući miris.

Hladnjak prebrišite vlažnom krpom koju ste prethodno umočili u mlaku vodu i ocijedili. Nakon što ste uklonili prljavštinu iz pukotina (posebnu pažnju obratite na zaštitnu gumu na vratima frižidera) i očistili pomične elemente, vratite namirnice na mjesto.

Kako bi hladnjak što duže zadržao svježinu, na tanjurić stavite polovicu limuna te ga mijenjajte jednom tjedno. Neugodne će mirise neutralizirati i talog od kave ili zobene pahuljice koje je potrebno mijenjati svakih nekoliko dana.

 

NAJČITANIJE