Povežimo se

Uradi sam

Kako regulirati krvni tlak i masnoće u krvi?

Krvni tlak je pritisak krvi na stijenke krvnih žila. Mjereći ga možemo ustanoviti je li u granicama normale ili je visok, osnosno nizak.

 TLAK

Za tlak, ali i za bolje opće stanje organizma, svako jutro u čašu vode stavite žlicu jabučnog octa i žličicu meda.

NISKI TLAK – Za reguliranje niskog tlaka pijte vodu japanske gljive. Dobro će Vam činiti i nekoliko šalica jake kave i čaša (ali samo jedna čaša) crnoga vina.

VISOKI TLAK – Ako imate problema s visokim tlakom od ½ l vode i češnja češnjaka napravite tekućinu koju ćete piti s čajem od matičnjaka i kadulje. Češnjak stavite u vodu da stoji 2 dana. Nakon toga procijedite. Od iste količine matičnjaka i kadulje napravite čaj i u njega stavite 20 kapi otopine češnjaka.

Za visoki tlak dobro je jesti sirovu ciklu s limunovim sokom.

REGULIRANJE TLAKA – Tlak se može regulirati čajem od gloga (Crataegus). Dnevno popijte 3 dl. Ako glogov čaj pripremate od cvjetova, dovoljno Vam je pola žličice čaja na 3 dl vode, a ako koristite bobice, dovoljan je prstohvat. Čaj od gloga uravnotežit će tlak, dakle, ako je visok – snizit će ga, a ako je nizak – povisiti.

MASNOĆE U KRVI (Cholesterinum)

Izvrstan način da se riješite masnoće u krvi je tinktura češnjaka. No, s njom morate biti oprezni, jer je ne smiju uzimati osobe koje ne podnose češnjak i osobe koje imaju niski tlak. Ako, dakle, ne pripadate niti u jednu od tih dviju skupina nabavite:

25 dag mljevenog češnjaka,
3,5 dl alkohola.

Češnjak stavite u alkohol i ostavite stajati 15 dana. Nakon toga procijedite, a dobivenu tekućinu pit ćete u mlijeku. Prvi dan u šalicu mlijeka stavite 1 kap tinkture, drugi dan dvije i tako svaki dan jednu više do tridesetog dana. Od tridesetoga dana počnite uzimati svaki dan po jednu kap manje – dakle 29, 28, 27… pa sve do 1. Nakon toga pijte dnevno po 3 kapi u mlijeku sve dok ne potrošite tekućinu.

Drugi, također djelotvoran način je da natašte pojedete 2 dl jogurta u koji ste stavili veliku, vrhom punu žlicu kokosovog brašna.

Iz knjige: Mali savjeti 2, Dea Olup

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Sretna je osoba ona koja uživa u novim projektima!

Ponekad je premještanje namještaja čista potreba, ali svi znamo što znači premještati namještaj kako bismo malo promijenili prostor u kojem boravimo.

Za mnoge je scenarij premještanja namještaja noćna mora, jer jednom kad se posla primite, morate ga i dovršiti. Ali ako ste barem jednom zaronili u ovaj projekt, dobro vam je poznat osjećaj zadovoljstva koji slijedi kada posao završite.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Postoji poslovica koja kaže; pokaži mi projekt, i ja ću ti pokazati sretnu osobu, a dr. Carrie Barron, navodi kako ona može otkriti da u pitanju nije novi raspored prostorije već otpuštanju dopamina dok nešto stvaramo. Kako će upuštanje u ovo putovanje djelovati pozitivno na vašu psihu, otkiva liječnica.

Uživanje u trenutku

Prilikom premještanja namještaja svaki predmet koji se nalazi u prostoriji, a dok razmišljate trebate li ga zadržati i što on vama znači, slično je procesu meditacije u kojem ste potpuno prisutni u trenutku.

“Otkrivate tako što volite, a taj je osjećaj oslobađajući. Vaš je ukus povezan s vašim identitetom, a kada svoje stvari dobro rasporedite, ostajte vjerni sebi.

Stvara se osjećaj povezanosti

Namještaj i predmeti u kući često nas vežu za nama drage ljude ili uspomene. Kada predmete koji nam nešto znače uzmemo u ruke kako bismo ih premjestile, javiti se mogu pozitivne emocije zbog kojih ćemo se osjećati dobro.

Pet jednostavnih savjeta kako urediti ugodan i funkcionalan kućni ured

Mijenja se rutina

Prije nego se upustite u avanturu premještanja namještaja, važno se zapitati koje su vam potrebe i kako želite da prostorija u konačnici izgleda, ali nemojte zaboraviti i na druge ukućane jer vaša vizija rasporeda namještaja ne mora odgovarati svima.

“Nekim ljudima se neće svidjeti promjena u prostoru jer se osjećaju sigurno u poznatom i upravo takvo okruženje može poslužiti za oslobađanje kreativnosti”, navodi liječnica.

Ponekad će pozitivan utjecaj na naše raspoloženje premještanje namještaja uzrokovati samo ako se dogodi u pravom trenutku. Isto tako, premještanje stolice iz jednog kuta sobe u drugi neće vaše raspoloženje bitno popraviti. Svakako je važno zapitati se zašto se u taj projekt upuštamo – što je tako važno u ovom trenutku da morate sve promijeniti? Budite sigurni da ste spremni za to.

Nastavite čitati

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice