Povežimo se

Gastro

Veprovina na vinu

Lovina traži uvijek malo više vremena, ali to nije tako ni teško jer je urijetko i pripremamo pa se može svako toliko odvojiti malo vremena i za svoj ukus.

Za ovo jelo pripremimo najprije meso od vepra koje imamo. Operemo ga i izrežemo na željene komade.

Zgnječimo češnjak i stavimo ga na vrelo ulje pa potom dodajemo i ruzmarin, a nije loše imati koju suhu bobicu smreke. Kada je ovo sve dobilo svoj miris i boju stavljamo veprovinu i još dodamo jednu kocku juhe. To sve miješamo dok ne bude dovoljno popirjano – otprilike desetak minuta. Sada dodajemo pola litra crnoga jakoga vina, provjerimo koliko treba soli i papra, odnosno, feferona i ostavimo na srednjoj vatri za cijela dva sata da se kuha.

Kako vino isparava tako uvijek treba dodavati novo vino da ne bi slučajno zagorjelo i tako pokvarili sav trud i tako rijetki materijal.

Uvijek uz kuhalo treba biti dežurni ako hoćeš da jelo bude uistinu tvoje i uistinu uspjelo. Još nema kuhala kojemu se može zapovjediti i otići od njega do zakazanoga sata. Kuhalo je samo jedan dobri i poslušni sluga kuharu.

Veprovina kao i sve što se priprema na lovački način se služi veoma vruće. Kao prilog još je najbolja žuta pura, pa makar ona i bila moderni dvominutni instant, ona mora biti nazočna.
Neizbježno je dobro crno vino, bolje od onoga što smo ga stavljali u lonac dok se kuhalo.

Pročitaj i ovo!

Veprovinu na samom početku očišćenu i opranu možete izravno staviti u suhu posudu i tako na vatru da izađe ona bespotrebna voda iz mesa.

Po ovom se može iza toga nadodati vino i opet sačekati da ispari i onda pristupiti klasičnoj pripremi veprovine na koji god način hoćete. Ovo se radi umjesto onoga glasovitoga «pajca» i puno je jednostavnije.

Lovci, probajte!

Imajte na umu da mnogi se tuže kako se ne može skuhati neki gulaš domaći ili lovački na vinu. Može i kuha se! No, kemija i fizika imaju zakone. Alkohol-vino vrije puno prije vode i tako nam se čini da se krumpiri ne kuhaju. Malo strpljenja dok temperatura dođe i do ključanja vode i krumpira sve će biti na svom mjestu. No, tu ima i drugi lijek, ostavite vino ili vinske francuske ili portušpanjolske konjake za sami kraj i tada ih stavite. Tada će te se uvjeriti da treba i kemiju i fiziku i onoga koji je dao i stvorio zakone, ne samo u kuhinji i oko nje, dobro cijeniti i poštivati ako želite bilo koji i bilo kakav uspjeh.

«Više ih pobije grlo nego mač».
Đavao nema ovaca ali proda puno vune. Zato lovci i časte grlo još jednom.

Vepar na lovački način

Veprovina se priprema na jednak način kao i srnetina s tim da se stavljaju bobice borovice i nešto kosane narandže ako se želi pripraviti ranije pajc…

Sve ostalo jednako važi kao i za veprovinu na vinu i ostalim drugim receptima za visoku divljač na lovački način.

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?

Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.

Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.

Začini iz vrta

Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.

Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.

Dinje

I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.

Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.

Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje

Gljive

Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.

Zelena salata

Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.

Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt

Kivi

Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.

Nastavite čitati

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice