Povežimo se

Gastro

Ružmarin – Rosmarinus officinalis

Ime mu dolazi od latinskoga što bi značilo – morska rosa, a to je najbliže istini kada ruzmarin procvjeta.

Međutim može se prevesti također iz latinskoga ili talijanskoga kao morska ruža, što opet lijepo zvuči i pridaje mu se uistinu velika pozornost, ali je i zaslužuje.

Stanovnik je divljih i suhih mjesta Mediterana. Ne podnosi oštru zimsku klimu. Poznat je i prepoznatljiv po svojoj oštroj aromi i ukusu. Mediteranska ga kuhinja koristi od pamtivijeka, a zadnjih desetljeća se udomaćuje gotovo svugdje posebno kod roštilja, pa bilo da se radi o roštilju od mesa ili riba. Tamo gdje god stavljate češnjak stavite slobodno i ruzmarin nećete se pokajati jer ova dvojica su stari poznanici i prijatelji i nikada se ne svađaju.

Obično se koristi u grančicama, ali ako vam ne treba mnogo, onda se uzimaju samo listovi. Dobro ga je i osušiti u hladu i pospremiti u staklenke tamo gdje ga ne možemo naći svježega u zimi. Takav suh se može i zdrobiti ili samljeti i pomiješati s drugim aromatičnim i začinskim biljem.Egipćani i Grci su ruzmarin smatrali svetom biljkom i povezivali sa ljubavlju, smrću i sjecanjem. Egipćani su ga koristili i pri mumificiranju mrtvih velikodostojnika a njegove mladice su pohranjivali u grobove kao simbol sjecanja na umrle.

Kroz ljudsku povijest o ruzmarinu su se ispredale mnoge priče i legende. Neke legende kažu da je Blažena Djevica Marija svoj ogrtač u koji je bio umotan mali Isus, položila na rascvjetali grm ruzmarina da bi njezino dijete bilo okruženo njegovim miomirisom”…

U antičkoj Grčkoj, a kasnije i u Rimu, ruzmarin je korišten za poboljšanje i osvježavanje pamćenja, pa su pred ispite njegovim uljem studenti masirali čelo i sljepočnice. Grčki su ga đaci i studenti nosili u kosi za vrijeme učenja, uvjereni da ce time izoštriti svoju koncentraciju.

ruzmarin 2

 

Najnovija znanstvena istraživanja opravdavaju mnoga drevna vjerovanja. Pored esencijalnog ulja (eucalyptol), znanstvenici su izolirali mnoge potencijalno ljekovite elemente. Posljednjih godina, ruzmarin je stekao reputaciju antibaktericida i antifungicida, pa se njegovo lišće preporučuje za liječenje kožnih infekcija.

Među mnogim terapeutskim osobinama ruzmarina, možda najzanimljivija je njegova uloga u sprečavanju raka. Medicinska istraživanja pokazuju da prirodni polifenoli otkriveni u njemu nose antikarcinogena svojstva. Ekstrakt ove ljekovite biljke, ili njegove aktivne komponente – kornosol, kornosolska i ruzmarinova kiselina – igraju važnu ulogu u sprječavanju nastanka raka. On može spriječiti karcinogene da se vežu za ćelijsku DNK i dovedu do mutacije ćelija – što su dva rana stepena u nastajanju raka.

Ružmarinovo eterično ulje u malim količinama oživljava krvotok, pomaže pri niskom krvnom tlaku i ograničava razmnožavanje nekih vrsta bakterija. Ružmarin kao sastojak mješavine za čaj pospješuje izlučivanje probavnih sokova, vjetrova, žuči, a pomaže i pri iskašljavanju. razrijeđeno ružmarinovo eterično ulje upotrebljavamo za masažu protiv reumatičnih bolova.

Ružmarinovo vino se pravi tako da se 70 g lista ružmarina stavi u litru bijeloga vina i tako ostane četiri dana. Potom se vino procijedi i pije tri puta na dan po 0,3 dl.

Može se također i na druge načine i omjere praviti ružmarinovo vino, ali uglavnom ovim se putem ide da se količina lista ružmarina moči nekoliko dana, a potom procijedi i pije. Jedni to rade i preporučuju sa više ružmarina, a manje vina, a drugi više vina, a manje ružmarina, a svi se slažu da ne trebaju ostati zajedno više od tjedan dana. Potom se procijede i lagano pijuckaju.

Naši dalmatinski fratri ga zovu zoromod – otočki naziv.

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Gastro

Ljubavni napitak za romantičnu večeru

Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te  sok od limuna i šećera. 

Sastojci i upute

Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo. 

Nakon toga dodajemo led u shaker. 

U shaker zatim dodajemo:

30 ml gina 

30 mililitara teranina

30 mililitara soka od limuna

30 mililitara šećernog sirupa

I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo. 

Dodajemo mineralne vode

I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom. 

Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci. 

Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.

Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija. 

Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice