Gastro
Rajčica – marmelada
Skoro nevjerojatno, ali u svakom slučaju istinito i poprilično lako napraviti.
Neki sam dan (kolovoz 2004.) sa jednim starim,našim svećenikom pravio marmeladu-pekmez od rajčice. Kada me pozvao pomislio sam na šalu, ali znajući da je ozbiljan čovjek, ipak sam se odazvao pozivu.
On je pripremio jednu mjeru da samo mene nauči, a kasnije će, kako kaže, nastaviti za svoju zajednicu praviti koliko stigne. Tu su i neizostavni prijatelji pa će morati i više nego misli napraviti jer tko je god okusio ostao je otvorenih usta na ovom lijepom iznenađenju.
Pripremio je 4 kg rajčice i propasirao je kroz mlin kao za meso, samo što ne ispadaju košćice, već se odlučuju posebno kao i kora rajčice.
To je kuhao jedan sat na osrednjem plinu i dodao 3 kg sladora, zatim je stavio 3 limuna rezana na ploške koje će pri koncu izbaciti, te je dodao još jednu vrećicu limuntosa, odnosno, 10 g limunske kiseline u prahu. To se sve lagano kuha i mješa da ne zagori.
Sve skupa treba kuhati oko tri puna sata. Zadnjih desetak minuta na ovu mjeru se dodaje 5 vrećica vanilije (5×10 g).
Čeka vas veliko iznenađenje prvi put. Imate marmeladu da ne možete pogoditi ukus od čega je. Meni je najviše mirisalo i okusilo na marmeladu od breskvi ili kajsija. Eto, koliko sam ekspert i koliko sam pogodio.
Imajte na umu da rajčica ima u sebi oko dvije tisuće korisnih sastojaka. Zato je uvijek preporučiva na našem kuhinjskom stolu ili blagovalištu, ali ako vam i ovako dođe veoma rado joj dajte dobrodošlicu.
Ovo je još jedan dokaz da je fratarska kuhinja poprilično neiscrpna.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način
Uskrsna tradicija na drugačiji način.
Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.
Kuhana šunka pečena u kruhu
Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke - otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje (za premazivanje)
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Postupak pripreme:
1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer.
3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min
5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena!
Neobična pita od sira i mladog luka
6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!
7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo!
8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi!
9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora)
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi
Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.
Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli
Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm svježeg đumbira
1 štapić cimeta
Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).
Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja
Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).
Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja.
Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!
Gastro
Ljubavni napitak za romantičnu večeru
Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te sok od limuna i šećera.
Sastojci i upute
Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo.
Nakon toga dodajemo led u shaker.
U shaker zatim dodajemo:
30 ml gina
30 mililitara teranina
30 mililitara soka od limuna
30 mililitara šećernog sirupa
I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo.
Dodajemo mineralne vode
I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom.
Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci.
Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.
Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija.
Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.
You must be logged in to post a comment Login