Povežimo se

Uradi sam

Divlji zec – recept za pripremu

Zec je jedna od divljih životinja koja se veoma često i puno koristi u našoj kuhinji, a smijem reći da se još više koristio ranije nego danas.

Logično jer ga je više bilo po našim brdima i šumama. On je vrlo ukusan i od sve divljači može se spremati na mnogo načina. Ovo jednako važi za mladoga kao i za staroga zeca. Mladoga zeca poznajemo po ušima koja se veoma lako gule i paraju, dok srednje staroga zeca poznajemo po veoma složenoj i masnoj dlaki – točno onako kako to zeca volimo vidjeti i naslikati. Stariji se poznaju po ogrebotinama i mjestimično sjajnoj ali i derutnoj dlaki.

Mnoga jela se prave od zečevine. Možda jedino krumpir i teletina su jači po broju recepta. Stari župnici su se natjecali nedjeljom popodne tko će ga bolje i ukusnije spremiti. Nešto su lovili sami, a veći dio su dobivali od lovaca koji nikada od dobra lova ne preskaču svoga fratra-ujaka.

Najčešće se sprema na divljač, ali i pogledajmo ostale mogućnosti: može se spremiti i na običnu juhu, na rižot kao pile, pohati kao pile i teletina, pripremiti sa gljivama, u vrhnju ili u foliji kao pile, osobito ako je mlađi, na roštilju, na odreske i na mljevene odreske, u vinu, pečenje kao i druga pečenja, kao kunić, pa na marinadu ili čak hladetinu….

Svi veliki kuhari ili kuharski priručnici će vam i danas uz obilate začine koje imamo u vrtovima ili trgovinama reći da se i domaći, pitomi zec, kunić treba prije nego se počne obrađivati, staviti u tekuću vodu sat-dva, pa onda pristupiti obradi. Razlog je da izađe iz mesa silina, ili divljina iz divljega. Dakle, eto razloga za početak.

Poslije toga se zec isiječe na pristojne komade kao da ćemo ga peći u pećnici. Ne smiju biti preveliki komadi, ali ne i presitni. Neka stoje u vodi dok dođe vrijeme na njih.Ne može vam biti puno povrća u loncu za ovu prigodu. Naime, na vrelo ulje stavljajte mnogo kapule i mrke i neka se dugo pirja, potom dodajte začinsko bilje gdje će biti vriska i kadulje, a na koncu i bijeloga vina. Imajte pri ruci uvijek jedan ili dva kisela vrhnja jer nikada nisu od viška. Zeca stavljajte kada se sve lijepo ujedinilo i neka se kuha naredni sat vremena. Tada možete nadodati krumpir rezan na ploške kao za gulaš.

Ako se odlučite za to, onda vam kasnije neće trebati prilog osim kruha.

No, ako ne želite tako krumpir unutra, možete ga kuhana pripremiti posebno, kao i rižu ili koju od tjestenina, ali je ničim ne začinjati osim malo ulja ili margarina i ubaciti kao dekoraciju zeleni svježi celer i peršin.

Uz divljač svake vrste ide dobro piće. Žilavka i Blatina Zadro dobro prate ovaj recept. Tanka i kiselkasta vina udaljite jer ćete pokvariti kuharov trud. Slično je i s pivom.

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Sretna je osoba ona koja uživa u novim projektima!

Ponekad je premještanje namještaja čista potreba, ali svi znamo što znači premještati namještaj kako bismo malo promijenili prostor u kojem boravimo.

Za mnoge je scenarij premještanja namještaja noćna mora, jer jednom kad se posla primite, morate ga i dovršiti. Ali ako ste barem jednom zaronili u ovaj projekt, dobro vam je poznat osjećaj zadovoljstva koji slijedi kada posao završite.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Postoji poslovica koja kaže; pokaži mi projekt, i ja ću ti pokazati sretnu osobu, a dr. Carrie Barron, navodi kako ona može otkriti da u pitanju nije novi raspored prostorije već otpuštanju dopamina dok nešto stvaramo. Kako će upuštanje u ovo putovanje djelovati pozitivno na vašu psihu, otkiva liječnica.

Uživanje u trenutku

Prilikom premještanja namještaja svaki predmet koji se nalazi u prostoriji, a dok razmišljate trebate li ga zadržati i što on vama znači, slično je procesu meditacije u kojem ste potpuno prisutni u trenutku.

“Otkrivate tako što volite, a taj je osjećaj oslobađajući. Vaš je ukus povezan s vašim identitetom, a kada svoje stvari dobro rasporedite, ostajte vjerni sebi.

Stvara se osjećaj povezanosti

Namještaj i predmeti u kući često nas vežu za nama drage ljude ili uspomene. Kada predmete koji nam nešto znače uzmemo u ruke kako bismo ih premjestile, javiti se mogu pozitivne emocije zbog kojih ćemo se osjećati dobro.

Pet jednostavnih savjeta kako urediti ugodan i funkcionalan kućni ured

Mijenja se rutina

Prije nego se upustite u avanturu premještanja namještaja, važno se zapitati koje su vam potrebe i kako želite da prostorija u konačnici izgleda, ali nemojte zaboraviti i na druge ukućane jer vaša vizija rasporeda namještaja ne mora odgovarati svima.

“Nekim ljudima se neće svidjeti promjena u prostoru jer se osjećaju sigurno u poznatom i upravo takvo okruženje može poslužiti za oslobađanje kreativnosti”, navodi liječnica.

Ponekad će pozitivan utjecaj na naše raspoloženje premještanje namještaja uzrokovati samo ako se dogodi u pravom trenutku. Isto tako, premještanje stolice iz jednog kuta sobe u drugi neće vaše raspoloženje bitno popraviti. Svakako je važno zapitati se zašto se u taj projekt upuštamo – što je tako važno u ovom trenutku da morate sve promijeniti? Budite sigurni da ste spremni za to.

Nastavite čitati

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice