Povežimo se

Uradi sam

Bakina biljna ljekarna: kako ublažiti opekotine

U sveopćem trendu, ali i potrebi povratka prirodi, vraćamo se starim receptima na kojima je temeljena i suvremena medicina. Donosimo savjet kako ublažiti opekline.

 

Ublažiti svaku opekotinu i općenito iritaciju kože može krema od gaveza. Mast od gaveza napravite od sljedećih sastojaka:

– 1 šaka ribanog korijena gaveza
– 1 dl nesoljene svinjske masti.

U prikladnoj posudici otopite mast, stavite u nju ribani korjen gaveza i ostavite kipjeti 5 minuta. Mast dobivenu na taj način protisnite kroz dvostruku gazu i dobro iscijedite ostatke gaveza. Ostavite da se ohladi. Takva mast baš i nije kompaktna i brzo i lako se topi. Da se to ne bi događalo, u masti rastopite prirodni pčelinji vosak.

Opekotine od sunca neće se pojaviti ako kao ulje za sunčanje koristite ulje napravljeno od ulja gospine trave.

Za izradu ulja od gospine trave potrebne su vam 4 žlice malo uvenute gospine trave i ½ l maslinovog ulja. Gospinu travu stavite u bocu i prelijte maslinovim uljem. Ostavite stajati na toplom mjestu 40 dana.

Sada možete napraviti ulje za sunčenje. Potrebno vam je:

– 1 dl ulja od gospine trave
– sok jednog limuna
– 6 kapi tinkture joda (možete ju kupiti u svakoj ljekarni)

Pomiješajte sve sastojke ulja. Prije upotrebe dobro protresite ulje. Mažite se prije izlaska na sunce i kad se, nakon kupanja, osušite. To ulje mogu koristiti i osobe s vrlo osjetljivom i svijetlom kožom bez straha da će dobiti jake opekline, a dobro je i korisno utljati ga u kožu i na kraju dana, nakon tuširanja slatkom vodom.

Opekline će ublažiti i maslinovo ulje pomiješano sa zdrobljenim kravljim sirom. Tu smjesu zdržite na opekotini oko 20 minuta, a zatim isperite tonikom. Za tonik Vam je potrebno:

– 1 l vode
– 1 žlica sode bikarbone
– 1 žlica jabučnog octa.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Sretna je osoba ona koja uživa u novim projektima!

Ponekad je premještanje namještaja čista potreba, ali svi znamo što znači premještati namještaj kako bismo malo promijenili prostor u kojem boravimo.

Za mnoge je scenarij premještanja namještaja noćna mora, jer jednom kad se posla primite, morate ga i dovršiti. Ali ako ste barem jednom zaronili u ovaj projekt, dobro vam je poznat osjećaj zadovoljstva koji slijedi kada posao završite.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Postoji poslovica koja kaže; pokaži mi projekt, i ja ću ti pokazati sretnu osobu, a dr. Carrie Barron, navodi kako ona može otkriti da u pitanju nije novi raspored prostorije već otpuštanju dopamina dok nešto stvaramo. Kako će upuštanje u ovo putovanje djelovati pozitivno na vašu psihu, otkiva liječnica.

Uživanje u trenutku

Prilikom premještanja namještaja svaki predmet koji se nalazi u prostoriji, a dok razmišljate trebate li ga zadržati i što on vama znači, slično je procesu meditacije u kojem ste potpuno prisutni u trenutku.

“Otkrivate tako što volite, a taj je osjećaj oslobađajući. Vaš je ukus povezan s vašim identitetom, a kada svoje stvari dobro rasporedite, ostajte vjerni sebi.

Stvara se osjećaj povezanosti

Namještaj i predmeti u kući često nas vežu za nama drage ljude ili uspomene. Kada predmete koji nam nešto znače uzmemo u ruke kako bismo ih premjestile, javiti se mogu pozitivne emocije zbog kojih ćemo se osjećati dobro.

Pet jednostavnih savjeta kako urediti ugodan i funkcionalan kućni ured

Mijenja se rutina

Prije nego se upustite u avanturu premještanja namještaja, važno se zapitati koje su vam potrebe i kako želite da prostorija u konačnici izgleda, ali nemojte zaboraviti i na druge ukućane jer vaša vizija rasporeda namještaja ne mora odgovarati svima.

“Nekim ljudima se neće svidjeti promjena u prostoru jer se osjećaju sigurno u poznatom i upravo takvo okruženje može poslužiti za oslobađanje kreativnosti”, navodi liječnica.

Ponekad će pozitivan utjecaj na naše raspoloženje premještanje namještaja uzrokovati samo ako se dogodi u pravom trenutku. Isto tako, premještanje stolice iz jednog kuta sobe u drugi neće vaše raspoloženje bitno popraviti. Svakako je važno zapitati se zašto se u taj projekt upuštamo – što je tako važno u ovom trenutku da morate sve promijeniti? Budite sigurni da ste spremni za to.

Nastavite čitati

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice