Srijeda, 25 Siječanj 2012 15:37

Uređenje potkrovlja

Gotovo svaka građevina koja ima krov, ima i tavan odnosno potkrovlje koje se vrlo praktično može iskoristiti te pretvoriti u svježi, atraktivni životni prostor.

 

Uređenje tavana nije nimalo jednostavno, ali uz savjet stručnjaka taj dio doma može zablistati. Na prikazanim fotografijama vidimo jedan takav prostor koji je pretvoren u ugodan stan od 60 m² sa sanitarnim čvorom, velikim dnevnim boravkom i kuhinjom.

Prije svega, bilo je potrebno dobro izolirati postojeći krov i to na način "ventiliranog krova" te suhomontažnim radovima izmodelirati strop s rasvjetom i pregradnim zidovima polukružnog oblika. Također, bila je potrebna sanacija i zabatnih zidova kako bi se osigurala čvrstoća konstrukcije.

 

Uređenje potkrovlja Dom2

 

Strop je izveden u krivuljama te na više visina čime je potkrovlje vizualno povećano, a u cijeli životni prostor unesen je dojam lakoće i prozračnosti.

 

Uređenje potkrovlja Dom2

 

Rasvjeta je također prilagođena namjeni - iznad stola za blagovanje, sjedeće garniture, kao i radne površine. Time domaćin može stvarati različite atmosfere po želji.

Prevladavaju svijetle boje u interijeru, prirodni materijali te polukružni oblici koji mu daju potrebnu mekoću. Često zanemaren dio doma tako je pretvoren u ugodan i prozračan životni prostor.

 

Autor: Jasmin Viner, diz. int. spc.