Ponedjeljak, 02 Ožujak 2015 12:15

Kako jednostavno urediti stan u potkrovlju

Potkrovlja su se nekada smatrala mračnim mjestima za skladištenje nepotrebnih stvari, no današnji pristup tavanskim prostorima bitno se razlikuje od onog nekadašnjeg.

 

U moderno vrijeme kad se u gotovo svakom stambenom prostoru traži 'prostorija više', potkrovlje možemo pametno iskoristiti kao stambeni prostor u kojem ćemo se moći opustiti nakon napornog radnog dana. No prilikom uređenja i opremanja stana u potkrovlju svakako treba paziti na određene stvari.

Jedan od najčešćih problema u potkrovljima je kosi krov. Zbog njega nerijetko gubimo dragocjene kvadrate, a postavljanje ormara ili regala standardne veličine pretvara se u izazov. Stoga je savjet stručnjaka da dobro proučite svoj životni prostor prije kupovine i uređenja i da više puta izmjerite sve, jer ono što izgleda savršeno na tlocrtu, u stvarnom stanu može ispasti loše zbog kosina i konstrukcije krova. Stoga obratite pažnju da u dijelovima koji su niži od 170 ili 180 cm organizirate krevet, sjedenje, wc školjku, a izbjegavate funkciju prolaza.

Pravilan odabir boja u interijeru jedan od najjednostavnijih načina za makeover stana u potkrovlju. Preporuka su svijetli i neutralni tonovi te pastelne nijanse poput bež, bijele, svijetlosive s pokojim detaljem u jarkoj boji. To pravilo posebice vrijedi za potkrovlja kojima dominiraju tamne nosive grede ili pod od punog tamnog drveta. Uz odgovarajući razmještaj vaše potkrovlje može postati vrlo funkcionalno i uistinu atraktivno mjesto za stanovanje te prostor u kojem ćete vi i vaši ukućani, uz trenutke zabave i opuštanja, rado provoditi svakodnevicu.

 

 

NAJČITANIJE