Utorak, 03 Veljača 2015 15:30

Kreativni zidovi

Zidovi su često najveće površine u vašem domu, stoga njihov izgled itekako utječe na cjelokupan dojam interijera.

 

Odabirom odgovarajuće boje, teksture i materijala, prostor svog doma možete oživjeti jednostavno i učinkovito. Donosimo vam nekoliko kreativnih ideja i savjeta za makeover vašeg stana ili kuće korištenjem tapeta, printova ili promjenom boja zidova u interijeru.

Tapete

Za­po­sta­vlje­ne ti­je­kom osam­de­se­tih i de­ve­de­se­tih go­di­na, ta­pe­te su, sa­svim ne­pri­mje­tno, po­no­vno ušle u naše do­mo­ve. Do­duše, u pu­no ­ljepšem i ra­zno­li­ki­jem izda­nju. Nji­hov po­vra­tak i po­no­vni bo­om bio je za­pra­vo i oče­ki­van jer im je osno­vna za­da­ća da kra­se zi­do­ve ko­ji za­u­zi­ma­ju naj­ve­ću ­površinu u sva­koj pro­sto­ri­ji pa nji­hov di­zajn uvi­jek pr­vo upa­da u oči.

 

Zanimljive tapete u radnom prostoru Dom2

 

Danas se tapete proizvode od papirnatih, umjetnih i tekstilnih vlakana, vrlo su pristupačnih cijena te se jednostavno postavljaju. Tapete su savršeni dekori kojima prostor dobiva potpuno novu dimenziju, dozu atraktivnost i elegancije te postaje originalan i drugačiji. Prije postavljanja tapete vrlo je bitno odrediti njenu poziciju i dimenziju u prostoru kako bi se skladno uklopila sa ostalim elementima interijera. Kod malih prostora preporučuju se tapete svjetlije boje, te sitnijeg uzoraka, dok kod velikih prostora preporučuju se tapete u tamnijoj boji sa krupnijim uzorkom. Uske prostore vizualno možemo proširiti postavljanjem tapeta sa uzorkom horizontalnih pruga, dok malu visinu prostora možemo prividno izdužiti tapetama sa uzorkom vertikalnih pruga.

Boje na zidovima

Kako bi cijeli stan zračio ugodom, a ne samo jedna soba trebalo bi zidove oličiti različitim bojama prema njihovoj namjeni. Za spavaću sobe preporučaju se hladne boje. Plava osigurava primjerice uravnoteženost i relaksira nakon napornog radnog dana.

 

Dnevna soba Dom2

 

Za živahnu, prije svega udobnu dnevnu sobu dolaze u obzir crveni, narančasti i žuti tonovi. Ti topli tonovi osiguravaju ne samo osjećaj životne radosti i sigurnosti, već tamnije nijanse čine prostor manjim pa tako i ugodnijim. Vodite računa da tamnije boje na zidovima i stropovima djeluju deprimirajuće.
Kuhinju zajedno s blagovaonicom treba ličiti živahnim, toplim bojama koje potiču apetit, dok su za kupaonicu pogodne hladne boje u plavim i zelenim tonovima.

Printovi

Na zidove možete ispisati i stihove najdraže vam pjesme ili neku mudru misao. Za kuhinje, dječje i radne sobe dobrim će se izborom pokazati i naljepnice po kojima se može pisati kredom. Motiv možete izabrati po želji i sklonostima, odnosno ambijentu koji se u prostoru želi stvoriti.

 

Spavaća soba Dom2

 

Print dekori se mogu postavljati i na staklo, prozore, vrata ili namještaj, a bitno je da je površina na koju se apliciraju, ravna i glatka. Naljepnice se lako skidaju, stoga ukoliko se zasitite nekog motiva jednostavno ga možete zamijeniti drugim.

 

 

Dekoracija zidova i elemenata namještaja povećat će estetiku prostora. Tako uz malu dozu maštovitosti i kreativnosti bilo koji interijer može postati jedinstven i ostaviti upečatljiv dojam.

 

Foto: homeglad.com

 

NAJČITANIJE