Utorak, 27 Siječanj 2015 11:00

Kako jednostavno organizirati ormar?

Jedan od najvećih problema prenatrpanih ormara jeste činjenica da u njima uvijek najviše ima previše odjeće koju vlasnik ormara više ne koristi.

 

Organizaciju ormara prije svega treba prilagoditi svojim potrebama, načinu korištenja, logici razmišljanja i – vrlo važno – "arhitekturi" ormara. Ona vam može pomoći da nađete odjeću, dodatke i cipele kada god ih trebate te vas prisiliti da se konačno riješite suvišne odjeće koju ionako niste nosili godinama. Nudimo vam nekoliko savjeta za organizaciju ormara - tako da se možete obući u sekundi kada negdje žurite.

Prilagodite se godišnjem dobu

Ukoliko organizirate svoj ormar, na umu svakako trebate imati i godišnje doba za određenu garderobu. Logično, smjena godišnjih doba znači i smjenu garderobe.

 

Ormar za garderobu Dom2

 

Držati zimsku odjeću u ormaru za vrijeme ljeta ili obratno potpuno je nepotrebno. Svakako vodite računa o tomu te prilagodite sadržaj svog ormara trenutnom godišnjem dobu - sve ostalo pospremite na neko drugo mjesto.

Pazite na obuću

Svi znamo da obuća u ormaru zauzima poprilično mnogo prostora. Ako nemate ormar, onda vam ne preostaje ništa drugo nego držati obuću u kutijama. U tom slučaju, preporučuje se imati prozirne kutije, tako da možete vidjeti u kojoj se što nalazi.

 

Walk in garderoba Dom2

 

Ako pak imate kartonske kutije, označite na svakoj njen sadržaj ili da fotografirate cipele i stavite fotografiju na kutiju kako biste znali koje cipele su unutra.

Bacajte nepotrebne stvari

Jedna od osnovnih stvari prilikom organizacije ormara jest sortirati odjeću koja se u njemu nalazi. Pregledajte svu odjeću te ustanovite koji su to odjevni predmeti koje volite, koji vam pristaju i koje redovno nosite. Svu odjeću koju do sad niste nosili, vjerojatno ni nećete pa je preporučljivo riješiti je se na način da je poklonite dragoj osobi te donirate Crvenom križu ili nekoj drugoj sličnoj humanitarnoj udruzi.

 

Ormar Dom2

 

Ako imate trudničku odjeću za koju niste sigurni hoće li vam još trebati, spremite je u kutije ali svakako van ormara sa dnevnom garderobom.

Grupirajte odjeću

Kako biste dobili što bolju preglednost ormara, preporučljivo je da odjeću u njemu sortirate. To možete učiniti držeći se jednostavne kategorizacije - majice, veste, hlače, suknje, haljine, kompleti.

 

Ormar Dom2

 

Razmislite o tome što trebate; ako redovite trčite ujutro trebate organizirati odjeću ili ako svaki put kupite novi par crnih najlonki, onda biste trebali ipak organizirati odjeću po bojama, kako biste lakše uočili koju boju često koristite.

Održavajte postignuti red

Svaku stvar koju upotrijebite vratite na svoje mjesto. Na dnu ormara držite kutiju i u nju odlažite stvari koje ćete proslijediti nekom drugom. Kad vam neka stvar više ne treba, jednostavno je ubacite unutra; otprilike svakih 6 mjeseci stvari iz kutije proslijedite dalje.

 

Ormar Dom2

 

Organizacija ormara može vam uštedjeti mnogo vremena u svakodnevnom životu. Držeći odjeću u nekakvom redu, lakše ćete se odijevati i gubiti ćete manje vremena na pronalaženje odgovarajuće kombinacije.

 

Foto: pinterest.com

 

NAJČITANIJE