Utorak, 04 Studeni 2014 14:17

Staklarska umjetnost - Vitraji slikarice Dominique Jurić

Foto: Dom² Foto: Dom²

Vitraj je naziv za umjetničku tehniku spajanja većih staklenih ploha raznobojnog stakla unutar nekih okvira kroz koje prolazi svjetlost.

 

Glavna je karakteristika ove tehnike to da slike koje su izrađene u vitraj tehnici propuštaju svjetlost i transparentne su, ali kroz njih se ne smije vidjeti eksterijer. A upravo tom nimalo jednostavnom tehnikom bavi se i Akademska slikarica Dominique Jurić. Ona je jedina studentica koja je diplomirala s temom vitraja, a njima se ozbiljnije počela nbaviti nakon što je od oca naslijedila uspješan obrt staklarstva.

Vitraj u svojoj osnovnoj formi sačinjavaju izrezani i toplinski obrađeni komadi obojanog stakla koji su olovnim H profilom povezani u jednu cjelinu u skladu s idejnim likovnim rješenjem. Kako bi se dobilo što više nijansi, tonova i sjena, na stakla se nanose i boje. Iako vitraji, kaže Dominique, asociraju na davna vremena i crkvenu ikonografiju, danas oni nalaze svoju upotrebu u mnogim kućanstvima.

Staklena umjetnost kojiom se bavi Dominique svakako pokazuje da se tradicija u današnjem vremenu može oživjeti na jedan vrlo zanimljiv način. Svojom osebujnošću i šarmom, vitraji prostrane i bezlične interijere ispunjavaju posebnom umjetničkom komponentom, stvarajući specifičnu nijansiranu svjetlost i dajući prostoru dojam topline, elegancije i ugodnosti.

 

 

NAJČITANIJE