Ponedjeljak, 13 Listopad 2014 12:00

Piroliza - najbolji način grijanja uz velike uštede

Foto: Dom2 Foto: Dom2

Stalni rast cijena plina i loživog ulja kao vodećih energenata kod grijanja kućanstava te rastuća svijest o očuvanju okoliša prirodno nameću drvo kao tradicionalan i ekonomičan način grijanja.

 

Drvo je za razliku od zemnog plina i loživog ulja obnovljiv izvor energije. Stoga je jedan od najučinkovitijih rješenja za grijanje je i piroliza, jedna od tri osnovne faze procesa izgaranja drva. Piroliza je proces toplinskog raspadanja drveta pri temperaturama većim od 100°C uz oslobađanje plinova "zarobljenih" u materijalu koji izgara.

Kod pirolitičkih kotlova na drvo, koje proizvodi Viessmann, faza pirolize je naglašena zahvaljujući posebnoj konstrukciji kotla, regulaciji i ugrađenom ventilatoru. Kotlovi na pirolizu najčešće imaju dvodjelno ložište i ventilator s promjenjivim brojem okretaja koji dobavlja potrebnu količinu zraka. Isplativost ugradnje prilolitičkom kotla vrlo je velika, što je vidljivo i u primjeru ovog kućanstva.

Zagrebačka županija u ovoj je godini osigurala 1,2 milijuna kuna za sufinanciranje troškova nabave i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u 80 kućanstava na području županije. Obnovljivi izvori energije su jedan od najvažnijih aspekata u napretku čovječanstva, stoga iskoristite poticaje i omogućite si maksimalni komfor grijanja još danas.

 

 

Viessmann

 

NAJČITANIJE