Ponedjeljak, 28 Travanj 2014 10:46

Danko Friščić: slikar apstraktnog intimizma

Foto: Dom² Foto: Dom²

Apstraktno slikarstvo ponekad djeluje konfuzno i otuđeno. U djelima Danka Friščića ono odražava njegove snove pune energije i boje.

 

Danko Friščić slikar je koji se ne miri sa konvencionalnošću. U svojim slikama propituje uvijek intrigantne i enigmatske odnose između apstraktnog, figurativnog i kolorističkog. Nakon niza zapaženih samostalnih i važnih skupnih, konceptualnih i problemskih izložbi u zemlji i inozemstvu, ovaj akademski slikar i profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u svoje slike postupno uvodi meditativnu apstrakciju kao prostornu slikarsku intervenciju. Njegove slike obiluju bojama i evidentno nesputanom energijom. No, slikarstvo nije jedini način umjetničkog izražavanja Danka Friščića. Njegovu umjetnost nazivaju još i "multimedijalnim intimizmom".

Zatomljujući svoju glad i potrebu za izražavanje slikom, još kao student Friščić se okušao i u oslikavanju interijera vila, hotela i casina. Možda je upravo ovo iskustvo utjecalo na njegovu sklonost slikama velikih formata, koje obiluju sitnim detaljima. Tako slika nerijetko se međusobno dopunjuju i stapaju u cjelinu, neovisno o njihovom međusobnom rasporedu i postavljanju niza dužno ili uvis. Upravo zahvaljujući tome prilagodljive su prostoru u kome će biti izložene.

Nastojeći revitalizirati svoja djela, Frišćić ih gotovo redovito podvrgava procesu "oživljavanja", a time potvrđuje tezu kako slikar cijeli život slika jednu sliku.

 

 

www.hdu.hr

 

NAJČITANIJE