Ponedjeljak, 07 Travanj 2014 13:00

Davor Vuković među najvećim svjetskim slikarima

Foto: Dom² Foto: Dom²

Malo je umjetnika koji već za života zasluže mjesto među najvećima. To je doživio Davor Vuković, zaprešićki slikar dalmatinskog porijekla.

 

Ime hrvatskog slikara Davora Vukovića uvršteno je u antologiju Najbolji moderni i suvremeni umjetnici, koju su uredili dvojica najpoznatijih talijanskih kustosa Russo, a u travnju će biti promovirana u Rimu. Knjiga obuhvaća najveća imena umjetnosti 20. stoljeća, uključujući Jacksona Pollocka, Pabla Picassa, Salvadora Dalija, Andyja Warhola, Joana Miróa, Henrija Matissea, Paula Cezannea ... a među njima našao se i svestrani slikar i pjesnik iz Zaprešića.

Ovaj Dalmatinac vedroga duha i pun životnog optimizma, iza kojega skriva svoje teško životno iskustvo, umjetnički je put započeo 70-tih godina kao pjesnik. Više puta nagrađivan je za književni rad, a izdao je i dvije zbirke pjesama. Slikanju se posvetio 1976. i od tada se traži, mijenjajući nerijetko stilove i tehnike izražavanja.

Desetu godišnjicu izlaganja obilježio je izdavanjem grafičke mape pod naslovom "Nacionalni park Risnjak u očima Davora Vukovića", grafičke mape "Paklenica" te grafike Nacionalnog parka Plitvička jezera. Upravo ovaj ciklus otvara mu 1999. godine vrata za umjetnički iskorak izvan granica Hrvatske. Tada sudjeluje na Festivalu europskih kultura u Lyonu. Povodom Svjetskog dana turizma Hrvatsku je predstavljao slikama nacionalnih parkova u Londonu, a Hrvatsko slikarstvo uz to u Zurichu, Danskoj, Austriji i pet puta u New Yorku. Iza njega je do sada više od 60 samostalnih i 50 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

O životu i radu ovog slikara i pjesnika monografiju je, prije svoje tragične smrti, napisao povjesničar umjetnosti i glazbeni kritičar Darko Glavan. Uredio ju je akademik Tonko Maroević. Jednostavnost i neposrednost Davora Vukovića ne otkriva da je riječ o umjetniku iznimne velićine, no evidentno je da je riječ o umjetniku punom energije, spremnom za nove izazove.

 

 

NAJČITANIJE