Ponedjeljak, 24 Ožujak 2014 12:14

Megaliti kipara Ivana Kujundžića

Foto: Dom² Foto: Dom²

Dok umjetnici najčešće inspiraciju pronalaze u prirodi i ljudima koji ih okružuju, kipar Ivan Kujundžić stvara općinjen simbolikom križa.

 

Znak "tau" kao simbol života susrećemo već u starom Egiptu. Prorok Ezekiel u Starom zavjetu poziva da znak "tau" upišu na čelo svih koji zapomažu i uzdišu nad grozotama počinjenim u Jeruzalemu, a kao znak raspoznavanja označene će spasiti od smrti. Tau je i ime zadnjega slova hebrejskoga alfabeta, a označava znak, biljeg ili pečat. U tom ga je kontekstu spomenuo i Ezekiel.

Neki teoretičari drže kako je to izvorni oblik križa na kojem je raspet Isus Krist, a koji je prihvaćen kao najsvetiji znak, kao znak spasenja, odnosno Kristov križ. Kao takav tau je prisutan u kršćanskoj ikonografiji. Na temeljima vlastite religioznosti inspiraciju u drvu križa, koje je za njega "drvo života" nalazi i kipar Ivan Kujundžić.

Kujundžićev rad obilježava megalitika koja već dulje vrijeme nastaje u različitim formama: grafikama, skulpturama i slikama u tehnici ulja na platnu. Osim po megalitima manjih dimenzija, rad Ivana Kujundžića javnosti je poznatiji po skulpturama velikih formata. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je za zasluge iz područja stvaralaštva u kulturi Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Velikim multimedijalnim projektom Vukovarski rekvijem, u suradnji sa skladateljem Davorom Bobićem obilježio je ovu veliku hrvatsku tragediju, kao i žrtvu drugih područja stradanja u Domovinskom ratu. Ovaj umjetnički hommage hrvatskoj žrtvi i muci objedinio je glazbeni i likovni izričaj. Kujundžić je postavio izložbu megalita koji su sudbonosno vezani za njegov opus. U njegovoj kristološkoj vizuri križevi se identificiraju s vukovarskim Vodotornjem, simbolom stradanja toga grada.

Uz vitraje koji krase brojne hrvatske crkve posebno je ponosan na Grafičku mapu "Drvo života" koja sadrži osam grafika rađenih u tehnici sitotiska uz nadahnuti esej akademika Ante Stamaća i predgovor biskupa Ivana Šaška. Osim kao kipar, Kujundžić se izaražava i kroz slikarske forme.

Ovaj rođeni Imoćanin danas stvara u svom ateljeu u Brckovljanima nedaleko od Dugog Sela, ali daleko od gradske vreve, buke i nervoze. Nadahnjuje ga pogled na prirodu koja ga okružuje, usredotočenost na svoje misli i viziju života.

 

 

NAJČITANIJE