Utorak, 18 Ožujak 2014 13:57

Katarina Vojković - umjetnica nemirna duha

Foto: Dom² Foto: Dom²

Kiparica i slikarica Katarina Vojković završava magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirala 2012. godine u klasi profesora Daniela Kovača. Unatoč tome za sobom ima već tri samostalne te više skupnih izložbi i sudjelovanja na kolonijama.

 

Ozbiljan umjetnički životni put Katarine Vojković započeo je još u osnovnoškolskoj dobi u mjestu Ščitarjevu, nedaleko Velike Gorice i Zagreba. No, to i ne čudi ako kažemo da je odrastala uz majku kiparicu, samouku naivnu umjetnicu Katarinu Parađ - Vojković.

Katarinu mlađu majka opisuje kao umjetnicu nemirna duha, na čiji je umjetnički izričaj utjecala sloboda kojoj teži i u kojoj uživa. Za razliku od majke koja inspiraciju pronalazi u pobožnosti, Katarina istražuje ljudski karakter, patnju i bol koju si ljudi međusobno nanose, a iz čega se razvio i subkulturni način života i seksualnog poigravanja. Bondage-discipline-sado-mazohizam (BDSM) postaje i tema njenog diplomskog rada. A sve je počelo od ciklusa Holokaust u kojem je započela istraživati tematiku patnje i nanošenja boli drugima.

Kao kiparica Katarina Vojković koristi vrlo neobične, ali već korištene materijale, rekli bismo otpad: životinjske kosti, drvo, žicu, staro željezo, hrđave čavle, elektronske elemente iz starih uređaja i računala. Od njih stvara opscene objekte i pomagala koja odražavaju temu njenog umjetničkog izričaja i mistična bića poput skeletne balerine, vilenjaka i vila koje lebde po kući ili neobične skulpture psa koji je čuva u njenoj spavaćoj sobi.

Nasuprot nesputanosti i umjetničkoj slobodi koji je karakteriziraju u kiparstvu, Katarina Vojković kao slikarica iskazuje puno više mirnoće i preciznosti u detaljima.

"Slikarska mladenačka nestrpljivost odvela je Katarinu Vojković do slikarske tematske dvojnosti, odnosno različitosti načina iskaza", napisao je u predgovoru kataloga koji prati jednu od njenih samostalnih izložbi likovni kritičar Stanko Špoljarić. Njene pejsaže opisao je kao prostore pomalo mističnog karaktera, najčešće s tjeskobnom atmosferom, s "pričom različitih razina iščitavanja".

Umjetnicu Katarinu Vojković upoznajte u prilogu!

 

 

NAJČITANIJE