Utorak, 21 Siječanj 2014 16:41

Veća učinkovitost odsisne ventilacije

Foto: MM Design Foto: MM Design

Neugodni mirisi i prekomjerna vlaga u kuhinji i kupaonici utjecat će na kvalitetu života. Odsisne nape iznad štednjaka i odsisni ventilatori u kupaonici rješit će taj problem, a kako usput uštedjeti energiju, saznajte u nastavku.

 

Ventilacijski sistemi su poželjni u svakom tipu prostora, posebice u stanovima u kojima je kuhinja povezana sa susjednim prostorijama poput dnevnog boravka. Također će doći do izražaja u kupanicama bez prozora.

Kako bi zrak lakše prolazio, ventilatori i filteri u napama moraju biti čisti. Ako su filteri i ventilatori prljavi, povećat će se potrošnja energije. Valja provjeriti i vanjske otvore koji ne smiju biti začepljeni.

 

Odsisna ventilacija Dom2

 

Dobro postavljena kuhinjska napa u filtere će upiti ili kroz dimovodne instalacije izbaciti glavninu mirisa i masnoća. Filteri mogu biti i akrilni, papirnati ili aluminijski, a svaki ima svoje prednosti. Akrilni ili papirnati filtri jednostavno se zamjenjuju novim. Aktivni ugljen koji upija i neutralizira mirise kuhanja, djeluje i do godinu dana.

 

Odsisna ventilacija Dom2

 

Kako biste dodatno uštedjeli energiju i ventilatore koristili samo onda kad je to potrebno, ugradite kombinirane prekidače. Paljenjem svjetla u kupaonici ili iznad štednjaka, upalit će se i ventilator koji se automatski isključuje nekoliko minuta nakon gašenja svjetla.

Prilikom gradnje kuće, važno je osigurati mehaničku ili prirodnu ventilaciju potkrovlja. Na taj način smanjit će se količina vlage i toplina u prostoru, posebice tijekom toplih ljetnih mjeseci.

 

NAJČITANIJE