Četvrtak, 07 Srpanj 2011 20:00

Čudesan svijet satova

Svojim jedinstvenim funkcijama i maštovitim dizajnom, ove budilice i satovi dokazali su da su mnogo više od pukih pokazivača vremena.

 

Budilica koja će iz kreveta izvući i najveće pospance – kad se oglasi, propeler smješten na vrhu sata odleti, a jedini način zaustavljanja neumornog alarma je pronaći izgubljeni dio te ga vratiti na njegovo prvobitno mjesto.

Ništa manje zabavan je dizajn sata kojeg će poželjeti svaki istinski filmofil. Uređaj do najmanjih detalja oponaša filmsku klapu pa vrijeme prikazuje čak do desetinke sekunde.

Interesantan spoj inženjerstva i dizajna predstavlja retro-sat izrađen od “nixie” lampica koje su svoju široku upotrebu stekle sredinom 20.stoljeća, da bi ih 70-tih godina zamijenile modernije LED i flourescentne cijevi. Glavna svrha bila im je prikazivanje brojeva i ostalih informacija putem isprepletenih anoda i katoda smještenih u staklenim tubama koje daju narančasti sjaj. Sat se sastoji od 6 tuba smještenih na elegantno drveno postolje. Tako će svi nostalgičari i ljubitelji inžinjeringa ponovno moći uživati u mekom iskričavom svjetlu nixie tuba.

 

Sat Dom2

 

Kreacija ironičnog naziva “Malo vremena”, djelo je brazilskog industrijskog dizajnera Rafaela Morgana. Što ovaj sat čini posebnim? Brojke toliko sitne da ih je iz daljine nemoguće očitati, osim kad na njih dođe jedna od kazaljki sata na čijem se vrhu nalazi maleno povećalo.

Budilica koja je opremljena mehanizmom za uništavanje papira svjetlosnom će brzinom iz kreveta dići i najtvrdokornije spavače. U ovom slučaju, u aparat se umeće novčanica koja biva uništena ukoliko se alarm ne ugasi na vrijeme. Iako je riječ o inovativnoj ideji, za ovakvu će se metodu buđenja vjerojatno odlučiti samo oni s debelim novčanicima ili spavači koji su prokušali sve druge opcije. Ipak, ako i nabavite ovu budilicu, malo upozorenje - uništavanje novca je prekršaj zbog kojeg možete biti kažnjeni.

 

Sat Dom2

 

Originalno, a funkcionalno – alarm implementiran u maleni tepih dizajnirali su Sofie Collin i Gustav Lanber. Za gašenje alarma, morat ćete se ustati te s obje noge nagaziti na tepih.

Koncept Domino sata je jednostavan - tri ogromne domino ploče bežično su povezane kako bi sinkronizirano pokazivale vrijeme. Prva ploča pokazuje sate, a druge dvije minute. Točke na svakoj ploči mijenjaju se ovisno o vremenu, a sat će svojim jedinstvenim dizajnom poslužiti i kao efektan ukras na zidu.

 

NAJČITANIJE