Utorak, 31 Svibanj 2011 13:41

Uređenje interijera u japanskom stilu

Izvor fotografije: interiornity.com Izvor fotografije: interiornity.com

Japanski stil uređenja interijera odlikuje minimalizam te sklad između prostora i objekata koji se u njemu nalaze.

 

Namještaj odlikuju niski elementi koji su tek neznatno izdignuti od poda, a autentničnost stila postići ćete i ako na pod oko nižeg klub stolića postavite jastuke gdje ćete uz čašu vina ili ukusnu večeru uživati u druženju s prijateljima. Jedna od odlika japanskog stila uređenja je osjećaj prostranosti i preglednosti koja se postiže zasebnim postavljanjem elemenata te njegovim udaljavanjem od ostalih stvari u prostoru.

Materijali karakteristični za ovaj tip uređenja su drvo, rižin papir i svila, dok od boja prevladavaju sve nijanse zemljanih tonova te boje japanske zastave – crvena i bijela. Potonja prostor čini vizualno prostranijim i prozračnijim, čemu ovaj egzotični stil teži, a što je ujedno odlika i minimalističkog stila.

Ukoliko svoj dom želite urediti u japanskom stilu, obogatite ga detaljima – vazom oslikanom motivom gejše ili cvijeta japanske trešnje, dekorativnim lepezama izrađenim od papira i bambusa te drugim tradicionalnim japanskim motivima.

Rasvjeta je bitna stavka svakog uređenja doma, jer osim funkcionalne, ima i dekorativnu ulogu te pridonosi stvaranju ambijentalnosti u prostoru. U ovom stilu uređenja, lampe i lusteri najčešće su izrađeni od rižinog papira te oslikani japanskim simbolima i dezenima, dok je rasvjeta indirektna i obasjava interijer mekim svjetlom, dajući mu intimnu i ugodnu atmosferu.

 

 

Duh dalekog Istoka u interijer možete unijeti i takozvanim shoji panelima kojima možemo pregraditi prostor po želji, a poslužit će i kao paravan za presvlačenje. Pošto su izrađeni od papira i letvica, paneli su krhke konstrukcije te je s njima potrebno rukovati s oprezom kako se ne bi oštetili. Prednost ovog načina pregrađivanja prostora je u svjetlopropusnosti shoji panela, što životni prostor čini rasterećenim i prozračnim.

Doživljaj japanske kulture upotpunite dekorativnom japanskom figuricom ili tradicionalnim wagasa kišobranom, izrađenim od posebne vrste japanskog papira i bambusa. U prostor dnevne ili spavaće sobe lijepo će se uklopiti bonsai drvce, čijim će uzgojem svatko moći iskazati svoju hortikulturnu vještinu i maštovitost oblikovanja.

Uporabom nekih od spomenutih elemenata, u svoj dom možete unijeti čaroliju dalekog Japana, njegove tradicije, kulture i životne filozofije, a uz to životnom prostoru podariti unikatan i ugodan ambijent.

 

NAJČITANIJE