Četvrtak, 03 Ožujak 2011 11:45

Uređenje potkrovlja

Svatko se tijekom života susreo s potkrovljem ili tavanom, bilo da je riječ o kući ili stambenoj zgradi.

 

Prilikom kupnje ovakvog prostora često se nailazi na neopravdan otpor kupaca potkrovnih stanova, zbog mogućeg manjka prostora. No, riječ je o površini ispod koje se krije velik potencijal prostora.

U većini suvremenih gradnji, potkovlja su u klasičnom smislu riječi većinom zapostavljena (višestambene zgrade), iako je kod obiteljskih kuća nešto drukčija situacija. Upravo starije stambene zgrade u središtu gradova te obiteljske kuće nude mogućnost preuređenja prostora iz tavana u spektakularna potkrovlja. Mane kosih krovnih ploha novim preuređenjem postaju prednost, tako da se kombiniranjem elemenata drveta, kamena, stakla i metala može postići cjelina prostora s duhom toplog doma.

 

Potkrovlje Dom2

 

Radi li se o vidljivoj drvenoj konstrukciji ili ne, ovisi tip i način uređenja interijera. Ukoliko se želi postići rustikalnost i veća toplina prostora, tada se drvena konstrukcija krovišta ostavlja vidljiva (ukoliko se radi o drvenom krovištu). Ovaj primjer možemo naći u interijerima sredozemnog ugođaja gdje se drvo posebno lijepo naglašava, zajedno s kamenim zidovima, ognjištem i sl. Prostori potkrovlja koji zbog nemogućnosti „pokazivanja“ drvene konstrukcije imaju drvenu konstrukciju krovišta skrivenu ili su kose plohe krova betonske, tada se rješenje uređenja potkrovlja radi pretežito u suvremenom stilu.

Suvremeni stil koji obilježava funkcionalnost i minimalizam, ne mora ispasti hladan, već se igrom i dodavanjem detalja postiže tražena mirnoća i toplina. Važni detalji u uređenju ovakvog prostora su izvori svjetlosti i raspored uz izgled namještaja. Izvori svjetlosti, za razliku od zidova, mogu biti u krovnoj konstrukciji kao što su krovni prozori. Velika prednost krovnih prozora jest u činjenici da uz istu površinu stakla pružaju više svjetla od prozora u zidovima. S druge strane, mana prozora je u zaštiti od sunca, što se ipak jako ublažuje vanjskom zaštitom (poput rolo platna).

Namještaj obično mora biti vrlo pažljivo odabran i smješten, npr. kuhinjski elementi i ugradbeni ormari uz nadozid, sjedeće garniture uz niži dio stropa. Ovakav razmještaj se traži kako bi ostatak prostora bio prihvatljiv za korištenje, a zidovi uz najniži dio dobro iskorišteni. Za izuzetan dojam i potpunu iskorištenost prostora uz poštivanje prostorno-planske dokumentacije te tehničkih detalja izvedbe, potrebno je pravovremeno kontaktirati stručnu osobu, kako bi rješenje bilo najbolje.

 

 

Autor: Ivan Škarica, arhitekt

tel: 098/9141-894

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

NAJČITANIJE