Četvrtak, 27 Siječanj 2011 13:38

Harmonija vaze i cvjetnog aranžmana

Vaza je simbol mira i sklada. Ovisno o izboru cvijeća koje ćete u nju staviti te izgledu i obliku vaze, cvjetna dekoracija na stolu dobiva i dublje, simboličko značenje.

 

Kao jedan od osam sretnih predmeta, prema drevnoj kineskoj filozofiji uređenja životnog prostora, feng shui, vaza simbolizira posudu u kojoj se sakuplja dobra životna energija. Ona se izražava u obliku smirenosti duha i zadovoljstva. Vaza simbolizira i sreću u ljubavi, stoga je čest predmet darivanja. Ispunjena s jednom stabljikom bora i bambusa i stavljena u središte kineskog doma ili u njegov jugozapadni kutak, ukazuje da će par imati dug i miran bračni život ispunjen srećom i djecom.

Izbor vaze u koju ćete staviti cvjetni aranžman dobiven na poklon ne mora biti težak i zahtjevan. Bez straha da ćete pogriješiti, na izbor vaze gledajte kao na dio ukupnog dizajna interijera. Vaze se izrađuju od različitih materijala poput stakla, keramike, porculana i kamena, ali i drugih materijala, poput drva i plastike. Širok je izbor oblika i dimenzija vaza, koje mogu biti klasične jednobojne ili bogate bojama i uzorcima kojima su ukrašene, transparentne staklene, ravne ili zaobljene konvenksno ili konkavno, valjkaste ili pak pravokutnog oblika. Svima je namjena ista: omogućiti smještanje cvijeća i ukrasnih dekoracija koje će svojim izgledom obogatiti i uljepšati dom ili poslovni prostor.

Cvijeće u vazi Dom2

 

Osim rezanim cvijećem, transparentne staklene vaze bez uzorka mogu se ispuniti i kamenčićima, sušenim cvijećem ili voćem i ukrasnim travama.

Kod odabira vaze treba imati u vidu da njen oblik mora biti usklađen s veličinom i oblikom cvjetnog aranžmana. Vaza sa širokim otvorom u odnosu na promjer dna zahtijeva bogatstvo biljnog materijala. Pravokutni ili kvadratni otvor na visokoj vazi također traži bogat aranžman kako je cvijeće ne bi prevagnulo na stranu. Iako izgledaju elegantno i graciozno teško je uspostaviti ravnotežu između cvjetnog aranžmana i uske visoke vaze. Stoga je ona idealna za uske i visoke ukrasne trave i tek pokoji izdvojeni ili osušeni cvijet.

 

Vaze Dom2

 

Vaze neobičnih oblika, stolne ili podne, omogućit će vam igru, odnosno izražavanje vlastite kreativnosti u izradi efektnog aranžmana. Ako igrate na sigurno, u vazi je najbolje postići simetriju i tada uspjeh neće izostati.

 

Vaza Dom2

 

Kupujete li sami vazu, vodite računa o njenoj usklađenosti sa stilom uređenja interijera i ostalim elementima u prostoru. Poželjno je da vaza s interijerom čini cjelinu te da, bez obzira je li stalni ili tek povremeni dio njegova dekora, ostavlja dojam kao da je sastavni dio prostora u kome se nalazi.

 

 

NAJČITANIJE