Srijeda, 26 Siječanj 2011 15:55

Mediteranski stil uređenja

Mediteranski stil života često se karakterizira kao opušten i harmoničan, a pravilnim izborom boja, motiva i materijala može zaživiti i u vašem domu.

 

Namještaj koji prevladava u mediteranskom stilu uređenja i opremanja interijera često je izrađen od materijala poput pletene trstike, kovanog željeza i drva, a sve su zastupljeniji i bambus, ratan i tikovina. Iako su zidovi prostorija najčešće bijele boje te grubo ožbukani, sklad prostora i specifičnost stila neće biti narušena niti izborom maslinasto-zelenih, blijedo plavih ili pak žuto-zlatnih tonova. Podovi su najčešće prekriveni pločicama neutralnih boja ili parketima, dok će lijepi ukras u eksterijeru, primjerice na terasi, predstaviti garnitura od kovanog željeza. 

Zidove mogu obogatiti i dezeni s raznim morskim motivima poput brodova, svjetionika, školjki ili riba koji se na plohu nanose foto-tapetama i zidnim naljepnicama, ili se mogu ručno naslikati ukoliko želite dati mašti na volju i stvoriti nešto posve unikatno.

 

Mediteran u interijeru Dom2

 

Prozračni materijali često se mogu susresti u mediteranskim klimama, upravo zbog svoje lakoće i asocijacije na ljeto. Prekrivači, zastori i stolnjaci najčešće su ukrašeni tradicionalnim bijelo-plavim prugama ili cvjetnim uzorcima koje u dom unose ljetni ugođaj. Za posteljinu i jastučnice preporučuju se materijali poput lana i pamuka koji omogućuju lakše disanje kože.

 

Mediteran u interijeru Dom2

 

I u hladnim zimskim danima, u prostor će se unjeti toplina tradicionalnim ljetnim bojama; sunčanom žutom, nebesko i morskom plavom i veselom crvenom-bojom rajčica i vina. Izbor boje u interijeru ovisi o osobnim preferencijama, no i o veličini prostora. Svjetliji i hladniji tonovi manji će prostoriju učiniti vizualno većom, dok tamnije i tople boje čine stan veće kvadrature ugodnijim.

 

Mediteran u interijeru Dom2

 

Ugođaj se povećava unošenjem detalja koji obogaćuju vaš životni prostor – svijećnjak od kovanog željeza ili bračkog kamena, pokoji meki jastučić, drveni modeli brodova, keramičke zdjele i svijeće s mirisom lavande. Tim ćete detaljima u svoj dom unijeti duh Mediterana i opustiti se u ugodnoj atmosferi nakon napornog radnog dana.

 

Tekst napisala: Danica Maričić, a.d' i.

 

NAJČITANIJE