Srijeda, 26 Siječanj 2011 12:01

Globalni stil

Želite li krenuti na put oko svijeta pri svakom ulazu u vaš dom, globalni stil pravi je odabir za dizajn vašeg stambenog prostora.

 

U sklopu globalnog stila zbližavaju se različiti nacionalni i regionalni motivi u unutarnjem uređenju koji interijeru u Hrvatskoj donose mističnost Orijenta, sjaj indijskih tkanina, zov afričke divljine, toplinu meksičke keramike ili egzotičnost namještaja iz Južne Amerike. Zidovi mogu biti grubo ožbukani, obloženi dekorativnom ciglom, ukrašeni tkaninama sa etno dezenima ili oslikani. Prostorije su često podijeljene raznolikim paravanima.

 

Globalni stil Dom2

 

U blagovaonici dominiraju ručno oslikani stol i stolci od drveta manga, a kako bi njihove vesele boje došle do izražaja, preporučljivo je zidove obojiti u bijelo. Također, tu je i kolonijalni dizajn u kojem prevladava puno drvo. U spavaćoj sobi nalazimo masivan drveni krevet u kombinaciji sa ukrasima od kovanog željeza te noćne ormariće, komode i klupice od istih materijala. Posteljina svojim žarkim koloritetom pridodaje zanimljivosti interijera.

 

Globalni stil Dom2

 

Kozmopolitski štih dnevnoj sobi dati će garnitura za sjedenje od ratana, nadopunjena jastučićima cvjetnog motiva, pokraj koje stoji rezbarijama ukrašena drvena škrinja. Vitrine i police otkrivaju afričke figurice od drva ili poludragog kamena, kao i vaze od kamena, bambusa ili pak obojenog stakla.

Kako bi pojačali dojam ženstvenosti i romantike u cijeloj priči, poslužite se čipkom. Zavjese i stolnjaci od francuske, engleske ili hrvatske čipke istinski su predstavnici europske elegancije. 

 

Globalni stil Dom2

 

Pri planiranju sheme rasvjete u obzir uzmite i orijentalne lampione od rižinog papira, svijećnjake od kovanog željeza, afričke podne lampe. Dekorativnih dodataka u globalnom stilu ima napretek. Košare, keramičke posude, svijeće, ritualne maske, te slike i fotografije – svi ti sastojci dio su globalnog recepta uređenja prostora.

Tekst napisala: Danica Maričić, a.d' i.

 

 

NAJČITANIJE