Utorak, 09 Lipanj 2015 12:23

Zašto izabrati grijanje toplinskim pumpama

Toplinska pumpa uređaj je osmišljen 70 – ih godina prošlog stoljeća u Švedskoj, koji je namijenjen grijanju i hlađenju stambenih i drugih objekata.

 

Glavni izvor energije kod sustava grijanja s toplinskom crpkom jest energija Sunca akumulirana u tlu i geotermalna energija Zemljine kore. Upravo upoznavanje s prednostima korištenja toplinske crpke bio je i cilj konferencije pod nazivom „Vitocal – toplinske crpke zrak-voda" održane na otoku Krku.

Toplinske pumpe predstavljaju najekonomičnije rješenje za grijanje doma, a ujedno su i ekološki najprikladnije. Štetnost za okoliš u usporedbi s ostalim konvencionalnim vrstama grijanja je znatno manja, kao i količina potrebne energije. Na području otoka Krka ugrađen je popriličan broj ovakvih sistema i to iz razloga što su klimatski uvjeti ovdje gotovo pa idealni.

Toplinska crpka je jeftinija alternativa uobičajenim sustavima grijanja, jer koristi sunčevu energiju iz zraka, vode ili zemlje te kućanstvo opskrbljuje tom energijom tijekom cijele godine. Stoga je ugradnja toplinskih pumpi idealno rješenje za ekološki i ekonomičnan sistem grijanja.

 

Viessmann

 

 

NAJČITANIJE