Srijeda, 09 Veljača 2011 12:22

Filteri za vodu

Izvor fotografije: lifestylelift.org Izvor fotografije: lifestylelift.org

Bez vode nema života. Potrebna je svakom živom biću kako bi preživjelo. Nažalost, podaci govore da je svega 0,25% od ukupne količine vode na Zemlji tek uvjetno upotrebljivo za piće.

 

Voda je danas onečišćena već u crpilištima, naknadnom obradom i u distribuciji te time potencijalno opasna za zdravlje. Kao alternativa ponuđena nam je voda u bocama, a u posljednje vrijeme i kućni uređaji za filtraciju vode. No, nude li nam oni zaista spas ili je riječ o marketinškoj obmani?

Filtriranje i prokuhavanje može biti vrlo korisno za uklanjanje štetnih tvari iz vode, no loše je što iz nje izvlači i korisne minerale poput kalcija, koji vodi za piće daje ugodan okus, neophodan je za kosti i zube i važan za rad srca i mišića. Nasuprot tome tvrda voda, bogata kalcijem, stvara kamenac na perilicama i time skraćuje njihov radni vijek.

Proizvođači sugeriraju da je filter za vodu neophodan dio svake suvremene kupaonice i kuhinje, koje će poštedjeti taloženja kamenca na površinama sudopera, umivaonika i na posuđu. Elegantni uređaji, čiji se rad bazira na mehaničkom pročišćavanju vode, a lako se i jednostavno namještaju ispod kuhinjskog sudopera ili pored slavina, tako postaju beskrajan izvor čiste vode.

Vodu propuštaju četiri filtera. Prvi sedimentni iz vode odstranjuje hrđu, zemlju, pijesak i druge sedimente veće od 5 mikrona. Drugi karbonski sa punjenjem aktivnog ugljena, apsorbira spojeve klora i flora, pesticide, herbicide i druge organske spojeve. Glavni je filter onaj koji postupkom obrnute osmoze oslobađa vodu od spojeva poput teških metala, virusa, bakterija i svih preostalih nečistoća.

Završni, ugljeni filter ima ulogu završnog pročišćavanja vode i poboljšavanja njenog ukusa. Proizvođači tvrde da se tako dobivena voda za piće pokazala učinkovitom u liječenju raznih civilizacijskih bolesti, poput alergija, visokog tlaka, kolesterola u krvi i dijabetesa.

Uređaji za filtriranje vode koji se postavljaju na kuhinjske slavine i tuševe, neutraliziraju utjecaj mikroorganizama, hlapljivih organskih spojeva i klora na koži. Priključenjem filtera većeg kapaciteta na glavni vodovodni priključak, pročišćena voda može se distribuirati po cijelom domaćinstvu.

Stručnjaci ističu da se glavnina promidžbe malih kućanskih aparata na temelju reverzne osmoze temelji na obmani potrošača te da je pijenje tako obrađene vode, s uklonjenim kalcijem i magnezijem, zdravstveno opasno. Korisnici bi zbog toga morali biti upućeni da je ove biogene elemente potrebno nadoknaditi iz drugih izvora, primjerice putem namirnica bogatih kalcijem i magnezijem ili u tabletama.

Stručnjaci također upozoravaju i na marketinški utjecaj kod ponude vode u plastičnim bocama. Pod utjecajem svjetlosti i temperature polimeri iz PET ambalaže rastvaraju se i ulaze u vodu, dok se smrzavanjem vode u plastičnoj boci tijekom ljeta otpuštaju poprilične količine vrlo opasne tvari, dioksina.

Odluka o izboru vode u boci, kupnji filtra za vodu ili korištenje vode iz gradskog vodovoda, kao i odluka o vašem zdravlju, na kraju, ipak je u vašim rukama.

 

NAJČITANIJE