Bez kategorije
Mala kuhinja i blagovaonica – kako ih urediti
Najveći je izazov urediti male stanove. Zato smo tu da vas inspiriramo s praktičnim idejama. Mala kuhinja i blagovaonica – evo ideja kako ih urediti
Kuhinja je dio doma u kojem se najviše radi. Priprema ukusne hrane može biti opuštajuća, ali ne možemo zbog toga reći da ćemo u kuhinji odmarati. Mala kuhinja i blagovaonica posebno su izazovne za urediti. Arhitektica Izabela Galović Ninić dala nam je savjete kako urediti kuhinju.

„Poželjno je da su viseći elementi kompaktni, što viši. Sudoper bi trebao biti što manjih dimenzija, s jednim koritom da se omogući što šira radna ploha. Jedna od odlika funkcionalnosti, osobito u malim kuhinjama, je postava pećnice na visinu ruku kako bi sve bilo pregledno i jednostavno za rukovanje“, kaže arhitektica.

Gornji elementi kuhinje su uži od donjih što dodatno povećava funkcionalnost ove kuhinje. Crne su boje i gotovo neprimjetni u prostoru. Mala kvadratura ne sprječava estetske detalje u kuhinji. Mali kut nema gornje elemente, već samo nekoliko polica, a u pozadini se ističe zanimljiva tapeta.

Arhitektica Galović Ninić naglašava da je u malim kuhinjama bitna i praktičnost održavanja. „Ovdje se to postiglo konkretno sa ovom staklenom pločom za kuhanje koja je vrlo jednostavna za održavanje. Poželjan je što veći broj ladica s obzirom da su one funkcionalnije od samih polica kod izvlačenja elemenata, osobito u malim prostorima.“
A nakon što ste jelo pripremili, treba negdje i uživati u njemu. Kakvi će se blagovaonski stolovi uklopiti u male blagovaonice rekla nam je Johanna Basara Babić iz Lesnine.
Uređenje male blagovaonice

„Ukoliko imate malu blagovaonicu, treba voditi računa da kod stolova kvadratne ili pravokutne površine treba osigurati minimalno 60 – 70 cm po osobi, plus onih nekoliko centimetara sa strane za uglove. Stoga se za male stolove preporučuju okrugli stolovi koji ne samo što štede prostor, nego tu uvijek možete smjestiti najmanje jednu osobu više“, kaže.

Ako trebate malo više mjesta, tada će biti praktično da se stol može i razvući. Iako za okrugli stol stane više ljudi, ponekad i pravokutni stol može biti dobar izbor. Naime, njega uvijek možete strpati u kut. A s druge strane prije odabira stola razmislite o svojim životnim navikama.

„Ako blagovaonicu koristi dvoje do četvero ukućana, tada će jedan stol manjih dimenzija biti sasvim dovoljan. Pri tome, morate voditi računa i o korištenim materijalima i bojama. Preporučuje se korištenje stakla, pleksiglasa, prozirnih materijala i svijetlih tonova“, kaže Basara Babić.

I mali i veliki blagovaonski stolovi dostupni su u ovo vrijeme u Lesninom webshopu, a dostavljači naručeno dostavljaju beskontaktno.
Ključan savjet od čega se ne smije odustati kod uređenja malih kuhinja i blagovaonica daje nam arhitektica.

„U tim malim kuhinjama se sve može žrtvovati ali tu je apsolutno najvažniji odnos između sudopera i štednjaka. Zato što je ipak glavnina radnog procesa u tom dijelu i sve ostalo može trpjeti, ali taj dio zaista treba voditi računa da bude dovoljno velik i komotan, da unatoč maloj dimenziji radni proces bude kvalitetan i ugodan“, kaže Izabela Galović Ninić.
Jer kao što smo rekli na početku, kuhinja je ipak dio doma gdje se najveći postotak vremena radi.
Stručne savjete za uređenje male kuhinje i blagovaonice donosimo vam u suradnji s Lesninom.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login