Bez kategorije
Kako urediti predsoblje koje obara s nogu
Bilo veliko ili malo, donosimo savjete kako urediti predsoblje koje će svakog odmah na ulazu u dom oboriti s nogu.
Predsoblje uređeno u industrijskom stilu koje ima sve potrebno na jednom mjestu, a vješto kombinirano, zasigurno će oduševiti svakoga tko uđe u dom.

Ovo predsoblje ima sve, vješalicu, spremišni prostor, dovoljno mjesta za sjedenje, ali i dekorativnu biljku.

Koliko god bili pamtljivi, treba paziti se da se u opremanju takvih predsoblja ne pretjera jer i prenatrpanost će vaši gosti pamtiti.

Kada imate primjerice bogatu zidnu tapetu, treba obratiti pažnju na to da bi ostatak namještaja trebao biti jednostavniji po pitanju boja ili samih oblika, savjetuje Danica Maričić.
Veća predsoblja
Ako raspolažete većim predsobljem možete se odlučiti za pamtljivu klasičnu kombinaciju.

Svi elementi, ogledalo, vješalica, skladišni namještaj su klasičnoga dizajna

Dekorativan element je zidna tapeta koja podsjeća na stare novine, inače vrlo popularan motiv koji se danas koristi i za tapecirani namještaj.
Mala predsoblja
Za manji prostor preporučuje se namještaj svjetlijih boja, kao i boja zidova jer će se prostor vizualno činiti većim.

Riječ je o orijentalnom stilu koji se ogleda u ornamentima na komodi te u materijalu od kojeg je izrađeno ogledalo. Upravo je ogledalo to koje prividno povećava mali prostor.

Eklektično predsoblje

Ovim predsobljem dominiraju prirodni materijali, prije svega drvo. Drveni su tako stolić, tabure i vješalica.

Ako u domu imate dovoljno spremišta ili walk in garderobu, ovakvo će predsoblje biti sasvim dovoljno, a opet pamtljivo. Idealno je za otvorene prostore gdje odmah s ulaza vidite gotovo cijeli dom, ali isto tako i za primjerice čekaonice u poslovnim prostorima.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login