Bez kategorije
Kako održavati kožnu sjedeću garnituru
Mnogi će reći da je kožna sjedeća garnitura jedini pravi izbor za dnevni boravak. Djeluje elegantno, a istovremeno i dugo traje. Ali za dugu trajnost treba je kvalitetno održavati. Saznali smo kako se to radi.
Koža je prirodni materijal koji živi, diše, upija, ali i vraća vlagu u prostor. Uz pravilno njegovanje, čišćenje i održavanje ona će uvijek izgledati elegantno i bit će ugodna na dodir. Briga o vašoj kožnoj sjedećoj garnituri počinje od prvog dana.

Kožu treba zaštititi od neposrednog djelovanja topline. Isto tako treba obratiti pažnju na to da ne bude izložena prevelikom utjecaju sunčevih zraka koje mogu dolaziti u doticaj s kožom u prostoru. S druge strane, trebalo bi pripaziti i na to da ne bude izložena prevelikoj količini vlage koja isto tako može biti zastupljena u zavisnosti od toga u kakvoj prostoriji se nalazi pojedina garnitura.

Kad govorimo o održavanju, pri čišćenju ostatka doma nemojte zaboraviti na sjedeću garnituru. Redovito brišite prašinu s nje, i nemojte zaboraviti počistiti rubove. Prašinu će najefikasnije ukloniti usisivač. Uz kvalitetne sjedeće garniture dobivaju se i uputstva za korištenje u kojima su preporučeni preparati za održavanje.
Koža ima tanak nevidljivi zaštitni sloj koji se može lako uništiti korištenjem neprikladnih sredstava za čišćenje zbog čega koža vrlo brzo mijenja boju odnosno izblijedi. Zato se ne preporučuje koristiti sprejeve, kreme ili kemijska sredstva koja sadrže naftu, alkohol i otapala.
A što učiniti ako se kožna garnitura zaprlja?
„Kao i kod svih ostalih mrlja važno je napomenuti da je u pravilu potrebno što prije reagirati, s druge strane treba voditi računa da se to sredstvo koje ste dobili prilikom kupnje same garniture ne nanosite direktno na svoju kožnu garnituru, već da uzmete neku pamučnu krpicu na koju stavite, odnosno nanesete to sredstvo i laganim kružnim pokretima probate odstraniti mrlju koja se primijeti na garnituri“, kaže prodajni predstavnik Darko Štula.

Važno je da prije nanošenja sredstvo zapjenite spužvicom i da ne trljate pregrubo i predugo. Nakon tretmana ostavite da se koža osuši.
Tada na kožu nanesite impregnacijsko sredstvo.

Tretman impregnacije dobro je ponoviti svakih pola godine. Impregnacijom prevenirate pucanje kože ali isto tako štitite je od mrlja. Sredstvo za impregniranje nanosi se na kožu najmanje dva sata nakon čišćenja. I ono se nanosi kružnim pokretima koristeći nježnu krpicu. Nakon toga ostavite da se osuši. Kako biste bili sigurni da će sredstvo stvoriti zaštitni sloj preporučuje se garnituru ne koristiti idućih deset sati.
Treba znati da svakodnevnom upotrebom koža na namještaju postaje naborana kao i svi drugi kožni proizvodi, ali upravo ti naboru vašu će garnituru učiniti jedinstvenom. Ipak, kako se ti nabori ne bi nakupljali na jednom mjestu, preporučuje se da sve dijelove garniture koristite ravnomjerno kako na njoj ne biste stvorili efekt omiljenog mjesta.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login