Povežimo se

Događanja

Trend report: Novosti sa sajma u Koelnu

Sredina siječnja rezervirana je za prvi veliki sajam namještaja u godini. Na njemu se odmah vide trendovi koji će vladati interijerima u predstojećoj sezoni. Napravili smo mali pregled viđenoga u Koelnu. 

Mnogim posjetiteljima međunarodnog sajma namještaja u Koelnu novi su se izlošci činili nevjerojatno poznatim. Osebujne fotelje i sjedeće garniture na povišenim nogicama izvrsno nadopunjavaju zanimljive komode.

cologne-koln-grad-domnakvadrat

Imm Cologne

U dnevnim prostorima ima malo polica jer u današnje vrijeme novih tehnologija, knjige postaju izložbeni primjerci. A vrlo često svoja blaga gostima pokazujemo na različitim displejima.

Sjedećim garniturama prevladavaju različite taknine, a među njima i dalje dominira baršun. Boje su često žarke. Dapače, ako je suditi prema ovim izlošcima, teško je izdvojiti boju koja će prevladavati ove sezone, makar su se našli i neki u boji koralja koja je proglašena bojom 2019. godine.

imm-cologne-koln-stolice-šarene-domnakvadrat

Imm Cologne

Dašak luksuza i dalje se zadržava u interijerima, pa često se baršun kombinira sa zlatnim i mesinganim elementima, primjerice u tabureima.

Prevladavaju retro elementi. Nije tu riječ samo o klasicima razdoblja modernizma i sredine 20. stoljeća, već se njihove forme pojavljuju svuda, reinterpretirane u novim proizvodima, ali s novim koloritom ili izvedbom.

Treba naglasiti da svaki komad namještaja djeluje kao solo igrač koji se ističe u interijeru ujedno se s ostalim komadima natječući za mjesto zvijezde prostora. Namještaj je sve manji, modularniji i multifunkcionalniji. Veliki komadi namještaja ne trpe uzorke, pa se oni sramežljivo povlače na tapete ili pak naglašavaju komode.

Do sada su interijerima vladale neutralne nijanse, sive i pastelni tonovi, ali čini se da se boje koje će vladati interijerima sve više odmiču od skandinavskih motiva, te su inspirirane prirodom i etno motivima. Dvije su smjernice za boje u interijeru – koloritno ili tamna elegancija.

Imm-cologne-ljudi

Imm Cologne

Kad govorimo o materijalima, drvo je definitivno nepobjedivo. Dominira blagovaonicama. To je održivi materijal koji je ujedno udoban, zdrav i svestran.

I u spavaćim sobama ima noviteta. One su i dalje jako udobne, a sada su postale i jednostavne za održavanje jer kreveti su poput sjedećih garnitura na povišenim nogicama. Sudeći prema viđenom u Koelnu ni tu ne treba oklijevati od zelenila.

Ideja pametnog doma i dalje je u centru zbivanja što se najviše vidi u kuhinjama. Jer hladnjaci razmišljaju umjesto vas, pećnice se otvaraju na dodir, a roboti peru suđe i čiste kuhinju.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Događanja

LG proglašen ENERGY STAR partnerom za 2024

Zahvaljujući energetskoj učinkovitosti proizvoda i utjecaju na održivost okoliša, Agencija za zaštitu okoliša SAD-a (EPA) i Ministarstvo energetike SAD-a (DOE) odali su LG-u priznanje za „održivu izvrsnost”

Agencija za zaštitu okoliša SAD-a i Ministarstvo energetike SAD-a proglasili su LG Electronics (LG) ENERGY STAR® partnerom za 2024. godinu zbog održive izvrsnosti.

Tim prestižnim priznanjem prepoznata je predanost tvrtke zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena, koju pokazuje vodstvom u primjeni proizvoda i promocija koji su nositelji ENERGY STAR certifikata. Od 2012. godine do danas LG je jedanaest puta bio proglašen partnerom godine.

Inovacija za bolji život

LG-evu Innovation for a Better Life misiju uskladili smo s vrijednostima ENERGY STAR programa. Naši proizvodi koji su nositelji ovog certifikata osim što poboljšavaju kvalitetu života, također i doprinose očuvanju planeta zahvaljujući pametnim životnim rješenjima“, izjavio je Chris Jung, predsjednik i izvršni direktor LG Electronicsa u Sjevernoj Americi.

„Fokusirajući se na proizvode s ENERGY STAR certifikatom, LG je prošle godine pružio znatnu podršku elektrifikaciji širom SAD-a, od HVAC sustava i sušilica za rublje, preko indukcijskih ploča, do punjača za električna vozila i sustava za upravljanje energijom – sve kako bi se ostvarili opći ciljevi dekarbonizacije“.

EPA je također odala priznanje LG-u za njegovo snažno sudjelovanje u raznim kampanjama i promocijama ENERGY STAR-a. Upravo zahvaljujući tom angažmanu više desetaka milijuna američkih potrošača educirano je o zelenijem životu te je prikupljeno rekordnih 8,3 milijarde korisničkih komentara. LG je prva tvrtka koja je indukcijske ploče i peći certificirala prema specifikaciji koju je ENERGY STAR raspisao u listopadu 2023., a koja se odnosi na proizvode za kuhanje. Uz to, LG je dobio i prestižnu oznaku ENERGY STAR Most Efficient 2023. za sve svoje nove modele perilica posuđa, kojom je potvrđena njihova izvanredna energetska učinkovitost, odnosno usklađenost s verzijom 7 ENERGY STAR specifikacije.

Upravitelj Agencije za zaštitu okoliša SAD-a Michael S. Regan pohvalio je LG i ostale dobitnike priznanja ENERGY STAR, te je naglasio kako njihove inovacije mogu poslužiti kao „primjer energetski učinkovitih i ekonomičnih rješenja koja potiču stvaranje radnih mjesta, rješavaju klimatske promjene i doprinose zdravijem okolišu za sve“.

Šta je ENERGY STAR program?

Program ENERGY STAR svake godine odaje priznanje odabranim tvrtkama i organizacijama koje su znatno doprinijele prijelazu na gospodarstvo čiste energije. Dobitnici priznanja ENERGY STAR predvodnici su u proizvodnji, prodaji i implementaciji energetski učinkovitih proizvoda, zelenih domova i zgrada, usluga i strategija. Ti su napori ključni za borbu protiv klimatske krize, zaštitu javnog zdravlja i stvaranje budućnosti čiste energije dostupne svima, a u proteklih 30 godina uštedjeli su više od 5 bilijuna kilovatsati električne energije.

Nastavite čitati

Događanja

Studijo & Hrvoje Dumančić: Zajednička strast prema umjetnosti i životnim vrijednostima

U mirnom ambijentu zagrebačke šume, daleko od gradske vreve, okupili su se ljudi koji stvaraju umjetnost.

Povod susreta bila je kiparska radionica kojom je Josipa Maras, u suradnji s akademskim kiparom Hrvojem Dumančićem, okupila snažne i inspirativne žene iz svijeta dizajna s ciljem slavljenja umjetnosti. Kreativna radionica nastavak je seta događanja koji tvrtka Studijo, dobitnik priznanja za najljepše tapeta svijeta, već tradicionalno organizira kako bi razmijenili dobru praksu, znanje i iskustvo u uređenju interijera. Ovog puta susret je prvenstveno bio usmjeren na slobodu izričaja i poticanje mašte.

Zidne tapete brenda Studijo danas su prisutne u više od 20 zemalja diljem svijeta, osvojile su prestižne nagrade za dizajn, a ove godine njihov iskorak na američko tržište potvrdio je dominaciju hrvatskog brenda na vrhu međunarodne dizajnerske industrije. Na jučerašnjoj radionici okupilo se 30-ak arhitektica i dizajnerica interijera koje svojim radom i kreativnošću svakodnevno obogaćuju hrvatsku dizajnersku industriju.

“Volim okupljati ljude oko sebe, prvenstveno kako bih im ukazala zahvalnost što su tu. U poslovnom okruženju rijetko imamo priliku susreti se van projekata i gradilišta, stoga kroz naše Studijo susrete želim nas svako malo okupiti i uživati u umjetnosti koju svakodnevno stvaramo. Već dugo sam znala da je Hrvoje taj s kojim želim stvarati zajedničku priču. Njegovi konji me vraćaju u djetinjstvo kada sam na platnu iscrtavala dimenziju misterije i divlje ljepote tog neukrotivog bića. On je to uspio svojim izvanrednim umjetničkim skulpturama i apsolutno mu se divim. Drago mi je što nam je danas dopustio da uđemo u njegov svijet i otkrijemo tajne kiparstva.” – izdvojila je Josipa Maras, osnivačica tvrtke Studijo Wallart.

Akademski kipar Hrvoje Dumančić, poznat po svom iznimnom talentu i jedinstvenom umjetničkom izričaju, potvrdio je izvrsnost svoga rada brojnim međunarodnim priznanjima. Ono što ga čini posebnim je njegov pristup umjetnosti koji gradi isključivo kroz skulpture konja kao centralnog motiva, njegove vječne inspiracije. Dumančićeve skulpture, izložene diljem svijeta, prenose duboku emociju ovih snažnih i plemenitih životinja. Osim doprinosa umjetnosti, ovaj nagrađeni kipar je i kroz svoju disertaciju znanstveno potvrdio duboku emocionalnu povezanost između konja i čovjeka te pozitivne emocije koje ove životinje donose u živote ljudi.

“Josipa me prvenstveno osvojila svojom energijom kojom jednostavno zrači. Već prilikom njenog prvog posjeta radionici shvatio sam da ispred sebe imam umjetnicu koja svoj talent iskazuje na bilo što što njena ruka dotakne i odluči stvarati, bilo na platnu, tapeti ili glini. Naše zajedničke vrijednosti očituju se upravo na emociji koju kroz umjetnost volimo prenositi ljudima. Veseli me biti dio susreta koji okuplja žene iz industrije dizajna kako bismo im prenijeli našu zajedničku viziju umjetnosti. Ova radionica je samo potvrda našeg dugogodišnjeg prijateljstva i podržavanja na kojoj smo odlučili slaviti – umjetnost.” – izjavio je proslavljeni hrvatski kipar, Hrvoje Dumančić.

Nastavak suradnje ovog umjetničkog dvojca zasad ostaje nepoznanica, no uvjereni smo da će i dalje Hrvatskoj na ponos rado svijetom pronositi svoju umjetnost.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice