Utorak, 15 Ožujak 2011 16:47

Vodovodne instalacije

Pri otvaranju slavine vjerojatno ne razmišljamo o načinu na koji voda dolazi u naš dom. No, oni koji su iskusili puknuće vodovodne cijevi i poplavu u stanu, znaju da vodovodne instalacije ne treba olako shvaćati.

 

Voda je neizostavni dio našeg života – potrebna nam je kako bismo preživjeli. U modernom svijetu dotok vode u naše stanove uzimamo zdravo za gotovo, pa ponekad zaboravljamo da i vodovodne cijevi mogu dotrajati. Stoga, ukoliko ste se odlučili zamjeniti svoje stare vodovodne instalacije, bitno je izraditi njihov nacrt te se svakako posavjetovati s vodoinstalaterom.

Sve su vodovodne instalacije sastavljene od sistema za dovod i sistema za odvod vode, a postoji mnoštvo načina na koje ih je moguće sprovesti. Prema materijalu od kojih su izrađene, cijevi dijelimo na metalne i u novije vrijeme sve prisutnije, plastične. Ipak, najčešće se koriste cijevi izrađene od legiranog čelika, polietilena i bakra.

 

vodovodne instalacije Dom2

 

Pocinčane čelične cijevi prihvatljive su cijenom, no pošto su sklone oksidaciji i taloženju kamenca, rijetko se koriste za instalacije za pitku vodu. Dobro su rješenje za vodovodni sistem za vrt, jer osim što je materijal jeftin, njihovo sastavljanje relativno je jednostavno. Cijevi izrađene od legiranog čelika ne korodiraju, pa su iz tog razloga i skuplje od pocinčanih čeličnih cijevi. Bakrene cijevi jeftinije su od onih od legiranog čelika, a ukoliko je voda dobre kvalitete, bit će jednako otporne na hrđu. Cijevi izrađene od plastike jednostavne su za manevar te su dugotrajne, no mana im je još uvijek skupa električna spajalica kojom se dijelovi cijevi spajaju.

Koju god opciju izabrali, zamjena dotrajalih vodovodnih cijevi povećat će kvalitetu života, jer voda je neizostavni dio svakodnevnice te zbog njene široke upotrebe, u naše bi domove trebala dolaziti u što kvalitetnijem obliku.

 

Media