Srijeda, 15 Studeni 2017 14:07

Jesmo li spremni za zgrade gotovo nulte energije?

foto: Dom² foto: Dom²

Projekt FIT-TO-NZEB kao nastavak Croskills-a

 

Nema dvojbe o tome kako je teška odluka uložiti obiteljsku ušteđevinu u obnovu vlastitog doma ili pak poslovne zgrade, a uz sve poteškoće i nesigurnosti vezane uz energetsku obnovu zgrada, javljaju se i problemi vezani uz radove na obnovi, točnije izvođače. Zbog mnogih kompleksnih razloga, u Hrvatskoj postoji kronični nedostatak kvalificirane radne snage na poslovima vezanima uz energetsku obnovu postojećih zgrada.

 

zgrade gotovo nulte energije dom2

 

To neminovno dovodi do toga da nisu svi radovi energetske obnove one kvalitete kojoj se nadamo i koju očekujemo, a postoji jako dobar razlog za to – općenito govoreći, stručnjaci rijetko imaju znanje, vještine i iskustvo potrebno za kvalitetnu provedbu projekata obnove. Kvalitetan projekt obnove nije onaj koji rezultira samo uštedama energije, već i onaj koji Vam povećava ugodnost boravka, osigurava čisti zrak unutar zgrade, poboljšava Vaše zdravlje te na kraju, onaj koji Vas čini sretnim i zadovoljnim uz dobro uložen novac.

Veća dodana vrijednost u ovom slučaju dolazi s kvalificiranim stručnjacima koji su sposobni kvalitetno provesti projekte energetske obnove koristeći najbolje materijale, sustave i tehnologije dostupne na tržištu. To također podrazumijeva i bolje razumijevanje prednosti dubinske energetske obnove od strane investitora i od strane korisnika: proces u kojem optimalne uštede energije vode ka financijskim i zdravstvenim koristima te prednostima ugodnog boravka.

 

zgrade gotovo nulte energije obnova dom2

 

Gore navedeno je upravo glavni cilj novog FIT-TO-NZEB projekta koji je usmjeren je k povećanju kompetencija i vještina građevinskih stručnjaka u području dubinske energetske obnove zgrada u zemljama uključenima u projekt – Češka, Rumunjska, Bugarska, Italija, Hrvatska, Irska i Grčka – kroz jedinstvene obrazovne i trening programe koji će doprinijeti i kvaliteti i opsegu dubinske energetske obnove zgrada na području Europe.

U sklopu projekta FIT-TO-NZEB razviti će se svi potrebni materijali za uvođenje nastavnog sadržaja o dubinskoj energetskoj obnovi u kurikulume na svim razinama strukovnog osposobljavanja i formalnog obrazovnog sustava – sveučilišta, strukovne srednje škole i veleučilišta, centri za strukovno osposobljavanje. Koristit će se obrazovna i komunikacijska infrastruktura koja je prethodno uspostavljena projektima CROSKILLS (www.croskills.hr) koji je pomogao uspostavljanju 11 trening centara u Hrvatskoj, te projektom Train-to-NZEB (www.train-to-nzeb.com) koji operativno upravlja s 5 trening centara u Istočnoj i Južnoj Europi koji su specijalizirani za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u zgradama. Time su pred projekt FIT-TO-NZEB postavljena 3 vrlo jednostavna ali u isto vrijeme izuzetno ambiciozna cilja:

  1. povećati potražnju za osposobljavanjem i obrazovanjem u području energetske učinkovitosti u zgradama, osobito s naglaskom na dubinsku energetsku obnovu;
  2. povećati broj kvalificiranih stručnjaka (radnika i specijalista – inženjera), te
  3. ubrzati energetsku obnovu postojećeg stambenog fonda te podići kvalitetu obnovljenih zgrada.

Pogledajte video!

 

Za više informacija o projektu, novim programima i pilot tečajevima u ponudi, posjetite internet stranicu www.fit-to-nzeb.com, a projekt možete pratiti na Facebook (www.facebook.com/fit2nzeb) i Twitter (www.twitter.com/Fit2nZEB) profilima.

 

NAJČITANIJE