Ponedjeljak, 13 Srpanj 2015 11:25

Prednosti i nedostaci montažnih kuća

Današnji ubrzani način života često nam ne dopušta da se mjesecima angažiramo pri gradnji klasičnih kuća.

Ako se tomu pridoda i činjenica da cijene energenata konstantno rastu te da je zaliha fosilnih goriva ograničena, ne iznenađuje da je sve popularnija niskoenergentska gradnja poput montažnih kuća. Montažne kuće su kuće koje se za razliku od uobičajenih kuća ne grade na lokaciji na kojoj će biti smještena, nego u industrijskom okruženju. Po završetku izrade, montažne kuće se prenose na lokaciju na koju se trajno postavljaju.

U Hrvatskoj većina investitora još uvijek se odlučuje za klasičnu gradnju, a procjenjuje se da montažne kuće čine manje od pet posto svih obiteljskih kuća. Ipak, zadnjih nekoliko godina zanimanje za montažne ili gotove kuće, sve više raste, osobito među mladim visokoobrazovanim obiteljima. Postoji i nekoliko vrsta montažnih kuća, a one se prvenstveno razlikuju po tome postupcima gradnje.

Montažne su kuće u Skandinaviji i Sjevernoj Americi preuzele dominaciju i postavile visoke standarde u gradnji stambenih objekata još prije nekoliko desetljeća. Tako i u Hrvatskoj malo-pomalo montažna kuća predstavlja kvalitetnu i adekvatnu alternativu klasičnoj gradnji, koju bi svaki investitor trebao ozbiljno razmotriti.

 

 

NAJČITANIJE