Ponedjeljak, 13 Listopad 2014 13:27

5 razloga za odabir održivih materijala

Ukoliko još ne znate, riječ održivost postala je širok termin koji se može primijeniti na gotovo sve oblike života na Zemlji, od lokalne do globalne i kroz različite vremenske periode.

 

U principu, da se nešto održi, znači da to nešto treba i zadržati da traje za buduće generacije.

 

Štedite energiju i novac

Korištenjem održivih materijala za gradnju kuće, uštedjet ćete energiju i novac na duge staze.

 

10 razloga zato trebate koristiti odrive materijale 1

 

Da bi sačuvali energiju u svojim domovima koristite materijale koji su učinkovitiji, kao što su zeleni izolacijski materijali koje dovode do bolje toplinske izolacije doma, programabilne termostate i sl.

 

Izgradnja koja traje cijeli život

Kako joj i samo ime kaže, održivost ima za cilj napraviti nešto što će trajati. Osnovna ideja korištenja održivih materijala za gradnju kuće je dom koji traje što podrazumijeva niže troškove održavanja.

 

10 razloga zato trebate koristiti odrive materijale 6

 

Smanjenje troškova i produženi vijek trajanja izgleda da su dovoljni razlozi za ubijedititi bilo koga da izgradi održivu kuću. Materijali koji se koriste da bi održiva kuća trajala toliko dugo su izdržljivi bambus i podovi od pluta, solarni paneli, tepisi od prirodnih vlakana vune, betonski podovi i zidovi, drvo.

 

Zdrav i održiv dom

Činjenica je da su održivo izgrađeni "zeleni" domovi zdraviji i udobniji. Održivi građevinski materijali emitiraju malo, ako ih ima, toksina koji su kancerogeni i hlapivih organskih spojeva.

 

10 razloga zato trebate koristiti odrive materijale 11

 

Postoje brojni materijali koji poboljšavaju u domovima kvalitetu zraka - kao što su tepisi od prirodne vune, zračni sustavi koji donose osvježavajući vanjski zrak u zatvorenom prostoru, izolacija i laminat koji ne koriste toksična ljepila. Održivi dom je zdrav dom.

 

Minimalizacija otpada

Prilikom izgradnje doma koristite održive građevinske materijale ili reciklirane materijale.

 

10 razloga zato trebate koristiti odrive materijale 10 nn

 

Iako ne možete imati dom koji je u potpunosti izgrađen od održivih materijala, dobar je osjećaj znati da korištenjem čak jednog ili dva održiva građevinska materijala možemo smanjiti emisiju ugljičnog dioksida. Ponekad to je kombinacija malih stvari -kao što je LED žarulja ili programirajući termostat- koji može napraviti veliki utjecaj na okoliš.

 

Korištenje drveta u kući

Postoje brojni proizvođači podova koji su u stvari koristili drvo od starih zgrada koje će uskoro biti srušene.

 

10 razloga zato trebate koristiti odrive materijale 3

 

Oni staro drvo pretvaraju u fantastične nove podove. Proizvodi od drveta, kao što su bambus i pluta su izuzetno održivi i ekološki, a vrlo lijepo djeluju u svakom domu.

 

Foto: diynetwork.com

 

NAJČITANIJE