Petak, 19 Rujan 2014 13:00

Rapsodija prirode: Solarna kuća u alpskom krajoliku

Nedaleko od talijansko-austrijske granice, u talijanskom mjestu Toblach, nalazi se solarna kuća čiji dizajn potpisuje arhitektonski studio Comfort Arhitecten.

 

Kuća ima vrhunsku toplinsku izolaciju, a na njenom krovu nalazi se solarni fotonaponski sustav te je zahvaljujući svim ugrađenim značajkama, ona i dizajnerski uređen i energetski učinkoviti dom smješten usred slikovitog krajolika talijanskih Alpa.

 

Solar Dom2

 

Posebnost ove kuće jest to što je izgrađena korištenjem hibridnog sustava betona i različitih tehnika drvene gradnje. Podrum i dio prvog stropa izgrađeni su uz pomoć armiranog betona, dok je ostatak kuće napravljen uz pomoć drvnih konstrukcija.

 

Kuća by Comfort Arhitecten Dom2

 

U prizemlju kuće nalaze se radna soba i dnevni boravak koji je orijentiran prema atriju. Na katu iznad smještena je kuhinja s blagovaonicom, a iznad nje se nalaze spavaće sobe. Na istoj razini nalazi se i mali stan do kojeg je moguće pristupiti preko vanjskog stubišta. Na najvišoj razini nalazi se glavna spavaća soba s otvorenom kupaonicom i garderobom.

 

Kuća by Comfort Arhitecten Dom2

 

Posebno osmišljeni dizajn omogućava ulazak dnevnog svjetla u sve dijelove kuće, čak i u podrumske prostorije u kojima se nalaze teretana i wellness područje. Korištenjem odgovarajuće izoliranih zidova i stropova te trostrukih stakala i kontrolirane ventilacije, ova kuća dostigla je energetski razred "A" to jest potrošnju od 22 kWh po četvornom metru.

 

Foto: Günter R. Wett , comfort-architecten.com

 

NAJČITANIJE