Srijeda, 11 Travanj 2012 16:33

Predivne kuće izrađene od transportnih kontejnera

Iako na prvi pogled transportni kontejneri ne zvuče pretjerano primamljivo kada govorimo o njima u kontekstu stanovanja, njihovom modifikacijom i maštovitim dekorom interijera, može se stvoriti jeftin, komforan i vizualno dojmljiv dom.

 

U novije vrijeme, kuće od kontejnera mnogima su postale zanimljiva opcija zbog svoje izdržljivosti, prihvatljive cijene, kao i modularnosti odnosno mogućnosti obrade i prilagodbe vlastitim potrebama. Neke od ovih kuća moguće je jednostavno transportirati s jedne na drugu lokaciju, a obično je riječ o građevinama koje se izvode te su useljive u kratkom vremenskom roku.

 

transportni_kontejneri_4

 

Domovi od teretnih kontejnera proteklih nekoliko godina stječu sve veću popularnost i zbog svoje energetske učinkovitosti, a osim kuća i stanova, kontejneri se upotrebljavaju i za izradu restorana, kafića pa čak i škola. Starbucks kafić u gradiću Tukwila u američkoj saveznoj državi Washington tako je sagrađen od četiri međusobno povezana kontejnera.

 

transportni_kontejneri_5

 

London se pak može pohvaliti pravim malim shopping centrom “Boxpark Shoreditch” napravljenim od šezdeset jednog kontejnera. Ideja je proizašla iz ekonomske praktičnosti; manje poznatim brendovima nije isplativo iznajmljivati velike prostore u luksuznim shopping-centrima. Na ovaj način gotovo svaki poduzetnik može iznajmiti prostor u Boxparku i na taj način predstaviti svoje proizvode široj javnosti.

 

transportni_kontejneri_6

 

Iako je životni prostor od teretnih kontejnera donedavno bio nešto u što bi se tek oni najhrabriji usudili upustiti, u proteklih nekoliko godina ovakav način stanovanja prerastao je u svojevrsni pokret koji ljudima pruža praktičan, jeftin i prilagodljiv životni prostor.

Više slika pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

NAJČITANIJE