Utorak, 03 Svibanj 2011 13:30

Sklopiva mobilna kuća

Povodom nedavnog zagrebačkog energetskog tjedna, pokazalo se da i hrvatski arhitekti i dizajneri europskom tržištu mogu ponuditi inovativne, originalne i ekološki osviještene prozvode.

 

Povod obilježavanja europskog energetskog tjedna kojima se pridružio i Zagreb je činjenica da su urbana područja u Europi odgovorna za 80% energetske potrošnje i emisije ugljičnog dioksida, s godišnjim trendom porasta od oko 2%.

Na trgu bana Jelačića tako je predstavljen prototip sklopive, mobilne i energetski potpuno autonomne kuće, nastale u suradnji arhitektonskog studija GiB s tvrtkama HF paneli i INKEA te brojnim drugim domaćim partnerima. Za ovakav objekt nije potrebno osigurati stalnu lokaciju niti su joj potrebni instalacijski priključci, pa autori vjeruju da ne treba niti građevinska dozvola.

 

Mobilna kuća Dom2

 

Projekt mobilne kuće nastalo je u želji da se napravi proizvod za koji će se koristiti domaće znanje i materijali. Iznutra, sklopiva montažna kuća može biti praktično opremljen komforan stan, a u njemu ima prostora i za četveročlanu obitelj. Čini ga kuhinja, sanitarni prostor i dvije odvojene spavaonice, a namještaj je dizajnom funkcionalno prilagođen ovakvom tipu objekta.

Kada se sklopi i pripremi za transport na drugu privremenu lokaciju kuća je velika tek oko 18 kvadratnih metara, dok „otvorena“ i spremna za život im nešto više od 30 kvadrata zatvorenog prostora, a s terasom oko 40 korisnih kvadrata.

Po želji naručitelja, kuća se može opremiti i podvozjem, no za sada je predviđeno da se prevozi labudicom.

Cilj autora bio je napraviti konkurentan, inovativan proizvod, a cijena kvadratnog metra kretala bi se od 800 do 1500 eura, ovisno o korištenim materijalima i tehnologiji.

Dok autor očekuje službeni odgovor iz Ministarstva graditeljstva, treba reći da se ovakva montažna kuća može koristiti i kao dogradnja ili nadogradnja na postojeću kuću, uz ishođenje svih potrebnih dozvola. Kao dodatna oprema nudi se šator koji povećava korisni prostor i nadstrešnica koja skuplja kišnicu u zaseban spremnik te nosi fotonaponske i solarne module za proizvodnju potrebne količine električne energije.

Cijena predstavljenog prototipa iznosi 500 tisuća kuna, pa tko ima, neka slobodno iskaže svoj avanturistički duh i ekološku osvještenost.

 

 

Media

NAJČITANIJE