Gastro
Vino
Prema jednom normalnom europskom ponašanju svaki čovjek koji je izložen fizičkom dnevnom naporu može popiti, a da mu neće nauditi, oko 0,75 – 0,80 litre vina. Naravno da se predpostavlja normalna prehrana.
Ovaj prosjek se dobiva po tome što se nekom ustaljenom mjerom kaže da se može na dan uzeti gram alkohola na kg tjelesne težine, ali se uvijek govori o odraslom čovjeku izloženu fizičkom naporu. Zato su ovako u Europi i pakirane botelje vina od 0,75 litra.
Mlađi ljudi, bolje reći mladost-mladež, mogu popiti do 0,20 litra vina kao i žene, dok odrasli ljudi koji nisu izloženi fizičkom naporu mogu slobodno popiti 0,30 litre vina.
Treba imati na umu da je vino veoma kalorično: 1 dl vina ima u prosjeku oko 80 kalorija, (jedan dl žestokoga pića ima preko 300 kalorija) pa kada to pomožite sa toliko dl onda brojka pomalo zastrašuje.
Svi znamo da je vino i ljekovito, danas se posebice naglašava crno vino. To vino i jest, ali uvijek se treba držati one mudre latinske: „nimis maxima – ničega previše”.
Pozor!
Arhivska vina se moraju uvijek prije uporabe iznijeti iz ostava i podruma ns običnu sobnu temperaturu barem jedan dan prije uživanja, ako želite da vam budu ono što se nadate i ono za što ste ga ili ih arhivirali – ostavili za duge godine čekanja.
Brojne studije pokazale su da umjerena konzumacija crnog vina smanjuje rizik od srčanog udara kod osoba srednje dobi i to od 30 – 50 %. Ovi rezultati pokazali su se značajnima čak i kada su u obzir uzeti i ostali čimbenici rizika, primjerice pušenje. Antioksidansima iz vina pripisuje se pozitivno djelovanje vina, a ono se očituje kroz djelovanje na povećanje razine HDL kolesterola i sprječavanje stvaranja ugrušaka.
U čitavoj priči o vinu i alkoholnim pićima i utjecaju na zdravlje srca i krvožilja vrlo je važno upozoravati na umjerenost.
Američki znanstvenici iz Fred Hutchinson Cancer Research Centera u Seattleu su analizirali podatke za 753 muškarca u dobi od 40 do 64 godine kojima je nedavno dijagnosticiran raka prostate.
Usporedbom s podacima za 703 zdrava muškarca iste dobi je utvrđeno da svaka dodatna čaša vina koja se tjedno konzumira rizik obolijevanja od ovog oblika raka smanjuje za 6%.
Znanstvenici objašnjavaju kako alkohol mijenja ravnotežu hormona, te da flavonoidi u crnom vinu mogu utjecati na razvoj tumora.
Znanstvenici dodaju kako dnevna konzumacija 2 čaše crnog vina može zaštititi mozak i prije nego što dođe do moždanog udara. Testiranja provedena na životinjama su pokazala kako se zaštitno djelovanje crnog vina temelji na sastojku po imenu resveratrol. Resveratrol djeluje tako što povećava razinu enzima koji je poznat po tome da stanice mozga štiti od oštećenja.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način
Uskrsna tradicija na drugačiji način.
Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.
Kuhana šunka pečena u kruhu
Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke - otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje (za premazivanje)
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Postupak pripreme:
1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer.
3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min
5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena!
Neobična pita od sira i mladog luka
6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!
7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo!
8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi!
9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora)
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi
Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.
Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli
Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm svježeg đumbira
1 štapić cimeta
Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).
Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja
Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).
Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja.
Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!
Gastro
Ljubavni napitak za romantičnu večeru
Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te sok od limuna i šećera.
Sastojci i upute
Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo.
Nakon toga dodajemo led u shaker.
U shaker zatim dodajemo:
30 ml gina
30 mililitara teranina
30 mililitara soka od limuna
30 mililitara šećernog sirupa
I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo.
Dodajemo mineralne vode
I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom.
Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci.
Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.
Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija.
Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.
You must be logged in to post a comment Login